Espoon automuseo herättää paljon muistoja

UUSIMAA / ESPOO – Millainen intohimo! Espoon Automuseossa huokuu omistautuminen vanhoille menopeleille. Kannattaa ehdottomasti vierailla, vaikka ei autoista olisi järin kiinnostunutkaan. Vanhat ajopelit herättävät monissa nostalgisia lapsuusajan muistoja. Lehmät ja siat ovat saaneet väistyä. Nyt kromi kiiltää ja kumi haisee. Espoon Pakankylän kartanon vanha graniittinen navetta on täyttynyt nostalgisista kulkuneuvoista.

Kehä Kolmosen lähellä sijaitseva Espoon automuseo on Suomen suurimpia ja vanhimpia. Vuosien myötä karttunut kokoelma suorastaa pursuaa menneisyyttä kahdessa kerroksessa.

Kaikki sai alkunsa 1970-luvulla. Vanhoihin autoihin hurahtanut Rafael ”Rafu” Huhta (1922-2006) löysi Espoosta kokoelmilleen sopivan paikan idyllisestä maalaismaisemasta. Kartanon kivinavetta oli hyvässä kunnossa. Ahkerasti ehostamalla tilat saatiin muutettua automuseoksi.

Museon ajatuksena on esitellä autot sellaisina kuin ne olivat aikoinaan liikenteessä. Siksi kaikki menopelit eivät ole uudenveroisessa kunnossa. Ajan patinan on annettu näkyä. Auton lisäksi esillä on entisaikojen moottoripyöriä, mopoja, fillareita ja traktoreita.

Vanhimmat autot ovat 1900-luvun alkuvuosilta. Tutuimpia lienevät 1960-ja -70 -lukujen perheautot. Legendaariset itäautot muodostavat jo yksinään mielenkiintoisen osaston. Alkuvuosina museossa järjestettiin Berliinin muurin murtumisen kunniaksi Trabant-näyttely. Mukana on tietysti myös amerikkalaisia dollarihymyjä. Kääpiöautoista esillä on vuoden 1960 kolmipyöräinen Messerschmitt ja edestä aukeava BMW. Moni museon autoista on ajokelpoinen. Osaa autoista vuokrataan hääjuhliin.

Autojen lisäksi kokoelmiin on kerätty autojulisteita, autokoulujen opetusvälineistöä, työkaluja ja erilaista kodin esineistöä vanhoista radioista poljettaviin ompelukoneisiin. Ajoneuvo- ja teemanäyttelyt vaihtuvat vuosittain. Pakankylän navetassa järjestetään myös niin sanottuja rompetoreja alan harrastajille.

ESPOON AUTOMUSEO

Osoite: Bodomintie 35, Espoo.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Bodomjärven mysteeri – murha ei vanhene koskaan

LUE MYÖS: Futuro-talo oli oman aikakauden idea tulevaisuuden kodista

LUE MYÖS: Helinä Rautavaaran museo on nykyään sijoitettu kauppakeskukseen

LUE MYÖS: Espoon kaupunginmuseo KAMU:n vanhin esine on mammutin hammas

LUE MYÖS: Mauri Kunnas -näyttely sopii kaiken ikäisille – myös lapsimielisille aikuisille

LUE MYÖS: Modernin taiteen museo Emma on pinta-alaltaan Suomen suurin taidemuseo

LUE MYÖS: Museo Leikki yhdistää eri sukupolvet – museon suosikki on hienosti toteutettu pienoisrautatie

LUE MYÖS: Suomen kello- ja korumuseo Kruunu on täysin uusi museokohde

LUE MYÖS: Suomen Luontokeskus Haltia tarjoaa omanlaisensa elämyksen

LUE MYÖS: Talomuseo Glims oli aikoinaan suosittu kestikievari

LUE MYÖS: Tarvaspään oli Akseli Gallen-Kallelan ateljeekoti

LUE MYÖS: Villa Elfvikin luontotalo houkuttelee lapsiperheitä ja tunnelmallisen kahvilan ystäviä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.