Museo Leikki yhdistää eri sukupolvet – museon suosikki on hienosti toteutettu pienoisrautatie

UUSIMAA / ESPOO – Laiva on lastattu leluilla! Espoon Tapiolan WeeGeen näyttelykeskuksen vieressä sijaitseva Museo Leikki ei ole tarkoitettu ryppyotsaisille. Museossa leikitään ja muistellaan omaa lapsuutta.

Museo Leikki (ent. Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä) esittelee kotimaisia leluja ja leikkejä 1800-luvun lopulta nykypäivään asti. Jokainen vierailija löytää oman lapsuusajan tuttuja leluja. Tämä museo yhdistää eri sukupolvet.

Moni muistaa vielä Linnanmäen huvipuiston yhteydessä sijainneen lelu- ja leikkimuseon. Lasten Päivä Säätiön tuella kerättiin mittava kokoelma kotimaisia leluja. Vuonna 2006 museon kokoelma siirrettiin Espooseen näyttelykeskus WeeGeen tiloihin.

Nimi muutettiin Suomen Lelumuseo Hevosenkengäksi uuden yhteistyökumppanin, lastenteatteri Hevosenkengän mukaan. Museo ja teatteri muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden.

Vuosina 2020-2022 Lelumuseo kävi läpi kattavan uudistuksen. Näkökulma muuttui lelujen esittelijästä myös vielä enemmän leikin mahdollistajaksi. Museon nimikin muuttui Museo Leikiksi. Samalla Uudistuksen paikka muuttui, kun museo muutti uusiin tiloihin Näyttelykeskus WeeGeen viereen. Museo Leikki avautui yleisölle keväällä 2022. Jo heti avauspäivästä alkaen lapsiperheitä on riittänyt.

Museon laajoista kokoelmista esillä on kerrallaan vain osa. Kokoelman aarteet ovat Suomessa valmistetut lelut, kuten itse tehdyt pula-ajan räsynuket ja puuautot. Tallessa on myös ulkomaanmatkoilta Suomeen tuotuja hienoja leluja, joista moni vain haaveili. Museon kokoelmien arvokasta antia ovat nostalgiset mekaaniset peltilelut avaruusraketeista autoihin. Museo kerää myös nykyajan lasten leluja. Aikanaan niistä tulee tulevien sukupolvien museotavaraa.

Lelumuseon suosikki on hienosti toteutettu pienoisrautatie. Aika vierähtää nopeasti seuratessa Löylymäen kirkonkylän touhuja ja vanhan lättähatun kulkua ratakiskoilla. Museo Leikissä on vuosittain vaihtuvia erikoisnäyttelyitä sekä lastenteatterin ammattilaisten vetämiä draamaopastuksia. Museo järjestää työpajoja kaikenikäisille lapsille ja aikuisille.

Vanhanajan lelukauppa vie Helsingissä Aleksanterinkadulla 1890-luvulla toimineeseen Hanna Herlinin lelukauppaan. Lelukaupassa esitellään museon vanhimpia leluja, joista vanhimmat ovat 1800-luvulta.

Lelumuseossa ei pelkästään ihailla vanhoja leluja. Museo Leikissä pääsee itsekin leikkimään värikkäässä ja kiehtovassa ympäristössä. Hauskoja leikkipaikkoja on useita. Museossa voi kiipeillä tai ratsastaa villasukasta tehdyllä keppihevosella.

Samassa rakennuksessa sijaitsee myös Suomen Kello- ja korumuseo Kruunu.

MUSEO LEIKKI

Osoite: Ahertajantie 3, Espoo.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.