Villa Elfvikin luontotalo houkuttelee lapsiperheitä ja tunnelmallisen kahvilan ystäviä

UUSIMAA / ESPOO – Vaikka ollaan Kehä Ykkösen sisäpuolella, olo on kuin oltaisiin syvemmälläkin metsässä. Espoon puolella Laajalahden luonnossuojelualueen reunassa sijaitsee Villa Elfvikin luontotalo sekä retkeilyyn sopiva lähiluonto.

Ruovikkoinen Laajalahti on tärkeä lintujen pesimis- ja levähdyspaikka. Etenkin pesimisaikaan alueella liikkuvien on syytä pysytellä merkityillä poluilla. Rantaniityllä saa liikkua vain, kun lahti on jäässä.

Alueen laidalla sijaitseva Villa Elfvikin luontotalo on Espoon kaupungin ympäristövalistuskeskus. Jo itse rakennus on arvokas. Vapaaherratar Elvira Standertskjöldille rakennettu jugendtyylinen koti valmistui 1900-luvun alkuvuosina. Villa siirtyi myöhemmin Espoon kaupungin omistukseen ja avattiin yleisölle vuonna 1992.

Luontotalon ideana on kertoa vierailijoille kestävän kehityksen elämäntavasta. Alakerran tiloissa esitellään paikallista luontoa sekä pysyvän että vaihtuvien näyttelyiden avulla. Samalla voi opetella tunnistamaan eri lintujen lauluja. Luontotalon yläkertaan on rakennettu lapsille Mäyrämetsä-niminen leikkitila. Täällä voi pukeutua metsän eläimeksi sekä leikkiä eläinkäsinukeilla.

Villa Elfvikissä toimii myös koululaisille suunnattu luontokoulu. Rakennuksen alakerrassa on luontoon keskittyvä kirjasto. Mukaan voi ottaa espoolaisesta luonnosta kertovia esitteitä. Kahvit voi nauttia sisätiloissa Café Satakielessä. Osa vierailijoista onkin vakiokävijöitä. Villan muut anti on tullut tutuksi jo aikaisemmilta kerroilta, mutta kahvi kakunpalan kera maistuu joka kerta.

Luontokeskuksen pihalta lähtee kilometrin pituinen luontopolku. Lehtometsässä ja rantaruovikossa kulkevan reitin varrelle sijoitetut opastaulut kertovat Laajasalon luonnonsuojelualueesta. Alueella on myös lintutorni. Laajalahden rantaa kiertävää polkua pitkin pääsee kävellen aina Otaniemeen asti. Matkaa kertyy kolmisen kilometriä.

Otaniemen päässä on alueen toinen lintutorni. Erityisen muuttoaikaan Laajalahti on suosittu lintujen tarkkailukohde.

VILLA ELFVIKIN LUONTOTALO

Osoite: Elfvikintie 4, Espoo.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Bodomjärven mysteeri – murha ei vanhene koskaan

LUE MYÖS: Futuro-talo oli oman aikakauden idea tulevaisuuden kodista

LUE MYÖS: Helinä Rautavaaran museo on nykyään sijoitettu kauppakeskukseen

LUE MYÖS: Espoon automuseo herättää paljon muistoja

LUE MYÖS: Espoon kaupunginmuseo KAMU:n vanhin esine on mammutin hammas

LUE MYÖS: Mauri Kunnas -näyttely sopii kaiken ikäisille – myös lapsimielisille aikuisille

LUE MYÖS: Modernin taiteen museo Emma on pinta-alaltaan Suomen suurin taidemuseo

LUE MYÖS: Museo Leikki yhdistää eri sukupolvet – museon suosikki on hienosti toteutettu pienoisrautatie

LUE MYÖS: Suomen kello- ja korumuseo Kruunu on täysin uusi museokohde

LUE MYÖS: Suomen Luontokeskus Haltia tarjoaa omanlaisensa elämyksen

LUE MYÖS: Talomuseo Glims oli aikoinaan suosittu kestikievari

LUE MYÖS: Tarvaspään oli Akseli Gallen-Kallelan ateljeekoti

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.