Johannes linnankosken museo sijaitsee kirjailijan nuoruusajan talossa

UUSIMAA / ASKOLA – Vihtori Peltonen, kuulostaako vieraalta? Nimi Johannes Linnakoski on vastaavasti useimmille tutumpi. Askolalainen kirjailija käytti aluksi salanimeä. Teos Laulu tulipunaisesta kukasta teki kirjailijasta tunnetun. Linnankoski sijoitti romaaninsa tapahtumat kotiseutunsa Askolan Vakkolan kylään. Myös hänen toinen tunnettu teos, Taistelu Heikkilän talosta, sijoittuu Vakkolan kylään.

Vaikka Linnankoski kirjoitti kirjassaan paljon omiaan, on Heikkilän talo oikeasti olemassa. Nyt siinä asuu talon tytär, Marja Heikkilä, joka on kunnostanut Linnankosken eli Vihtori Peltosen syntymäkodin. Paikka tunnetaan Terehtööri-nimisenä taidekahvilana, joka on omistettu Askolan suurmiehelle. Terehtööri ja Heikkilän talo sijaitsevat lähes vierekkäin.

Vihtorin vanhemmat Juho ja Maria Peltonen olivat talossa vuokraviljelijöinä. Heidän nuorin lapsi, Vihtori, syntyi pihan saunarakennuksessa vuonna 1869. Nyt saunan paikalla on muistokivi. Alkuperäinen sauna on siirretty lyhyen matkan päähän Niemenpelto-nimisen talon pihalle. Juho ja Maria rakensivat itselleen Niemenkulman Vihtorin ollessa vielä nuori. Tämä rakennus toimii nykyisin Linnankosken museona. Osa sisustuksesta koostuu Linnankoskelle kuuluneista esineitä. Sisätiloissa esitellään kirjailijan tuotantoa.

Linnankoski asui perheineen useilla eri paikkakunnilla Suomessa. Vuonna 1909 hän palasi takaisin Askolaan. Kirjailijan terveys alkoi heiketä ja Linnankoski kuoli jo 43-vuotiaana vuonna 1913. Linnankosken patsas on pystytetty vastapäätä Askolan kirkkoa.

Marja Niemelän kunnostama Terehtööri-taidekahvila on saanut nimensä viljamakasiinin virkamiehestä, joka aikoinaan asui tässä talossa. Nyt rakennus on sisustettu entisaikojen tyyliin Johannes Linnakosken hengessä. Sen suojissa järjestetään vaihtuvia taidenäyttelyitä.

JOHANNES LINNANKOSKEN MUSEO

Osoite: Niemenpellontie 1, Vakkola, Askola.

KARTTA

Lue lisää

TEREHTÖÖRI-TAIDEKAHVILA

Osoite: Vakkolantie 3, Vakkola, Askola.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Askolan hiidenkirnut opittiin tuntemaan jo koulussa

LUE MYÖS: Askolan kotiseutumuseo toteutettu ammattimaisesti

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.