Bingoooo! Suosittu onnenpeli auttaa urheiluseuraa varainhankinnassa

Auran Nuortentalo on täynnä väkeä. Silti salissa vallitsee täydellinen hiljaisuus. Auralaiset kuuntelevat herkeämättä tasaiseen tahtiin kuulutettua numeroita. Kunnes lopulta hiljaisuuden rikkoo innostunut huuto: Bingooo!

Jännityksen lauettua taustalta alkaa kuulua huokauksia ja pientä sadattelua. Voitto oli jälleen niin lähellä. Tovin kuluttua kaikki alkaa jälleen alusta ja sali hiljenee. On keskiviikko ja auralaisten suosittu bingoilta.

Tunnelma on kuin siirtyisi ajassa muutama vuosikymmen taaksepäin. Bingotoiminta on ollut monen kotimaisen urheiluseuran perinteinen varainhankintakeino. Ajat ovat muuttuneet, mutta Auran Palokunnan Urheilijat (APU) on onnistunut elvyttämään etenkin varttuneemmalle sukupolvelle tutun onnenpelin. Syystäkin seuran puheenjohtaja Markku Saarinen on tyytyväinen. Hänen ansiotaan onkin, että Aurassa ylipäätään pelataan bingoa kuin entisaikoina.

– Siskoni veti Pöytyällä yli 30 vuotta bingoa. Kun toiminta siellä hiipui, innostuin itse vuorostani pitämään bingoiltoja Aurassa. Aloitimme täällä vuonna 2016. Aluksi jännitti, kuinkahan tässä käy. Pian kuitenkin huomasin, miten vakioporukka tulee aina paikalle.

Bingon pelaamisen juuret ovat tiettävästi Italiassa, mistä peli on levinnyt ympäri maailman. Suosituksi tullut onnenpeli rantautui Suomeen Ruotsin kautta 1960-luvun loppuvuosina. Siitä tuli heti usean eri urheiluseuran ja yhdistyksen tärkeä apu varainhankintaan.

– Bingosta tuleva raha kattaa noin kolmasosan koko urheiluseuramme ulkopuolelta tulevasta rahoituksesta. Eli bingolla on erittäin merkittävä rooli seuratyön kannalta.

Suomessa bingovoittoja ei saa lain mukaan jakaa rahana, vaan voittojen on oltava tavarapalkintoja. Toiminta on myös luvanvaraista.

– Maksamme muun muassa arpajaisveroa. Kirjanpito pitää olla tarkkaa. Poliisihallitukselta saatu lupa on voimassa kaksi vuotta kerrallaan. Palkintoina on kahvia ja paikallisten liikkeiden lahjakortteja. Miellä onkin hyvät suhteet paikallisiin kauppoihin.

Idean alkuunpanija Saarinen ei yksinään pyöritä bingotoimintaa. Useat seuratyöntekijät ovat mukana talkoovoimin.

– Urheiluseuran eri joukkueet hoitavat kukin vuorollaan omat tehtävänsä. Osa pyörittää kahviota, osa hoitaa saliin penkit ja pöydät. Seurassa on neljä kiertävää ”pappia”. Hän on henkilö, joka valvoo, että kaikki bingossa sujuu sääntöjen mukaisesti.

Tänään tietokoneen ääressä valvoo pappi Tommi Hiekkamäki. Kun ”bingo” on huudettu, hänen johdollaan suoritetaan tarkistus.

– Nykyään elämme tietokoneaikaa, eli toiminta on automatisoitu. Numerot tulevat suoraan koneelta. Joskus pelaamme vanhaan malliin retrobingoa, jolloin itse pyörittelemme numeropalloja.

Jos bingotoiminta on taloudellisesti tärkeää paikalliselle urheiluseuralle, on sillä myös iso sosiaalinen merkitys auralaisille. Keskiviikon bingoiltana on mahdollisuus tavata tuttuja. Niinpä Auran Nuortentalon parkkipaikka täyttyy hyvissä ajoin.

– Ikähaarukka on laaja, mutta suurin osa on eläkeikäisiä. Vakiomäärä on 60-70 pelaajaa, tänään on paikalla liki 100 pelaajaa. Moni tulee ajoissa. On tärkeää juoda bingokahvit ennen kuin pelit alkavat.

Yksittäisten pelaajien sijoittamat summat eivät ole illan aikana suuria, mutta niistä kertyy yhteenlaskettuna kuitenkin iso apu urheiluseuralle.

– Olen huomannut, että kuukauden eläkeraha on tullut tilille, pelataan isommilla panoksilla. Täällä pelattavat summat ovat kuitenkin pieniä, kun voitotkin ovat pieniä. Panokset ovat illan aikana noin 20-25 euroa per pelaaja. Innokkaimmat voivat sijoittaa yli viisikymppiäkin.

Vaikka Auran Palokunnan Urheilijat kerää hauskalla tavalla avustusta paikallisille nuorille, ei bingoiltaan lapsia ja lastenlapsia oteta mukaan. Kun aikuiset auralaiset pelaavat bingoa, siihen tarvitaan täydellinen hiljaisuus. Salissa voisi kuulla nuppineulankin putoavan, kunnes hiljaisuuden keskeyttää huuto: Bingooo!

Seuran puheenjohtaja Markku Saarisen aloitteesta käynnistettiin Aurassa bingotoiminta.

ETUSIVU