Bladhin talo on Kaskisten komein rakennus

POHJANMAA / KASKINEN – Kaskisten salmen rannalla sijaitsee eräs kaupungin komeimmista rakennuksista. Bladhin talon nimellä tunnettu rakennus oli valmistuessaan kaksikerroksisena 1700-luvulla harvinaisuus. Sen rakennutti äveriäs laivanvarustaja ja kauppias Peter Johan Bladh (1746 – 1816). Erikoista on se, että hän ei itse koskaan asunut omistamassaan talossa.

Ken haluaa tutustua tarkemmin Kaskisten historiaan, tulee vierailla Raatihuoneenkadun varrella sijaitsevassa kotiseutumuseossa. Siellä on monia harvinaisuuksia, jotka ovat kuuluneet Petter Johan Bladhille.

Paikallinen historia täydentyy, kun käy tutustumassa kotiseutumuseon lisäksi myös kaikille avoinna olevaan Bladhin taloon. Vaikka isäntä itse ei koskaan asunut komeassa talossaan, se on vuosisatojen aikana palvellut muun muassa Kaskisten kirkkona, pappilan, useasti kouluna, raastuvanoikeutena ja kansalaisopistona.

Nyt sen tiloissa toimii suosittu kahvila ja kirjasto, tosin jälkimmäinen ilmeisesti vain väliaikaisesti. Rakennuksen toisen kerroksen juhlatilaa vuokrataan erilaisiin tapahtumiin. Juhlasali tunnetaan hyvästä akustiikastaan.

Petter Johan Bladhin isä, kauppias Johan Bladh, oli paikkakunnalla arvostettu ja vaikutusvaltainen mies. Hänen tavoitteenaan oli saada Ruotsin kuninkaan myöntämänä Kaskisille kaupunkioikeudet. Hän ehti kuitenkin kuolla ennen kuin oikeudet saatiin, kaksi vuotta liian aikaisin. Tavoite toteutui vasta hänen poikansa aikana.

Isän kuoltua perheen vanhin poika Petter Johan Bladh palasi maailmalta takaisin kotiin Kaskisiin ja asettui asumaan suvun omistamaan Benvikin kartanoon. Poika Johan Bladh oli vaurastunut ulkomailla Ruotsin Itä-Intian kauppaseuran palveluksessa, mutta hän oli lupautunut palata kotiin ja ryhtyä isänsä työn jatkajaksi.

Hän otti elämäntehtäväkseen Kaskisten kaupungin kehittämisen. Samalla hän nykyaikaisti omistamansa kartanon maaviljelystä ja karjataloutta, toimi laivanvarustajana ja kävi ulkomaankauppaa. Tärkeimpiä kauppatavaroita olivat suola ja terva. Bladhilla tiedetään olleen myös mainio kielitaito, sillä hän puhui ruotsia, suomea, englantia, ranskaa, saksaa ja jopa hollantia. Bladh osallistui useasti myös Ruotsin valtiopäiville. Kutsuttiinpa hänet Ruotsin tiedeakatemian jäseneksikin.

Petter Johan Bladhin koki lopuksi kuitenkin kovia. Aviopuoliso Eva Beata ja tyttövauva menehtyivät vuonna 1794. Vauva syntyi kuolleena ja lapsen äiti kuoli hieman myöhemmin lapsivuodekuumeeseen. Merellä Bladhin omistama laivasto koki vastoinkäymisiä. Aluksia tuhoutui haaksirikoissa ja sodissa. Edessä oli isoja taloudellisia ongelmia.

Lopullinen isku tuli Suomen sodan aikana, kun venäläiset sotilaat vangitsivat Bladhin ja hänen poikansa. Benvikin kartano ryöstettiin. Niinpä Bladhin liikemiesura päättyi lopulta konkurssiin.

Muutamia vuosia Peter Johanin kuoleman jälkeen Kaskisten kaupunki sai vuonna 1778 valmistuneen Bladhin talon omistukseensa. Arvorakennus oli vuosien ajan tyhjänä ja pääsi pahasti rapistumaan. Lopulta kaupunki päätti kunnostaa omistamansa historiallisen rakennuksen. Kunnostustyöt saatiin valmiiksi vuonna 1997 ja talo sisustettiin mahdollisemman alkuperäiseen tyyliinsä.

Myös puutarhaan kannattaa tutustua. Siitäkin on tehty mahdollisimman alkuperäisen näköinen. Kerrotaan, että Sakari Topelius olisi itse istuttanut pihan kaksi tammea.

BLADHIN TALO

Osoite: Cneiffinpolku 1, Kaskinen.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kalastusmuseo tuo tuulahduksen ajasta, kun kalastus oli Kaskisten tärkein elinkeino

LUE MYÖS: Kaskisten kotiseutumuseo esittelee, millaista oli entisaikoina varakkaassa porvariskodissa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.