Crossfit-salilla kroppa saa kyytiä, mutta mieli virkistyy

Jätä oma egosi salin ulkopuolelle. Näin kehotetaan Itäharjulla sijaitsevan CrossFit East Turku -salin ulko-ovessa. Sisään astuessa voi samalla unohtaa tittelit ja työmurheet. Crossfit on laji, jonka perustana on yhteisöllisyys, ryhmähenki ja kannustaminen.

Vaikka laji voi olla fyysisesti vaativa, on kaikilla treenien jälkeen aina iloinen mieli. Ristiriita on hämmentävä: on uupunut, mutta silti mieli on täynnä energiaa. Naamastakin sen näkee, miten hikiliikunta on tehnyt jälleen kerran hyvää. Kannustavan ilmapiirin ansiosta harjoitukset ovat intensiivisiä. Lyhyessä ajassa porukan mukana tulee tehtyä paljon enemmän kuin yksin.

Peppi Poikkeus, yhden tyttölapsen äiti ja lukion liikunnanopettaja, on valinnut uudeksi harrastuksekseen crossfitin. Vahvan joukkue-urheilutaustan omaavana Peppi kaipaa yhä joukkuekavereiden tuomaa yhteisöllisyyttä, mutta nyt perheen arki asettaa aikarajoitteita. Onneksi crossfit mahdollistaa sekä liikunnan että porukkahengen kokemisen. Samanhenkiseen crossfit-yhteisöön on helppo solahtaa mukaan.

– CrossFit Eastillä treenaan ryhmässä, mutta saan silti henkilökohtaista ohjausta, ja harjoitteleminen on helppoa ja hauskaa. Voin valita itse ajankohdan, milloin menen salille. Ohjatulla tunnilla porukassa saa tehtyä tunnissa paljon enemmän kuin omatoimisesti. Kun on päivät voimistelunopettajana, nautin siitä, kun voin mennä vain salille ja valmentajat ovat miettineet ohjelmat valmiiksi. Saan olla mukana joukkueessa, mutta nykyiseen elämäntilanteeseen liittyen sopivimmilla ehdoilla.

Crossfit on aikoinaan keksitty ja suunniteltu Yhdysvalloissa ja sen perusperiaate on hyvin yksinkertainen. Harjoittelussa pyritään monipuolisuuteen. Crossfit sisältää lihasvoima-, kestävyys-, nopeus- ja notkeusharjoitteita. Laji on alun perin kehitetty ammattilaisille, joiden arki on fyysistä suorittamista, kuten palomiehillä ja ammattisotilailla.

Crossfit-harjoittelussa tavoitteena on kehittää urheilija, jolla on samanaikaisesti muun muassa painijan, voimistelijan, yleisurheilijan, painonostajan ja pikajuoksijan fyysiset ominaisuudet.

– Minun suurin motiivini on päästä samaan kuntoon, mitä oli ennen raskautta. Sen myötä voisin halutessani pelata yhä salibandyn liigapelejä. Haluan olla hyvässä kunnossa, jotta voin olla esimerkkinä oppitunneillani, etenkin kun opetan myös miehen mittoja lähestyviä poikia.

Crossfitin suosio harjoittelumuotona perustuu siihen, kun se soveltuu niin huippu-urheilijalle kuin tavalliselle kuntoilijallekin. Ikäkään ei ole este, sillä harjoitteet on muokattavissa eri-ikäisille ja kaikenkuntoisille. Käytettyä painomäärää voidaan keventää tai lisätä, toistojen määrää voidaan vähentää tai kasvattaa oman kunnon mukaan.

– Crossfit on aina kiehtonut minua, mutta oletin aluksi väärin, että se on liian kova laji. Ensin osallistuin kurssille, joka oli tarkoitettu juurisynnyttäneille. Samalla sain tiedon crossfitin alkeiskurssista. Liityin mukaan ja siitä alkoi crossfit-harrastukseni.

Crossfit-saleilla treenaaminen vaatii OnRamp -alkeiskurssin käymisen. Turvallisuus ja oikea tekniikka ovat tärkeitä. Alkeiskurssilla tutustutaan lajiin ja harjoitellaan valmentajien johdolla muun muassa painonnosto-, voimanosto- ja voimisteluliikkeitä ja niiden oikeaoppista suorittamista. Näin vältytään vammoilta, joita vääränlaisella tekniikalla tehdyt liikkeet voisivat aiheuttaa.

Crossfit-sali poikkeaa tavallisesta kuntosalista. Itäharjun CrossFit East Turun treenisali on varta vasten suunniteltu crossfitille. Vanha autokorjaamon tila on saanut uuden tarkoituksen. Rouheinen entinen teollisuustila sopii imagollisesti mainiosti lajiin, missä hiki on olennainen elementti. Lattiasta kattoon ulottuvia peilejäkään ei tarvita. Pitihän se oma egokin jättää treenisalin ulkopuolelle.

Harjoitteet ovat useimmiten lyhytkestoisia ja intensiivisiä. Sarjat rytmitetään kellon avulla. Sykettä ylläpidetään rytmikkään musiikin tahdissa. Välillä tehdään sarjoja painonnostotangolla, hypätään narulla, soudetaan, tehdään voimisteluliikkeitä, juostaan, heitetään kuntopalloa. Erityistä on se, että viikot eivät ole samanlaisia. Harjoituksissa käytettäviä liikkeitä, välineitä, kestoa, vastuksen suuruutta ja toistojen määrää vaihdellaan toistuvasti.

Crossfit luulisi monipuolisena lajina sopivan myös monen muun lajin oheisharjoittelumuodoksi.

– Ennen harjoittelin erikseen eri päivinä voimaa ja nopeutta. Toki crossfitissäkin mennään osittain teemoittain, mutta käytännössä joka harjoituskerrassa saan nyt vähän kaikkea. Crossfit sopisi hyvin monen lajin oheisharjoitteluun.

Crossfit-sali poikkeaa normaalista kuntosalista. Lajiharjoittelussa voimanhankinnan ohella hypätään narulla, soudetaan, tehdään voimisteluliikkeitä, juostaan, heitetään kuntopalloa. Kuva on CrossFit East Turun salilta.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!