Tuton identtiset tuplakaksoset haluavat liigapelaajiksi

Melkoinen erikoisuus. Tuton organisaatiossa on sattumalta kaksi identtistä kaksosta. 22-vuotiaat Atte ja Miro Mäkinen pelaavat Tuton Mestis-joukkueessa. 18-vuotiaat Aatu ja Eetu Kulmala pelaavat Tuto Volleyn ykkössarjan lentopallojoukkueessa.

Yhteistä molemmille veljesparille on halu kehittyä pelaajina. Siksi Mäkiset suuntasivat täksi kaudeksi Turkuun. Kulmalat, Raision Loimun kasvatit, harjoittelevat Tuton edustuksen mukana.

– Olin tarkkailemassa kahta muuta pelaajaa Helsingissä. Silloin kiinnitin huomiota Mäkisen veljeksiin. Häkkipäiset pojat pelasivat Jokereiden A-junioreissa ”tulta ja tappura” -mentaliteetilla. Siitä eteenpäin olen seurannut poikien uraa, kertoo Tuton pelaajatarkkailusta vastaava Elmo Aittola.

Aten ja Miron kiekkouran erikoisuus on pelaaminen Jokereiden KHL-joukkueessa ja sieltä siirtyminen Mestikseen. Nuoresta iästään huolimatta uraan on mahtunut jo monta ikimuistoista hetkeä. Juniorisarjoissa tuli Suomen mestaruuksia. Mestiksen mestaruus toteutui Mikkelin Jukureiden paidassa.

Identtiset Mäkisen kaksoset tulivat tutuiksi pelien myötä Elmo Aitolalle. Veljet ehtivät pelata ennen Turkuun tuloa useasti Tutoa vastaan.

– Vastustajina ovat olleet raivostuttavimmista päästä. Osaavat mennä vastustajan ihon alle, ei pelkästään räksyttämällä, vaan myös pelaamalla. Mäkiset edustavat sellaista pelaajaa, joita haluan nähdä Tutossa. On luonnetta, sisua ja päättäväisyyttä, mutta myös pelaamisen taitoa. Mäkiset ovat yhden tai kahden hyvän harjoittelukauden jälkeen liigapelaajia.

Tuto tunnetaan organisaationa, missä moni mestispelaaja on kehittynyt nopeasti liigatasolle. Hakulinen, Valtola, Kuru, Lehtonen ovat nimiä, joiden urakehitys lisää nuorien tavoitteellisten pelaajien hinkua Turkuun kehittymään. Jokainen esimerkki tuo aina seuraavan pelaajan.

– Turusta päin tuli paljon kiinnostusta. Muilta pelaajilta olimme kuulleet paljon seurasta hyvää. Tuto on hyvä vaihtoehto siihen, että seuraava askel olisi Liiga, kertovat Atte ja Miro Mäkinen.

Atte keskushyökkääjänä ja Miro laiturina ovat pelanneet vuosien ajan yhdessä. Mikään itsestäänselvyys identtisten kaksosten pelaaminen samassa ketjussa ei kuitenkaan ole. Atte ja Miro tietävät, että valmentajat tekevät päätöksen.

– Jos pelaajat itse vaativat pelaamista yhdessä, he ovat silloin väärässä paikassa. Mutta luontaisesti on helpompi pelata yhdessä, kun siihen on vuosien aikana tottunut. Veljillä on paljon yhteistä kokemusta, tietää Aittola.

Jos Mäkisen kaksoset erottaa kaukalossa pelinumeroista, on Kulmaloiden erottaminen helpompaa. Libero Aatun ja yleispelaaja Eetun tunnistaa erivärisistä pelipaidoista. Tosin Eetukin on nähty toisinaan liberon paikalla.

Juniori-ikäiset Kulmalan kaksoispojat ovat vielä lentopallouran alkutaipaleella, silti kokemusta aikuisten sarjoista on tullut jo kosolti.

– Junioripelaajat saavat pelata kehityspelaajasopimuksella, mikä tehdään seurojen välillä. Kulmalat voivat nyt pelata Tuton edustusjoukkueessa, Loimun kakkosjoukkueessa tai A-junioreissa. Meillä Tutossa on oikeus päättää, missä pojat pelaavat, jos ottelut menevät päällekkäin. Kaksosten kehityksen kannalta nyt ovat kriittiset vuodet sen suhteen tuleeko heistä liigapelaajia, otaksuu joukkueenjohtaja Marko Eko, joka yhdessä veljensä Oskarin kanssa pyörittävät Tuton lentopallotoimintaa.

– Tuton ottelut ovat etusijalla. Jos täällä ei saa riittävästi peliaikaa, sitä voi hakea Loimun kakkosjoukkueesta. Siellä saadaan vastuuta. Pelaaja kehittyy pelaamalla, toteavat Kulmalat.

Kulmalan kaksoset aloittivat lentopallon pelaamisen jo 7-vuotiaana isänsä innoittamana. Urheilusta kiinnostuneiden poikien lajivalikoimaan kuuluivat myös jääkiekko ja jalkapallo.

Tuto Volley on aloittanut sarjanousijaksi ykkössarjan hyvin. Voittoja on kertynyt mukavasti. Kilpailu pelipaikoista on kova. Kaksosten tulevaisuudentavoite on pelata liigaa, mutta sinne mennään askel kerrallaan.

– Me molemmat tavoittelemme vakituista asemaa Tuton kokoonpanosta, vakituista roolia omalla pelipaikalla. Liigaan ei ole vielä kiire, vaan menemme eteenpäin askel kerrallaan.

Vaikka kaksoset ovat edenneet lentopallourallaan samaan tahtiin samassa joukkueessa, ei yhdessä pelaaminen ole itsestäänselvyys. Sen Kulmalat myös tietävät.

– Mutta olisi ihan mukavakin joskus pelata eri joukkueessa. Olisi mielenkiintoista olla vastakkain verkolla.

Myöskään valmentajille ajatus kaksosten pelaamisesta yhtä aikaa ei ole ongelma.

– Ei ole edes keskusteltu. Eikä ole edes mitään syytä. Kaksoset ovat luonteeltaan ja pelityyliltään erilaisia. Aatu on luonteeltaan rauhallisempi. Eetu tykkää lyödä enemmän palloa. Eetu on yleispelaaja ja Aatu on libero, kertoo urheilutoimenjohtaja Oskari Eko.

Jääkiekossa vain osa etenee ammattilaisuralle. Lentopallossa ammattilaiseksi yltäminen on vieläkin haasteellisempaan. Sekä Mäkisillä että Kulmaloilla opiskelut sujuvat urheiluharrastuksen ohessa.

– Opiskellemme kiekon ohella lätkänpelaajille tarkoitetussa opintopolussa. Kyseessä on avoin ammattikorkeakoulu. Osa opiskelusta tapahtuu etänä. Tuottaa aika paljon työtä, mutta motivaatio opiskeluun on korkealla, toteavat Mäkisen kaksoset.

– Meillä molemmilla on tieto- ja viestintäteknologian opinnot loppusuoralla. Tutkinto on sama, mutta käymme eri koulua. Aatu opiskelee RaSeKo:ssa ja Eetu Turun ammattikoulussa, kertovat Kulmalat.

ETUSIVU