Ensin tuli Wayne Brown ja nyt tuli Sonny Hilton – turkulaisilla on mukavia muistoja lontoolaisseura Fulhamista

Kupittaan jalkapallokentillä on nykyään perin kansainvälinen tunnelma. FC Interin harjoituksissa komentokieli on espanjan ja englannin sekoitusta. Joukkueen päävalmentaja Jose Riveiro on pitänyt huolen, että ilmasilta Aurajoen rannoilta Espanjaan on toiminut. Iberian niemimaalta on Turkuun rekrytoitu iso joukko espanjalaisia niin pelaajia kuin valmentajiakin.

Naapurikentällä kuulee aitoa englantia irlantilaisaksentilla höystettynä. TPS:n päävalmentaja Jonatan Johanssonin apuri Jon Daly vaikuttaa melkoiselta työmyyrältä. Suuri intohimo, mutta myös korkea vaatimustaso huokuu kaikesta irlantilaisen vetäessä tarkoin etukäteen suunniteltuja harjoituksiaan. Turhia taukoja ei juurikaan ole.

Daly on pelannut aikoinaan ”Tintin” tavoin seuratasolla hyökkääjänä Englannissa ja Skotlannissa sekä myöhemmin valmentanut muun muassa Skotlannin Valioliigassa. Miehet ovat tutustuneet toisiinsa yhteisillä valmennuskursseilla. Nykyjalkapallossa ystävyyssuhteilla on suuri merkitys. Uusia ulkomaalaisia pelaajia tai valmentajia värvätessä hutilaukausten määrä pienenee, kun tiedetään jo etukäteen, mitä saadaan.

Koleassa kevätsäässä Kupittaan kakkoskentän tekonurmella kirmaa myös TPS:n tuorein vahvistus, Sonny Hilton. Tälläkin kertaa parikymppinen brittipelaaja siirtyi Turkuun Johanssonin omien kontaktien kautta. Joten brittiaksentti vain vahvistui raitapaitojen pukuhuoneessa.

Liverpoolissa syntynyt, mutta lontoolaiseura Fulham FC:ssä jalkapallouraansa rakentava nuorukainen siirtyi Palloseuraan heinäkuun puolenväliin kestävällä lainasopimuksella.

Hilton on pienikokoinen, mutta vaikuttaa vikkeläkinttuiselta. Syöttö irtoaa nopeasti ja laukauskin vaikuttaa terävältä. Hymy on ainakin herkässä, onhan Sonnylla takanaan paha loukkaantuminen. Mikä on nyt kuntoutumisen jälkeen pelatessa – etenkin, kun kausi on vasta Suomessa alkamassa. Hilton halusikin siirrollaan Turkuun jatkaa kesken jäänyttä kauttaan.

Hiltonin kohdalla ei ole kyse onnenarvasta, sillä vaikka peliaikaa Fulhamin Valioliigajoukkueessa ei ole vielä tullut, on tilastoihin merkitty muutama U19-ikäluokan sekä U17-ikäluokan maaottelu Englannin paidassa. Kyseessä on siis nuori ja lupaava hyökkäävä keskikenttäpelaaja. Viimeiset kaudet Hilton on pelannut Fulhamin U23-joukkueessa.

Fulhamista on turkulaisittain muutenkin mukavia muistoja. Keväällä 2009 Turkuun saapui Wayne Brown -niminen keskikenttäpelaaja. Suomeen tulessa ”Väinöllä” oli takanaan jo ensimmäiset Valioliigaottelutkin. TPS:lle brittihankinta oli täysosuma. Niinpä lainasopimusta jatkettiin pikavauhdilla kauden loppuun asti.

Lopputuloksena oli pronssimitali ja Brownin valinta Veikkausliigan vuoden tulokkaaksi ja saman tien myös vuoden liigapelaajaksi. Wayne saapui vielä toistamiseen muutaman vuoden jälkeen Turkuun, mutta sillä kertaa parin kauden ajan kestänyt visiitti Tepsissä jäi vaisummaksi.

Jon Daly ja Jonatan Johansson.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!