Muut eivät usko turkulaisten mestaruuteen – FC Interissä ollaan tyystin eri mieltä

Kun voittaa kaksi peräkkäistä hopeaa, niin tällä kaudella vain mestaruus kelpaa FC Interille.

– Kyllä me haluamme haastaa siinä kultamitalistaistossa, ja lopulta voittaa sen. Olemme nyt kaksi vuotta putkeen olleet hopealla, niin jengi on jäänyt tosi nälkäiseksi. Kaikki meistä uskovat siihen, että meillä on kaikki tarvittava Veikkausliigan voittamiseksi, totesi Benjamin Källman kauden kynnyksellä.

Turkulaisten tasonmittaus tapahtui jo heti ensimmäisessä ottelussa. Interin vastustaja Kupittaan avausottelussa oli etukäteen arvioituna lähes kovimmasta päästä. Kuopion Palloseura on viime kauden pronssijoukkue. Sen alkuvuoden pelitkin ovat kulkeneet mainiosti. Muiden voittopelien ohessa KuPS eteni Suomen Cupin finaaliin.

Inter sai täydellisen alun Veikkausliigaan. Taistelupelin jälkeen ottelu päättyi 1-0 turkulaisten voittoon. Voitto tuli siitäkin huolimatta, että avauskokoonpanosta puuttuivat luottomiehet Juuso Hämäläinen, Arttu Hoskonen ja Rick Ketting. Sivussa oli myös keskikenttämies Alejandro Sanz. Interin vaihtopenkkiosasto on nuorekas ja tasoltaan heppoinen verrattuna avauskokouspanoon.

Interiläiset tietävät itsekin, että juuri materiaalin kapeus tulee olemaan joukkueen kompastuskivi. Tähän samaan arvioon ovat päätyneet myös useat kotimaiset jalkapalloasiantuntijat. Veikkausliigan valmentajien ja kapteenien äänestyksessä Inter sai yhden äänen mestariksi.

Kerrataan, mitä mieltä maamme eturivin ekspertit ovat sinimustien mahdollisuuksista.

FC Interin tämän kauden odotusarvot menestymisen kannalta kulminoituu pelaajabudjetin pienentymiseen. Päävalmentaja Jose Riveirolla on käytössään vain 18 kokeneempaa pelaajaa. HJK:n ja jopa KuPS:n materiaalin leveys takaa kahden avauskokoonpanon verran liigatason pelaajia.

”Viime vuosina HJK, SJK, KuPS, FC Honka ja FC Inter ovat erottuneet muista seuroista suuremmilla pelaajabudjeteilla, mutta Inter on nyt putoamassa tästä joukosta. Se on ajautumassa samaan keskikastiin, jossa ovat Ilves, FC Lahti ja IFK Mariehamn”. (Helsingin Sanomat)

Interin pelaajabudjetin pienentyminen näkyy muun muassa siinä, kun joukkueen ylivoimaisesti paras pelaaja Filip Valencic kaapattiin pahimpaan kilpailijaan HJK:hon. Suullinen sopimus sloveenin kanssa ei pitänyt. Stadilaiset iskivät väliin tarjouksen, mistä ei voinut kieltäytyä. Vaikka Valencic ei pelaisi syystä tai toisesta tällä kaudella, HJK sai kilpailijaltaan pois sen tärkeimmän pelaajan.

Lisäksi Alvaro Muniz palasi kotimaahansa. Elias Mastokangas siirtyi lainalle Maarianhaminaan. Connor Ruane päätyi Bulgariaan. Pienentyneestä budjetista ei ole löytynyt rahaa korvaajien hankkimiseksi.

Talouden tasapainottamisesta kertoo myös teknisen johtaja Vesa Mäen irtisanominen.

”Inter on heikentynyt hieman viime kauden lopusta. Silti joukkueessa riittää edelleen liigan kärkikastin pelaajia useammalla pelipaikalla. Päävalmentaja Riveiro on tehnyt koko ajan tasaisen hyvää jälkeä ja pitänyt pelin laadun korkeana. Interin sijoitus voi pudota, mutta vain pykälän tai pari.” (Helsingin Sanomat)

Urheilulehti asiantuntija Marko Rajamäen johdolla päätyi saman suuntaiseen arvioon. Mestaruudesta ei kannatta Aurajoen maisemissa haaveilla, mutta himmein mitali on mahdollinen – tosin sekin vasta, jos tietyt reunaehdot toteutuvat. Rajamäki toteaa muun muassa, menikö mitali Filip Valencicin mukana?

”Interillä on hyväksi havaittu pelitapa, johon Riveiro osaa löytää sopivia pelaajia ja jota hän osaa myös säätää pelaajiin sopivaksi. Inter on ollut Riveiron kummallakin kaudella mitalijoukkue. Jos joukkueen avainpelaajat pysyvät terveinä ja uudet hankinnat eivät floppaa, se on lähellä sitä jälleen.” (Urheilulehti)

YLE Urheilukaan ei lupaa Turkuun mestaruutta, mutta olettaa, että Valencicin lähdöstä huolimatta maalintekovoimaa joukkueesta löytyy edelleen.

”Inter voi lyödä HJK:n ja KuPS:n yksittäisissä peleissä, mutta on vaikea uskoa, että Inter olisi sarjassa heidän yläpuolellaan. Kärkipari Källman-Furuholm on toki paha. Kaksi voimanpesää ja armotonta taistelijaa, jotka aiheuttavat varmasti paljon hämminkiä vastustajille.” (YLE Urheilu)

Turun Sanomien toimittaja Harri Ahola tiedostaa ehkä parhaiten, minkälainen on päivän tilanne FC Interissä. Hän seuraa aitiopaikalta sinimustien arjen tekemistä.

”Ykkössuosikki on selvä, kuten on myös ykköshaastaja. Se on KuPS. Inter on kärkikaksikon kovimpia haastajia kuten parina edellisenäkin vuonna, mutta ero on ainakin paperilla kasvanut. Jos avainpelaajat pysyvät terveinä, voi Inter haastaa kenet tahansa. Riskitekijöitä on kuitenkin niin paljon, että turkulaisten pysyminen mestaruustaistossa vaatisi pienen ihmeen.” (Turun Sanomat)

Yhteenveto.

Interin ruma cup-tappio herätti aluksi kannattajissa huolta, mutta kauden ensimmäinen liigaottelu, ensimmäinen voitto ja komea maali tasokasta vastustajaa vastaan luo ainakin hetkellisesti toivoa turkulaisiin. Kompastuskivi, jos sellainen on tullakseen, osuu Interin keskikentälle. Sen toiminta on vielä toistaiseksi melko hämärän peitossa. Näillä vahvistuksilla Aleksi Paanasen rooli tulee olemaan suuri.

Toivoa sopii turkulaisittain, että joka paikan työmyyrät, Matias Ojala ja Jesper Engström, pysyvät pelikunnossa. Jälkimmäinen jäi viime kaudella Ruanen varjoon. Nyt olisi tarjolla uusi mahdollisuus. Ojalaa joukkue tarvitsee monipuolisena monikäyttömiehenä.

Interin kannattajien isoin toive joukkueelle onkin: Pysykää terveinä!

Kauden avausvoitto kuopiolaisista maistui turkulaisjoukkueen pelaajille.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!