Elias Mastokangas hakee uralleen nousua Ahvenmaalta – Albion Ademin jalanjälkiä seuraten

– Jos Albion Ademi saisi yhtä paljon peliaikaan FC Interissä, niin hänkin tekisi yhtä paljon maaleja kuin Timo Furuholm.

Näin totesi eräs pitkänlinjan kokenut jalkapallovaikuttaja vikkeläkinttuisesta lupauksesta, joka uhkasi jäädä Turussa vain lupaukseksi. Vaihtomies Ademin rooli FC Interissä jäi pieneksi, kun kokeneemmat hyökkääjät olivat yleensä aloituskokoonpanossa.

Kosovolaistaustaiselle Ademille oli edessään maisemanvaihto ja ratkaisu olikin mitä mainioin. Ahvenanmaalla tuli runsaasti peliaikaa ja sitä myötä myös maaleja. Ademi teki viime kaudella puolet joukkueensa maaleista ja sijoittui toiseksi koko sarjan maalintekijätilastoissa.

FC Interin toinen nuori lupaus Elias Mastokangas on nyt samassa tilanteessa. Hän ehti harjoitella ahkerasti edustusjoukkueen mukana jo pidempään, mutta peliminuutit jäivät melko vähiin Veikkausliigassa. Läpimurto piti tapahtua viime kauden aikana. ”Maston” kausi alkoikin hyvin. Peliaikaa tuli ja paljon myös onnistumisia. Kunnes kauden edetessä tilanne muuttui.

Filip Valencic ja Benjamin Källman ilmestyivät Turkuun. Niinpä Mastokangas huomasi istuvansa jälleen vaihtopenkillä.

– Mastokangas sai alkukaudesta hyvin peliminuutteja ja rooli kasvoi kentällä. Kun joukkue sai kesken kauden tuttuja vahvistuksia, Eliaksen peliaika väheni, toteaa FC Interin tekninen johtaja Vesa Mäki.

Nuori pelaaja ei kehity penkillä istumalla. Pitää päästä kentälle. Mastokangas kävi hakemassa peliaikaa aiemmin Kaarinasta. Siirto oli siinä vaiheessa onnistunut, etenkin, kun Mastokankaan kohdalle on sattunut jo yksi isompi loukkaantuminen. Nivelkierukan repeytymisen johdosta taukoa oli tullut useampi kuukausi.

Kuitenkaan pelaamalla Kakkosessa ei kehity Veikkausliigapelaajaksi.

– Mastokankaan kohdalla KaaPo ei ollut enää sopiva vaihtoehto, ei edes mikään Ykkösen seura. Ulkomaat olisi ollut eräs vaihtoehto, mutta tässä tilanteessa se mahdollisuus jäi toistaiseksi pois.

19-vuotiaan Mastokankaan piti tehdä päätös, miten jatkaa uraansa. Niinpä FC Inter tiedotti, että Mastokangas edustaa tulevalla kaudella lainasopimuksella IFK Mariehamnia. Näin Ademi sai tutun pelikaverin joukkueeseensa Turusta.

Mastokankaan lainapesti oli päävalmentaja Jose Riveirolle yllätys ja pettymys. Mäki on samoilla linjoilla.

– Siirto Maarianhaminaan oli Eliaksen oma ajatus. Olihan se minullekin aluksi pettymys. Olisimme Riveiron kanssa halunneet Mastokankaan jatkavan. Ymmärrän kyllä Eliaksen halun saada tässä tilanteessa muutoksia elämäänsä. Aikanaan teimme Eliaksen ja hänen vanhempiensa kanssa nelivuotisen suunnitelman, miten uraa tulisi kehittää. Osa tavoitteista on jo saavutettu, osa on vielä saavuttamatta.

Mastokangas sai lukion päätökseen. Kun ylioppilastutkintokin on suoritettu, nyt on hyvä tilaisuus ottaa irtiottoa tutuista kotimaisemista.

– Lyhytaikainenkin maisemanvaihdos tekee Eliakselle hyvää. Muutto pois kotoa, uusi joukkue ja uusi valmentaja kasvattaa nuorta miestä. Ahvenanmaalla ruotsin kielikin tarttuu.

Aika näyttää palaako Turun Nappulaliigan kasvatti takaisin Aurajoen rannoille. Mastokangas on vain lainalla saarella, sillä hän solmi ennen lähtöään jatkosopimuksen FC Interin kanssa kauden 2023 loppuun asti.

FC Inter olisi halunnut myös Valencicin jatkavan, mutta tämä valitsi Helsingin Jalkapalloklubin. Tähtihyökkääjän lähtö Turusta olisi tarjonnut Mastokankaalle ensi kaudeksi lisäminuutteja, mutta seura on joka tapauksessa hankkimassa lisävahvistuksia hyökkäykseen. Toistaiseksi RoPS:sta tullut laitapakki Juho Hyvärinen on Interin tulevan kauden ainoa uusi pelaaja, mutta lisää on tulossa. Joukkue etsii vielä neljää, ehkä jopa viittä uutta pelaajaa.

Albion Ademi (vas.) oli vuosi sitten samassa tilanteessa kuin Elias Mastokangas nyt. Ademin siirrosta Ahvenmaalle tuli menestystarina. Ehkä Mastokankaalle käy samoin.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!