FC Interin Elias Mastokangas panostaa jalkapallon ohella myös opiskeluun

– Silloin oli löysät melkein housuissa. Tilanne tuli täysin yllättäen. Minulle ei kerrottu mitään etukäteen. Kun, menin pukukoppiin, kaikki pelikaverit vain taputtivat käsiään, muistelee Elias Mastokangas tapahtunutta.

Maaliskuussa 2017 oli 16-vuotiaan Mastokankaan siihenastisen jalkapallouran huippuhetki. FC Interin edustusjoukkueen valmentaja Shefki Kuqi ojensi joukkueen kuopukselle nimilaatan, johon oli ikuistettu Mastokankaan nimi. Nuorukainen sai juhlallisin menoin kiinnittää laatan omalle paikalleen pukukoppiin.

– Olen vieläkin onnellinen Kuqille hänen ideastaan. Jouduin pitämään puheenkin, ja vieläpä englanniksi.

Nyt tästä ikimuistoisesta hetkestä on kulunut kolme vuotta. Mastokangas on harjoitellut ahkerasti edustusjoukkueen mukana, mutta toistaiseksi peliminuutit ovat jääneet melko vähiin Veikkausliigassa. Välillä pelikokemusta on haettu lainasopimuksella Kaarinan Pojissa sekä FC Interin reservijoukkueessa.

Nykyisen päävalmentaja Jose Riveiron mukaan Mastokangas on nyt kehittynyt Veikkausliigapelaajaksi. Ensi kausi tulee olemaan mahdollisesti Mastokankaan läpimurtokausi.

Siirtyminen juoniorisarjoista Veikkausliigatasolle on suuri. Vain murto-osa lahjakkaistakin pelaajista yltää vakiopelaajaksi pääsarjatasolle. FC Interin tekninen johtaja Vesa Mäki tiedostaa tilanteen.

– Nuorien on annettava aikaa kasvaa. Esimerkiksi Mastokangas on ollut jo kolme vuotta mukana edustuksessa, ja vasta nyt hän on Veikkausliigapelaaja. Hyppy B- ja A-junioreista Veikkausliigaan on iso.

Tapaamisen alkajaisiksi yksi asia tulee Mastokankaasta heti selväksi. Kyseessä hyväkäytöksinen ja positiivisen asenteen omaava vastikään 19 vuotta täyttänyt nuori mies.

– Onhan tämä ihan huikeaa, että saan olla päivittäin jalkapallon parissa. Saan tehdä tätä joka päivä loistavien valmentajien kanssa. Tiedän, että kehityn, jos vain itse haluan. Ja kun vielä ympärillä on mukavat pelikaverit. Kentän ulkopuolellakin haluan kokea asiat positiivisuuden kautta, kuten isäni on opettanut.

Mastokangas aloitti jalkapallon pelaamisen neljävuotiaana Hirvensalon hiekkakentillä. Turun Nappulaliigasta tie kulki ensin Turun Palloseuran juniorijoukkueisiin ja sieltä Kaarinan Poikiin.

– Pelasin Tepsissä vuotta vanhemmissa, enkä oikein saanut siellä riittävästi peliaikaa. Vanhemmat näkivät, että poika ei enää oikein nauti jalkapallosta. He ehdottivat siirtoa Kaarinaan, missä oli hyvä valmentaja ja saisin pelata omaikäisteni kanssa hyvässä joukkueessa. KaaPo taitaa olla minun varsinainen kasvattajaseura, koska se kasvatti minua eniten juniorivuosina.

Vaikka Mastokangas edustaa nuorempaa sukupolvea, eivät perinteiset pihapelit ole hänelle vieraita.

– Kun kaverit tulivat kylään, niin laitoimme takapihalle pelit pystyyn. Vapaa-ajallani olen paljon pelannut futista.

Mäki sai houkuteltua Mastokankaan B-juniori-ikäisenä Turkuun ja FC Interiin. Pian avautui myös mahdollisuus päästä harjoittelemaan edustuksen kanssa.

– Inter kuulosti kokonaisuutena parhaalta vaihtoehdolta. Pääsin heti pelaamaan A-junioreiden pelejä ja sitä kautta miesten harjoitusrinkiin. Aikaiseltahan se tuntui, kun olin niin nuorena joukkueen kanssa Kyproksen harjoitusleirillä.

Seuraedustuksen ohella Mastokangas on ollut vakiopelaaja myös Suomen maajoukkueen nuoremmissa ikäluokissa. Niissäkin on tullut onnistumisia. Eräs niistä oli Suomen maajoukkueiden historian nopein maali. Suomen alle 16-vuotiaitten poikien maajoukkue pelasi Pohjois-Irlantia vastaan. Mastokangas onnistui maalinteossa seitsemässä sekunnissa.

Elokuussa 2017 Mastokangas pääsi pelaamaan ensimmäiset minuutit PS Kemiä vastaan Veikkausliigassa. Fabrizio Piccareta oli korvannut Kuqin.

– Jännitti ihan sairaasti. Vaikka pelasin vain muutaman minuutin, olin ihan puhki pelin jälkeen. Juoksin vain kenttää ympäri miettimättä mitään.

Mastokangas kävi hakemassa peliaikaa Kaarinasta.

– Se oli siihen kohtaan hyvä siirto. En ollut vielä valmis liigaan. Fyysiset valmiuteni eivät olleet riittävän hyviä. KaaPossa sain paljon vastuuta ja peliaikaa. Kokemus oli erittäin positiivinen.

Mastokankaan kohdalle on sattunut jo yksi isompi loukkaantuminen. Nivelkierukan repeytymisen johdosta kentälle ei ollut asiaa neljään kuukauteen.

– Toipumista hidasti, kun kierukoita ei poistettu, vaan kiinnitettiin uudestaan. Nyt ei ole kipua, mutta kyllähän se toipumisaika söi miestä, mutta myös kasvatti.

Vaikka Elias on ollut jo pidempään mukana, on hän yhä edustuksen kuopus.

– Hyvin olen päässyt porukkaan mukaan. Olen luonteeltani sosiaalinen. Tietysti ensimmäisenä vuotenani hieman kyykitettiin. Pallopusseja olen saanut kannella, mutta se kuuluu nuoremmille pelaajille. Muutaman kerran olen joutunut Timo Furuholmin kenkiäkin putsailemaan.

Ihan isästä ja pojasta ei voida puhua, vaikka Furuholmilla ja Mastokankaalla on useita vuosia ikäeroa.

– Olemme kahta eri sukupolvea. Kun Furuholmilta tulee porilaista juttua, pitää turkulaisena antaa hieman takaisin. Katsomme tätä maailmaa hieman eri näkövinkkelistä, joten välillä täytyy vitsailla kaverille. ”Furkka” toki antaa myös takaisin. Kentällä olemme samanlaisia. Koko ajan pitää mennä täysillä. Onneksi olen tehnyt jo ensimmäisen Veikkausliigamaalinkin, niin ei pääse siitä enää kuittailemaan.

Nuoresta iästään huolimatta Mastokankaalla on ollut jo useita valmentajia.

– Kuqi otti minut hyvin sisälle joukkueeseen. Auttoi ja vaati paljon, vaikka olin ehkä vielä liian nuori edustukseen. Ringissä sain olla, mutta peliaikaa en häneltä saanut. Piccareta antoi minulle heti mahdollisuuden. Riveiro on vaativa ja antaa tarkkaa palautetta, mitä pitää kehittää. Pääsin viime kaudella jo neljästi avauskokoonpanoonkin. Olin tosi tyytyväinen saamaani peliaikaan. Se oli enemmän kuin etukäteen odotin.

Mastokangas on nyt siinä iässä, että vielä pitää istua koulunpenkilläkin. Opinnot sujuvat Kerttulin urheilulukiossa.

– Koskaan ei voi tietää, mitä elämässä tapahtuu. Peliura voi päättyä nopeasti esimerkiksi loukkaantumiseen. Lukion suorittaminen kannattaa, mutta ylioppilastutkinnon jälkeen voin keskittyä jalkapalloon. Jos se ei onnistu, panostan opiskeluun.

Millaiset ovat odotukset tulevaan kesään?

– En ota paineita. Harjoituskausi on mennyt hyvin, eli näyttää hyvältä. Jos läpimurto ei tule tällä kaudella, niin sitten seuraavalla kaudella.

Mika Ojalan lähtö ehkä auttaa peliajan saamisessa.

– Mikalta sain paljon hyviä vinkkejä. Vähän harmittaa, kun hän lähti. Jos Mika olisi jäänyt, se olisi tarkoittanut lisää kilpailua peliajasta. Se kehittää pelaajaa. Tosin kymppipaikalle tullut Matias Ojala on tosi hyvä ja mukava kaveri.

Mastokangas haki vastuuta ja peliaikaa Kaarinan Pojissa. Seura on tuttu, sillä Elias vietti siellä juniorina useamman vuoden.
Tästä FC Interin kuopus tunnetaan. Kaveri omaa poikkeuksellisen positiivisen luonteen.

ETUSIVU