F-liigassa pelataan rumaa salibandyä – sinistä alustaa tulee ikävä

Otsikko on apinoitu suoraan Hesarin urheilusivuilta. Siellä tuskailtiin, kun Tampereenkin uudessa hallissa pelataan rumaa jääkiekkoa – valkoista jäätä tulee ikävä. Rumaa kiekkoa pelataan kaikissa muissakin kotimaan kiekkoliigan pelipaikoilla.

Syy rumaan jääkiekkoon on valkoiseen jään pintaan maalatuissa kirkuvan värisissä mainoksissa. Värimaailma on yhtä sotkua, kun siihen yhdistyvät vielä pelaajien asut lukuisine mainostarroineen.

Idea jääkiekon siivoamisesta syntyy digitalisaatiosta – valotekniikasta, joilla mainokset voitaisiin heijastaa jään pintaan esimerkiksi pelikatkojen aikana. Se mahdollistaisi, että lätkää voitaisiin pelata puhtaan valkoisella jäällä, kuten NHL-liigassa.

Sponsorimainokset ovat tärkeä osa urheilua. Kyse onkin siitä, mistä on eniten hyötyä mainostajalle. Eli mitä hyötyä on mainoksista, joista on enemmän haittaa kuin hyötyä…

Salibandyn F-liigassa ottelut pelataan liigamatolla. Muistatko, montako mustavalkoista mainosta on teipattu kentän pintaan? Muistatko edes yhtä tai kahta lattiaan ikuistettua mainostajaa?

Niitä yksittäisiä mainoksia on yhteensä kuusitoista, ainakin Turussa.

Veikkaan, että F-liigan logo löytyy, muista mainoksista ei ole jäänyt itselleni minkäänlaista muistijälkeä.

Paitsi yhden muistan. Se oli Veikkauksen. Muistan sen siitä, miten ottelu keskeytettiin, kun lattiasta irronnutta repaleista mainosta yritettiin teipata irtoteipillä uudestaan kiinni lattiaan.

Viimeksi TV-ottelussa lattiamainokset olivat kaiken lisäksi asennettu niin, että kamerat olivat väärällä puolella. Mainostekstit olivat väärinpäin.

FBC Turku nousi F-liigaan, joten ensi kaudella hekin pelaavat TPS Salibandyn tavoin mainoksien täyttämällä liigamatolla. Se mikä viivaviidakossa voitetaan, se mainoksien määrässä hävitään. Jos ymmärrätte mitä tarkoitan…Turussa lentopalloa ja divarisalibandyä voidaan pelata kompromissiratkaisulla samalla matolla. Viivoja on kohtuullisesti, mutta matossa ei ole ainuttakaan lattiamainosta.

Peliasuistakin on tullut mainoksien myötä tilkkutäkkejä. Pesäpallossa on menty överiksi. Lopputulos on kaamea ja eri mainostajat eivät enää edes erotu. Mainoskohdat eivät myöskään hengitä. Tekstiili saattaa haitata varsinaista urheilusuoritusta, jos niissä on enemmän muovia kuin hengittävää kangasta.

Turkulainen TUTO Volley otti mallia paikallisista salibandyseuroista. Kuten FBC Turun ja TPS Salibandyn kotikaukaloissa, laitamainokset ovat kaikki samanvärisiä ja vain kahdella eri värillä toteutettuja. Lopputulos on tyylikäs.

Toivomus.

F-liigan liukkaista, erikseen liimattavista lattiamainoksista pitäisi päästä eroon. Hienoa peliä pitäisi pelata hienolla puhtaansinisellä matolla. Pelikatkojen aikana lattiaan piirtyvä mainos jää paremmin mieleen kuin sen pintaan teipattu kuvio. Liigamatossa lattiaan teipattujen mainoksien määräkin kasvaa vuosi vuodelta. Nyt niitä on jo liikaa ja niiden hyöty mainostajalle alkaa olla kyseenalaista. Haitat ovat hyötyjä suuremmat.

ETUSIVU