Fagervikin idyllinen ruukkikylä sijaitsee kauniilla paikalla

UUSIMAA / INKOO – Liki täydellinen! Keskiaikainen Suuri Rantatie kiemurtelee kauniissa kansallismaisemassa. Fagervikin ruukkiympäristö tarjoaa tuulahduksen kotimaamme 1700-luvun teollisuudesta. Järven ympäröimässä maastossa sijaitsevat kartano, puistot, pajat ja ruukkitehtaan työntekijöiden punaiset mökit. Voit aistia sukupolvien työn tulokset. Fagervik on eräs Suomen yhtenäisimmistä ja edustavimmista ruukkikokonaisuuksista.

Kaikki alkoi Ruotsi-Suomen suurvaltakaudella. Rautaruukin perusti ruukinpatruuna Carl Billsten 1646. Lähiympäristö tarjosi kaikki mitä tarvittiin: runsaasti metsiä ja vesivoimaa sekä meriyhteys Ruotsiin. Ruukin omistus siirtyi 1723 Hising-suvulle. Se on omistanut Fagervikin sen jälkeen yhtäjaksoisesti.

Ruukin toiminta kukoisti Johan Fagervikin aikana 1700-luvun lopulla. Johan rakennutti komean kartanon sivurakennuksineen. Hänen poikansa Mikael perusti ranskalaisen muotopuutarhan sekä englantilaistyylisen puiston.

Mikaelin pojan Fridolfin aikana Suomi siirtyi Venäjän vallan alle. Ruukin toiminta alkoi hiipua ja Fridolf panosti maatalouteen. Hän toi uusia kasvilajeja Suomeen. Fagervik tunnetaan myös siitä, että sinne saapuivat Suomen ensimmäiset perunat saksalaisten ruukkityöläisten mukana 1700-luvulla. Seuraavien sukupolvien aikana ruukin toiminta loppui kokonaan. Tehdas suljettiin 1903.

Fagervik kartanoineen on yhä elävä kylä. Kartanossa ja vanhoissa mökeissä asutaan. Alueella liikkuvien on syytä kunnioittaa asukkaiden kotirauhaa. Kannattaa vierailla 1700-luvulta peräisin olevassa puisessa ristikirkossa. Kirkon sisustuksen oletetaan olevan alkuperäinen. Ruukinkujan seppien punamullatut asunnot ovat 1700- ja 1800 -luvuilta. Fagervikin museo sijaitsee vanhassa tinaamossa, kahvilan vieressä.

FAGERVIKIN RUUKKIKYLÄ

Osoite: Fagervikin kartanon tie, Fagervik, Inkoo.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Degerby Igor -museo tekee vierailijaan vaikutuksen

LUE MYÖS: Kotiseutumuseo Gammelgården kertoo, miten ennen vanhaan Inkoossa tehtiin työtä, elettiin ja asuttiin

LUE MYÖS: Torpin Tykit -museon eräs erikoisuus on neuvostovalmisteinen MI-8 kuljetushelikopteri

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.