Kotiseutumuseo Gammelgården kertoo, miten ennen vanhaan Inkoossa tehtiin työtä, elettiin ja asuttiin

UUSIMAA / INKOO – Gammelgården on kiireettömän matkailijan kohde. Inkoon kotiseutumuseossa on yhteensä parikymmentä vanhaa punamullattua rakennusta laajalla alueella. Museo perustettiin 1936 Inkoon kunnan 600-vuotisjuhlien kunniaksi. Tavoitteena on esitellä tuleville sukupolville, miten ennen vanhaan Inkoossa tehtiin työtä, elettiin ja asuttiin.

Monien kotiseutumuseoiden toteutumisen taustalla ovat innokkaat puuhamiehet. Gammelgårdenin tärkeimmät taustahenkilöt olivat jo edesmenneet Ola Westman ja Björn Hildén. Molempien nimet on ikuistettu laattaan Gemmelgårdenin päärakennuksen seinään.

Gammelagårdenin rakennukset ja esineet on saatu lahjoituksina eri puolilta Inkoota. Kylää yhdistävän talkoovoiman merkitys on täälläkin tärkeä. Kokonaistulos antaa monipuolisen kuvan paikkakunnan perinteisestä rakennustavasta. Museoalueen päärakennus on tuotu Illansin kylästä. Talo on rakennettu 1772 ja se on museon vanhin rakennus.

Fagervikin kartanon omistaja Erik Hisinger-Jägerskiöld ja Rafael von Frenckell lahjoittivat sen Gammelgårdenille 1938. Talo purettiin ja siirrettiin hevosilla uuteen paikkaan. Päärakennuksen sisätiloihin on kerätty mittava kokoelma vanhaa maatalous- ja kalastusesineistöä. Esillä on myös runsaasti valokuvia ja tekstiilejä.

Piha-alueella on kunnostettuna erilaisia aittoja, navetta, lammassuoja, sepän paja, savusauna, maakellari, tuulimylly, hirsinen lato, riihi, koulurakennus, kalastajan maja ja ulkohuusi. Osassa rakennuksissa on yhä turvekatto.

Viimeisimmät rakennukset siirrettiin tänne vasta muutamia vuosia sitten. Päärakennuksen pihaan on pystytetty perinteinen kyläkeinu ja vanhanaikainen riukuaita. Rakennukset omistaa Inkoon kunta. Paikallinen kotiseutuyhdistys vastaa museon ylläpidosta.

GAMMELGÅRDEN

Osoite: Museontie 6, Inkoo.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Degerby Igor -museo tekee vierailijaan vaikutuksen

LUE MYÖS: Fagervikin idyllinen ruukkikylä sijaitsee kauniilla paikalla

LUE MYÖS: Torpin Tykit -museon eräs erikoisuus on neuvostovalmisteinen MI-8 kuljetushelikopteri

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.