Torpin Tykit -museon eräs erikoisuus on neuvostovalmisteinen MI-8 kuljetushelikopteri

UUSIMAA / INKOO – Vain panssarivaunu puuttuu! Torpin tykeistä on vaikea laittaa keräilyn intohimoa paremmaksi. Uudellamaalla Inkoon Torpin Tykit -museossa sotahistoriallinen harrastus on aivan tapissa. Museo on haalinut kymmeniä tykkejä: panssaritorjunta-, ilmatorjunta-, jalkaväki- ja laivastotykkejä sekä kranaatinheittimiä. Osa tykeistä on peräisin Suomen armeijalta, osa sodan ajan venäläisiä sotasaalistykkejä.

Nähtävänä on myös sotilasajoneuvoja. Esimerkiksi kuusisylinterinen Dodge WC-57 vuodelta 1943 on samanlainen, mitä amerikkalainen kenraali Patton käytti. Museosta löydät toisen maailmansodan ikonin, Willys MB, joka tuli tunnutuksi nimellä Jeep. Niitä valmistettiin vuodesta 1941 vuoteen 1945. Ural-375D on automalli, jota venäläiset valmistivat vuodesta 1961. Se korvasi edellisen ZIL-157 -mallin. Museon kaikki ajoneuvot ovat ajokuntoisia.

Torpin Tykit -museon eräs erikoisuus on neuvostovalmisteinen MI-8 kuljetushelikopteri. Konetyyppi oli laajasti käytössä Neuvostoliitossa ja myöhemmin Venäjällä. MI-8 helikoptereita hankittiin Suomeen yhteensä kymmenen 1970- ja 1980 -luvuilla puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen käyttöön.

Esillä on myös laaja ase- ja sotilasunivormujen kokoelma. Museon pihapiirin yhdessä hallissa on kiinnostava sota-aiheinen pienoismalliosasto. Torpin Tykit kerää ase- ja sotaharrastuksesta kiinnostuneita ympäri Suomea. Monet vierailevat myös Hankoniemellä sijaitsevassa Rintamamuseossa.

Torpin Tykit sijaitsee Torpissa hieman Inkoon keskustan ulkopuolella Helsinkiin johtavan tien (numero 51) varrella. Museo sai alkunsa vuonna 1998, kun asekeräilijä Sven-Eric Wadstein laittoi kokoelmansa esille. Kokoelmaa on vuosien varrella täydennetty. Jo kolmas sukupolvi on mukana museon toiminnassa.

(Museon Facebook-sivuilla on paljon tavaraa myynnissä…)

TORPIN TYKIT

Osoite: Torppanummentie 73, Inkoo.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Degerby Igor -museo tekee vierailijaan vaikutuksen

LUE MYÖS: Fagervikin idyllinen ruukkikylä sijaitsee kauniilla paikalla

LUE MYÖS: Kotiseutumuseo Gammelgården kertoo, miten ennen vanhaan Inkoossa tehtiin työtä, elettiin ja asuttiin

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.