Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin Ahola

UUSIMAA / JÄRVENPÄÄ – Jean Sibeliuksen Ainolasta on näköyhteys Aholaan. Kirjailija Juhani Aho ja taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt muuttivat Tuusulanjärven rannalle jo ennen säveltäjämestaria. Aho vuokrasi järvenrannasta talon, jota alettiin kutsua Aholaksi. Boheemi pariskunta ei juurikaan jättänyt jälkeensä henkilökohtaisia tavaroita. Vain keinutuoli, suksipari ja muutama pikkuesine on jäljellä.

Venny löysi kyseisen kodin itselleen ja puolisolleen Juhanille. Pariskunta ei voinut muuttaa heti, silla talo piti korjata talviasuttavaksi. Muuttopäivä oli marraskuussa 1897. Pariskunta sai nopeasti seuraa, sillä heidän jälkeensä Tuusulanjärven maisemiin muuttivat muun muassa Pekka Halonen, J.H. Erkko, Eero ja Saimi Järnefelt. Lopulta myös Sibelius perheineen muutti naapuriin. Sosiaalinen elämä oli vilkasta ja Aholassakin oli alituisesti vieraita.

Tätä aikaisemmin Aho oli jo julkaissut esikoisromaaninsa Rautatie. Tuusulanjärven maisemissa Aho kirjoitti Juhan ja osa Lastuja -kokoelmistaan. Juhani ja Venny viihtyivät Aholassa neljäntoista vuoden ajan. Siitä tuli heidän pitkäaikaisin yhteinen koti.

Kun Vennyn ja Juhanin pojat tulivat kouluikään, pariskunta muutti Helsinkiin vuonna 1911. Ylimääräiset huonekalut huutokaupattiin. Poiketen muista Tuusulanjärven kulttuurihenkilöistä, Ahot asuivat vuokralla.

Ahola ei ole varsinainen kotimuseo, mutta sisätiloissa on kattava näyttely Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin elämäntyöstä.

Ahola oli alun perin yksikerroksinen, mutta 1920-luvulla, siihen lisättiin toinen kerros. 1990-luvulla tehdyn ison remontin jälkeen Ahola on jälleen hyvässä kunnossa. Rakennuksen alakerran Ahon ja Soldan-Brofeldtin elämäntyöstä kertovan näyttelyn valokuvista voi nähdä, millainen Ahola oli avioparin siellä asuessa.

Juhani Aho (Brofeldt) vaihtoi nimensä virallisesti 1907. Venny Soldan-Brofeldt säilytti nimensä entisellään. Juhani Ahoa voidaan pitää ensimmäisen suomenkielisenä kirjailijana, joka eli kirjoittamalla. Venny Soldan-Brofeldt jää usein tunnetumman miehensä varjoon. Venny oli kuitenkin taitava kuvittaja, taidemaalari ja korusuunnittelija.

Elämä Aholassa oli värikästä, siellä kun elettiin kolmiodraamaa. Juhani Aholla oli kaksi lasta vaimonsa Venny kanssa, mutta myös yksi Venny siskon Tildyn kanssa. Avioliiton ulkopuolinen suhde pidettiin salassa. Vähän ennen kuolemaansa Venny poltti miehensä ja Tillyn kirjeenvaihdon salassa.

AHOLA

Osoite: Sibeliuksenväylä 57, Järvenpää.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Sibeliuksen Ainola on kotimuseoiden klassikko

LUE MYÖS: Vierailu Järvenpään taidemuseossa täydentää Tuusulanjärven kulttuuritarjonnan

LUE MYÖS: Tuusulanjärven Rantatie on kulttuurimatkailijan runsaudensarvi

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.