Sibeliuksen Ainola on kotimuseoiden klassikko

UUSIMAA / JÄRVENPÄÄ – Säveltäjä Jean Sibeliuksen koti Ainola lienee Suomen kansainvälisesti tunnetuin kotimuseo. Tuusulanjärven pohjoispäässä Järvenpään puolella sijaitseva hirsistä rakennettu Ainola on Tuusulan Rantatien suosituin kohde. Vuonna 1904 valmistunut taiteilijakoti oli molempien, Jeanin ja Ainon, koti heidän kuolemaansa asti.

Jean kuoli vuonna 1957 91-vuotiaana ja Aino kaksitoista vuotta myöhemmin 97-vuotiaana. Isäntä ehti asua Ainolassa 53 vuoden ajan. Suurin osa Sibeliuksen sävellyksistä on syntynyt Ainolassa. Perheen tyttäret myivät Ainolan 1972 Suomen valtiolle. Nyt Museovirasto vastaa taiteilijakodin ylläpidosta.

Helsingin hälinässä asunut 38-vuotias Sibelius halusi päästä säveltämään maaseudun rauhaan. Sopiva tontti löytyi Tuusulanjärven maisemista. Ainolan on suunnitellut arkkitehti Lars Sonck. Sibeliuksella oli vain kaksi toivomusta. Hän halusi työhuoneen ikkunasta näkymän Tuusulanjärvelle ja ruokasaliin vihreän takan. Molemmat toteutuivat. Vuosien myötä korkeiksi kasvaneet puut estävät nyt järvinäkymän.

Ainolaan muuttaessa perheeseen kuului kolme tytärtä. Myöhemmin syntyi kaksi tytärtä lisää. Muuttopäivänä alakerrassa oli valmiina säveltäjälle oma työhuone, ruokasali, pari makuuhuonetta, keittiö ja apulaisen huone. Yläkerta valmistui muutama vuosi myöhemmin. Ainolassa ei ollut Sibeliuksen aikana vesijohtoa. Sähkökin tuli vasta myöhemmin. Arkiaskareista huolehtivat sisäkkö, lastenhoitaja ja talonmies.

Täyttäessään 75 vuotta Sibelius muutti yläkerrasta alakertaan, kun portaissa kulkeminen kävi liian raskaaksi. Sävellystyötä hän teki kuitenkin elämänsä loppuun asti.

Taiteilijakoti avattiin yleisölle 1974. Tavoitteena on ollut, että Ainolan Sibeliuksen aikainen kodinomainen tunnelma saadaan säilymään. Kaikki on jätetty juuri sellaiseksi, millainen koti oli Ainon kuollessa. Aviopari on haudattu Ainolan puutarhaan.

Tutustumiskierroksen aikana saa hyvän kuvan Sibeliuksen aikaisesta elämästä. Vierailu on kiinnostava, vaikka ei olisi erityisemmin musiikista innostunut. Ennen tutustumiskäyntiä kannattaa tutustua Ainolan informatiivisiin internet-sivuihin.

AINOLA

Osoite: Ainolankatu, Järvenpää.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin Ahola

LUE MYÖS: Vierailu Järvenpään taidemuseossa täydentää Tuusulanjärven kulttuuritarjonnan

LUE MYÖS: Tuusulanjärven Rantatie on kulttuurimatkailijan runsaudensarvi

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.