Vierailu Järvenpään taidemuseossa täydentää Tuusulanjärven kulttuuritarjonnan

UUSIMAA / JÄRVENPÄÄ – Tutustuminen Tuusulanjärven kulttuurikohteisiin ei olisi täydellinen ilman vierailua Järvenpään taidemuseossa. Eero Järnefelt (1863-1937) ja Venny Soldan-Brofeldt (1863-1945) ovat niin tunnettuja nimiä, että heidän vuokseen voi matkustaa Järvenpäähän kauempaakin. Molemmat kuvataiteilijat viihtyivät Tuusulanjärven maisemissa 1900-luvun alussa. Juhani Aho ja hänen vaimonsa Venny Soldan-Brofeldt olivat ensimmäisiä, jotka vuokrasivat talon Tuusulanjärven rannalta.

 

Järvenpään taidemuseon kokoelmissa on yhteensä 369 Soldan-Brofeldtin ja Järnefeltin teosta. Kokoelma käsittää luontokuvia, kodin arjen kuvaamista ja muotokuvia. Heidän maalaustensa lisäksi taidemuseossa pidetään vaihtuvia näyttelyitä, työpajoja, konsertteja ja luentoja. Kannattaa osallistua teemaopastetuille kierroksille. Silloin tutustutaan Vennyn ja Eeron perheiden värikkääseen elämään ja taiteilijoiden töihin.

 

Eero Järnefeltin Suviranta valmistui vuonna 1901. Hän asui perheineen Usko Nyströmin suunnittelemassa taiteilijakodissa ympäri vuoden, kunnes perhe muutti Helsinkiin 1917. Suvirannassa oli kuitenkin mukava viettää jatkossakin kesälomia. Talo on edelleen suvun omistuksessa.

 

Juhani Aho ja Venny Soldan-Brofeldt viihtyivät Tuusulanjärven maisemissa neljäntoista vuoden ajan. Taiteilijana Venny jäi kuuluisan miehensä varjoon. Vennyn teokset Järvenpään taidemuseossa todistavat, että hän oli todellisuudessa lahjakas kuvittaja ja taidemaalari.

 

Venny oli oman aikakauden boheemi naistaiteilija, joka epäsovinnaisella pukeutumisellaan ja ronskilla kielenkäytöllään herätti hämmennystä. Kaiken lisäksi pariskunta eli kolmiodraaman keskellä. Juhani Aho rakastui Vennyn siskoon Tilly Soldaniin. Juhani sai kaksi poikaa Vennyn ja yhden Tillyn kanssa.

 

JÄRVENPÄÄN TAIDEMUSEO

Osoite: Kirjastokatu 8, Järvenpää.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin Ahola

LUE MYÖS: Sibeliuksen Ainola on kotimuseoiden klassikko

LUE MYÖS: Tuusulanjärven Rantatie on kulttuurimatkailijan runsaudensarvi

 

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.