Forssan luontomuseon lasivitriineissä on esillä aihepiireittäin tuhansia näytteitä

KANTA-HÄME / FORSSA – Forssan Luonnonhistoriallisen museon juuret ulottuvat vuoteen 1951, jolloin perustettiin lounaishämäläinen luonnonsuojeluyhdistys. Siitä tuli Suomen ensimmäinen paikallinen luonnonsuojeluyhdistys. Sen nimeksi tuli myöhemmin Lounais-Hämeen Luonnonsuojeluyhdistys ry.

Toiminnan taustalla oli professori Torild Brander (1904-1992), josta tuli yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja. Hän toimi tässä tehtävässä aina kuolemaansa saakka. Lapseton Brander testamenttasi kaiken omaisuutensa yhdistykselle.

Koulutukseltaan Brander oli lääkäri, mutta parhaiten hänet ehkä tunnetaan intomielisenä luonnonsuojelijana ja -tutkijana. Jo lapsena Bander oli kiinnostunut kaikesta luontoon liittyvästä. Hän tutki ja luetteloi määrätietoisesti lounaishämäläistä eläimistöä ja kasvistoa. Osa kerätystä aineistosta päätettiin laittaa yleisölle nähtäväksi.

Forssan kaupunki tukee yhdistyksen toimintaa muun muassa kunnostamalla nykyiset museotilat Finlaysonin Karhekekehräämöön. Rakennuksessa käsiteltiin aikoinaan puuvillakehräämön langanvalmistuksessa syntynyttä jätettä, karhelankaa, jota voitiin käyttää muun muassa verhojen valmistamiseen.

Vuonna 1988 kaupungin tekemän kunnostustyön jälkeen rakennukseen muutti museon lisäksi kaupunginkirjasto. Rakennuksessa toimii myös kaupungin Näyttelytila Vinkkeli.

Luontomuseossa on lasivitriineissä esillä aihepiireittäin tuhansia näytteitä. Esillepano on vanhahtava, mutta lintuihin ja nisäkkäisiin pääsee tutustumaan lähietäisyydeltä. Nähtävänä on lähes kaikki Lounais-Hämeessä tavattavat linnut ja nisäkkäät. Museon hyönteiskokoelmat ovat laajat. Luonnonsuojelu on tietysti erityisen vahvasti esillä.

Museossa pidetään myös vaihtuvia näyttelyitä. Yhdistys julkaisee perinteikkäistä Lounais-Hämeen Luonto-lehteä.

FORSSAN LUONTOMUSEO

Osoite: Wahreninkatu 4, Forssa.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Forssan kehräämöalue on tärkeä osa kaupungin historiaa

LUE MYÖS: Forssan museo on valittu ensimmäisenä Vuoden museoksi

LUE MYÖS: Ronttismäen tehtaalaismuseo oli Forssan kehräämön duunarien asuinalue

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.