Ronttismäen tehtaalaismuseo oli Forssan kehräämön duunarien asuinalue

KANTA-HÄME / FORSSA – Ronttismäen asuntoalue tuli tarpeeseen. Forssan kehräämön perustaja Axel Wilhelm Wahren tarvitsi työntekijöitä ja työntekijät asuntoja. Ronttismäki syntyi 1800-luvulla, kun työläiset rakensivat perheilleen mökkejä Linikkalan kylän mäkitupa-alueelle, sikojen laidunmaalle. Erään ruotusotamiehen tiedetään olleen nimeltään Front, ja siitä vääntyi alueen nimi Ronttismäki.

Yhtiö lunasti Ronttismäen, jonka jälkeen alueelle laadittiin asemakaava. Mäki jaettiin tontteihin, joiden välissä kulki kadut. Linjoiksi kutsutut kadut alkoivat Tammelaan johtavalta tieltä, nykyiseltä Hämeenkadulta. Ronttismäen tontteja annettiin vuokralle tehtaan työläisille. Yhtiö antoi lainaa mökin rakentamista varten.

Lainaa perittiin takaisin pienissä erissä suoraan palkasta. Normaalisti tehtiin vain yksi rakennus, jota laajennettiin tarpeen mukaan. 1920-luvulla kauppaneuvos Isak Julin kaavoitti loputkin alueesta. Halukkaat saivat lunastaa vuokratonttinsa omaksi.

Alue on säilyttänyt alkuperäisyytensä ja osa mäestä on muutettu Ronttismäen tehtaalaismuseoksi. Se kertoo, miten työntekijät asuivat 1870-luvulta 1930-luvulle. Museo avattiin Suomen ensimmäisenä tehtaalaismuseona 1970-luvulla nykyisien Kalliomäen 2. linjalle. Ronttismäen tehtaalaismuseon alueella on kolme rakennusta: Sirenin, Färmin ja Järvisen talo.

Nuohoojamestari Sirenin talo on eräs Ronttismäen vanhimmista rakennuksista. Kamarista ja keittiöstä koostuva asunto oli yleisin 1900-luvun alussa. Jos perheenjäseniä oli useita, saatiin lisää nukkumapaikkoja päästä- tai sivustavedättävistä sängyistä. Kun oli taloudellisesti tiukkaa, otettiin kamariin vuokralainen ja talonväki asui keittiön puolella. Jos vain mahdollista, vuokralaiselle rakennettiin oma huone.

Museoalueella on myös mäellä työskennelleiden puusepän, räätälin ja suutarin verstaat.

RONTTISMÄEN TEHTAALAISMUSEO

Osoite: 2. linja 5-7, Forssa.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Forssan kehräämöalue on tärkeä osa kaupungin historiaa

LUE MYÖS: Forssan museo on valittu ensimmäisenä Vuoden museoksi

LUE MYÖS: Forssan luontomuseon lasivitriineissä on esillä aihepiireittäin tuhansia näytteitä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.