Hansakorttelin St. Erik oli legendaarisen Ruutu-näkkileivän syntysija

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Kristiinankadun ja Eerikinkadun kulma ei ole juurikaan muuttunut yli sataan vuoteen. Selim A. Lindqvistin suunnittelema jugendtyylinen Asunto Oy St. Erik on samannäköinen kuin se oli valmistuessaan vuonna 1913. Vain kiinteistössä toimivat yritykset ovat vaihtuneet vuosisadan aikana.

Ennen St. Erikin valmistumista kulmatontti tunnettiin nimellä tivolitontti tai karusellitontti. Nimi viittasi siihen, kun kiertävät sirkukset pystyttivät telttansa ja kojunsa tyhjälle tontille. Tilanne muuttui, kun tontti siirtyi liikemies J. Ekbergin omistukseen. Helsinkiläisellä oli isot suunnitelmat mielessään. Hän ideoi tontille uutta monikerroksista liiketaloa. Lopulta oli kuitenkin päätyminen vain kolmikerroksiseen rakennukseen.

Arkkitehti Lindqvist oli Turussa vähemmän tunnettu, mutta Helsingissä hän oli jugend-tyylisuunnan tunnetuimpia arkkitehtejä. Pääkaupungissa on useita hänen suunnittelemia merkittäviä rakennuksia.

St. Erikistä tuli ennen kaikkea liikerakennus. Sen toisessa ja kolmannessa kerroksessa sijaitsi vuosien ajan hotelli Standard. Kristiinankadun puolella katutasolla sijaitsivat muun muassa Mannisen Taiteilija-Kahvila ja ravintola Automaatti sekä Eerikinkadulla toinen iso kahvila, Kahvi-Salongit.

Kiinteistössä toimi myös Arthur Vilénin omistama Ipnoksen leipomon lisäksi saman yrityksen Näkkileipätehdas. Sen Ruutu-näkkileivästä tuli klassikko. Leivän kysyntä kasvoi, kun itsenäistynyt Suomi perusti oman puolustusvoimat. Vilénin toinen leipomo sijaitsi osoitteessa Linnankatu 61.

Muita St. Erikin liiketiloissa ovat toimineet muun muassa, Oy Foto Ab, H.J. Jousi Oy, Oulaisten Leipomo, vaateliike Livak, Auran Lakki ja Hattu, Turun hajuvesikauppa, Kenkä-Eero, Autere ja vaatetusliike Klimscheffskij.

Nykyisin St. Erik on osa kauppakeskus Hansaan. Korttelin viimeisin osa saatiin muutostöiden osalta valmiiksi keväällä 1988. Myöhemminkin on tehty korjaustöitä. Vuonna 2020 liikerakennuksen toisen kerroksen toimistotilat saivat uuden ilmeen ja tilojen talotekniikka muutettiin nykyajan vaatimuksin.

ST. ERIK

Osoite: Eerikinkatu 17 Turku.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.