Honkapirtti on Turun alueen korpisotureiden rakentama ja lahjoittama

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Jatkosodan suomalaissotilaat Reino Riikonen, Aimo Kajanen ja Risto Riihiranta ovat jättäneet mielenkiintoisen muiston Turun historiaan. Tämä kolmikko ideoi rauhallisen asemasodan aikana rakennettavan komean hirsitalon, joka tunnetaan Ruissalon Honkapirttinä.

Jalkaväkirykmentti 14 (JR 14) oli pääosin turkulaisista ja Turun alueen ympäristön miehistä koottu joukko-osasto. Riikonen, Kajanen ja Riihiranta esittelivät ideaansa rykmentin komentajalle Albert Ravialle, joka antoi mielellään kolmikon hankkeelle hyväksyntänsä.

Kyse oli hyväntekeväisyydestä.

JR 14:n sotilaat halusivat auttaa rintamalla kaatuneiden aseveljien omaisia sekä rykmentin sodassa vammautuneita sotilaita. Ajatuksena oli, että Honkapirtistä tulisi retkeilykohde, mutta sen avulla pystyttäisiin myös keräämään varoja yhteisön jäsenten auttamiseen.

Kolmikosta mainosalalla työskennelleen Riikosen oli vastuulla vienankarjalaisen hirsirakennuksen suunnittelu. Hän oli taitava piirtäjä. Riikonen teki suunnitelmistaan jopa pienoismallin.

Kajanen oli siviilissä rakennusmestari, joten jo alkuvaiheessa löytyi riittävästi ammattitaitoa hankkeen käynnistämiselle. Kun rakennuspiirustukset olivat valmiina, Riikonen ja Kajanen kävivät esittelemässä hankettaan Turussa. Suunnitelmia pidettiin hyvinä, ja kun vielä Turun kaupunki lupasi tontin Ruissalosta, niin rakentaminen pääsi käyntiin.

Jalkaväkirykmentti 14 toimi muun muassa Jäämeren rannikolla Petsamossa. Asemasodan aikana rykmentti oli sijoitettu Vienan Karjalan Uhtuan eli Kalevan kylään. Korpisotureiden komeista mäntyhirsistä rakennettu pirtti nousi ensin syrjäiseen erämaahan. Jokainen hirsi numeroitiin purettaessa, jotta sen uudelleen rakentaminen Ruissalosta varatulle tontille olisi mahdollista.

Hirret kuljetettiin Turkuun vuonna 1943 ja Honkapirtti oli valmis jo seuraavana vuonna, syksyllä 1944. Uudelleen pystytyksen hoitivat Turussa lomalla olleet rykmentin miehet sekä vanhemmat ikäluokat. Jälkimmäiset olivat perustaneet JR 14 Aseveljet ry:n, joka vastasi myös Honkapirtin toiminnasta. Rakennusmestari Kajanen valvoi rakennustöitä myös Ruissalossa.

Sodan päätyttyä Aseveliyhdistys lakkautettiin aseleposopimuksen mukaisesti. Jotta Honkapirttiä ei olisi luovutettu ”sotasaaliina” Neuvostoliitolle, sen omistus siirrettiin Turun kaupungille.

2000-luvun alkuvuosina Turun kaupunki oli aikeissa myydä Honkapirtti eteenpäin, mutta vielä silloin myynti jäi toteuttamatta. Vuonna 2022 kauppa toteutui. Honkapirtti myytiin Ruissalo-säätiölle, joka oli jo aikaisemmin ollut samassa paikassa vuokralla.

Honkapirtti on hyvin säilynyt. Alkuperäinen punahonkainen sisustuskin on jäljellä. Tosin pirtissä toimitaan nyt nykykahvilan ehdoilla. Niinpä tietyt yksityiskohdat ovat hieman ristiriidassa alkuperäisyyden kanssa.

Pirtin seinällä on jääkarhuaiheinen JR 14 -jalkaväkirykmentin lippu. Albert Ravilalle yhdestä kelosta veistetty oma tuolikin on Honkapirtistä yhä nähtävänä. Honkapirtin osoite on nimetty Albert Ravilan raitiksi rykmentin komentajan mukaan.

Honkapirtti on avoinna ohikulkijoille. Paikalla voi nauttia kupin kahvia ja pirtin omia leipomotuotteita. Pitkä perinne on myös päivittäin tarjolla oleva hernekeitto ja pannari (13 euroa). Honkapirtti on varattavissa yksityistilaisuuksiin. Yläkerrasta löytyy kokoustila parille kymmenelle hengelle.

Honkapirtti on osa Sunborn-konsernia, johon kuuluu lisäksi muun muassa Naantalin ja Ruissalon Kylpylät, Naantalin Kaivohuone, Logomo ja Turun linnan ravintolat.

HONKAPIRTTI

Osoite: Albert Ravilan raitti, Turku.

KARTTA

Lue lisää

Rakennusmestari Aimo Kajanen.

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO