Idyllinen Iniö on lyhyen lauttamatkan päässä

VARSINAIS-SUOMI / INIÖ – Saariston Rengastie mahdollistaa ajamisen kauniin saariston läpi ympyrää, vasta- tai myötäpäivään. Toiset kiertävät reitin Paraisten ja Nauvon kautta Houtskariin, toiset Kustavin kautta Iniöön. Saariston Rengastie tarjoaa mahdollisuuden tutustua Turun saaristoon, vaikka ei omistaisi venettä.

Etukäteissuunnittelu on välttämätön. Muuten saattaa jumiutua lauttajonoihin. Pahimmassa tapauksessa voi joutua yllättäen etsimään yösijaa. Reitin varrelle osuu peräti kahdeksan merimatkaa. Lyhyet etapit siirrytään losseilla, pidemmät ylitykset maantielautoilla ja yhteysaluksella.

Varsinais-Suomeen kuuluva, mutta aivan Ahvenanmaan rajalla sijaitseva Iniö on mukava päivämatkakohde. Saarella voi olla yötäkin, mutta halutessaan ehtii illaksi vielä mantereen puolelle. Iniöön pääsee kesäaikana lautalla etelästä Houtskärin kautta tai ympäri vuoden pohjoisesta Kustavista.

M/s Sterna ajaa Iniön Kannvikiin Kustavin Heponiemestä useita kertoja päivässä. Puolen tunnin lauttamatka on maksuton. M/s Antonia kulkee Houtskarin ja Iniön väliä. Lähtösatama Iniön puolella on Dalen ja tulosatama on Houtskarin Mossala. Ylitysaika on yksi tunti.

Iniö on entinen kunta, sillä se liitettiin vuonna 2009 Länsi-Turunmaan kaupunkiin monien muiden saaristokuntien tavoin. Vuonna 2012 nimi vaihdettiin pääpaikan mukaan Paraisiksi. Eli vaikka Iniössä ollaan eksoottisissa saaristomaisemissa, alue kuuluu hallinnollisesti Paraisten kaupunkiin.

Ennen lakkautustaan Iniö oli Suomen toiseksi pienin kunta Ahvenanmaan Sottungan jälkeen. Vakituisia asukkaita Iniössä oli silloin vain alle 300.

Iniö muodostuu lukemattomista yksittäisistä saarista ja luodoista, mutta vain pieni osa on nykyään asuttuja, kuten Iniölandet, Keistiö, Jumo, Åselholm, Kolko, Hepmo, Kvarnholm, Själö, Perkala, Lammholm ja Ytterstö. Näistä Iniölandet on pääsaari ja sen Norrbyn kylässä on parhaimmat palvelut, esimerkiksi peruskoulu, päiväkoti, terveysasema, vanhainkoti ja kirjasto.

Norrbyn kylässä sijaitsee saaren tärkein yksittäinen nähtävyys, 1800-luvun Sofian Wilhelminan harmaakivikirkko. Sen tiedetään olevan kuuluisan kirkonrakentaja Mikael Piimäsen rakennuttama. Kirkko sai nimensä vastasyntyneen Ruotsin prinsessa Sofian Wilhelminan mukaan. Kirkon kattoon on ripustettu votiivilaiva, kolmimastoparkki Maria. Katossa on myös erikoinen messinkinen kattokruunu, joka on koottu kahdesta 1600-luvun kruunusta. Kirkonkelloja soitetaan nykyisinkin käsin.

Kirkon lähellä sijaitsee eräs Iniön erikoisuus. Plokimuseo on todellinen harvinaisuus. Komean 300 plokin kokoelman lisäksi esillä on muutakin merenkulkuun liittyvää esineistöä. Yksityinen museo on avoinna sopimuksesta. Osoite: Bodgård, Norrby. Jukka Torikka, puh. 041 456 6454.

Norrbyn suosituin kohde lienee kuitenkin luontopolku, joka tarjoaa poikkeuksellisen komeat näkymät maailman kauneimpaan saaristoon. 2,5 kilometrin pituinen reitti sopii koko perheelle, vaikka maastossa onkin muutamia jyrkkiä nousuja ja juurakkoisia polkuja. Kosteimmat paikat ylitetään pitkoksia pitkin. Polun varrelle on rakennettu useampi infotaulu kertomaan saaren eri sammal- ja jäkälälajeista sekä simpukkalajeja, linnustosta että kasvillisuudesta.

Reitin kohokohta on Iniön korkeimmalla kohdalla sijaitseva Kasbergetin näköalatorni, josta on hienot näkymät saaristoon. Kallion korkein kohta on liki 40 metriä merenpinnan yläpuolella. Kalliolla tiedetään sytytetyn merkkitulia silloin, kun vihollinen on uhannut Iniön asukkaita.

Kannattaa poiketa myös Keistiön kylässä, jossa siirrytään ajassa taaksepäin. Täällä kiireettömässä kyläympäristössä Iniön idyllisyys on parhaimmillaan. Keistiöön pääsee pääsaarelta lossilla ja auton voi ottaa mukaan.

INIÖ

KARTTA

Lue lisää

Lauttojen aikataulut

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.