Isä, poika ja jalkapallo

Ei liene epäillystä, mistä aiheesta Laurikaisen perheen ruokapöydässä on keskusteltu. Isä Mikaa ja poika Joonasta yhdistää rakkaus jalkapalloon.

Molemmat futikseen hurahtaneet Laurikaiset vievät jalkapallokulttuuria eteenpäin Turun Palloseurassa. Mika Laurikainen on miesten edustusjoukkueen valmentaja. Joonas Laurikainen toimii TPS Juniorijalkapallon valmennuspäällikkönä sekä yhtenä naisten edustusjoukkueen valmentajana.

Molemmilla on mustavalkoinen sydän, vaikka jalkapallomaailmaa on nähty Turun ulkopuolellakin. Isä Mikalla meriitit valmennuksen puolella ovat toistaiseksi suuremmat, mutta poika Joonaksen pelaajaura on ollut komeampi. Kun Mikan tilastoihin on merkitty vain alasarjan otteluita, on Joonas yltänyt Veikkausliigapelaajaksi. Joonaksen ansioluettelossa on myös valinta Suomen vuoden futsalpelaajaksi.

Mika Laurikainen ei ole ensimmäistä kertaa TPS:n peräsimessä. Hänet on usein kutsuttu paikalle, kun edustusjoukkue on ajautunut vaikeuksiin. Vuonna 2001 Mika Laurikainen siirtyi Veikkausliigasta pudonneen TPS:n päävalmentajaksi. Pian seura oli jälleen pääsarjassa.

Seuraavan kerran Laurikaista tarvittiin, kun HC TPS oli ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin. Laurikainen on nyt valmentanut TPS:ää kaudesta 2014 asti, ensin yhden kauden Veikkausliigassa, kolme kautta Ykkösessä ja nyt jälleen nousun myötä Veikkausliigassa. Viimeisimmän nousun myötä Mika Laurikainen valittiin Varsinais-Suomen Vuoden valmentajaksi.

Taitojensa lisäksi Mika Laurikainen voitaisiin myös valita Turun alueen positiivisimmaksi valmentajaksi. Kitkerän tappion jälkeen analyyttisesti peleihin suhtautuva TPS-valmentaja löytää aina otteluista positiivisia elementtejä.

– Pukukopissa annan pelaajille kyllä henkilökohtaisen ja hyvin suorankin palautteen, jos ei ole onnistunut. Koen sen ”respeckt”-juttuna, miten kohtelen pelaajia. Suhtaudun peliin analyyttisesti ja haen pelistä niitä onnistumisia, mitä harjoiteltiin, kertoo Mika Laurikainen.

Konkurssin partaallakin ryvettyneen seuran valmentaja Mika Laurikainen sai talkoohengen tarttumaan joukkueensa entisiin liigapelaajiin. Joukkuetta on laajennettu nuorilla lupauksilla, joista monet ovat kehittyneet kukon askelin. Mika Laurikainen tunnetaankin nuorten talenttien kehittäjänä. Eikä ihme, onhan hän ollut itse vahvasti kehittämässä seuran nuorisotoiminnan toimintastrategiaa. Laurikaisen taitoja on hyödynnetty myös nuorten ikäluokkien maajoukkueissa.

Mika Laurikainen on joutunut hyväksymään työantajansa taloudelliset nykyrealiteetit. On kuitenkin periaatteita, mistä ei tingitä. Päävalmentaja korostaa suunnitelmallisuutta ja tulevaisuuteen tähtäävää strategiaa.

– Talkootilanne on pakotettu silloin, kun seura on huonossa taloudellisessa tilassa. Nyt on jo parempi tilanne. Itse katson aina myös tulevaisuuteen.

Poika Joonas Laurikainen kulkee isänsä viitoittamalla tiellä. Joonaksen vastuualueena on koko TPS:n juniorivalmennus, mutta tehtävä painottuu vanhimpiin juniori-ikäluokkiin.

Joonas, mitä jalkapalloon liittyviä eväitä isä on antanut sinulle?

– Isä on vaikuttanut tosi paljon. Mika valmensi minua Lausteen nappulaiästä asti. On ollut tukena vaikeinakin hetkinä, oli sitten kyse futis- tai valmennusurastani. Jalkapallo on iso osa molempien elämää. Yritän olla yhtä positiivinen. Isä on rauhallisempi. Itse olen räiskyvämpi persoona.

Mika, mitä jalkapalloon liittyviä asioita olet antanut pojallesi?

– Toivon, että omalla esimerkilläni olen antanut sitä tapaa, miten itse toimin, eli ihmisläheisesti. Uskon, että poika on vähän samanlainen valmentaja.

Joonas Laurikainen on vielä nuori valmentaja, mutta tulevaisuuden tavoitteet ovat selvät.

– Nyt on alkanut selvitä oma idea, miten valmennusta pitää isossa kuvassa viedä eteenpäin. Tavoite on saada seuran juniorituotanto mahdollisimman hyväksi. Olisin ylpeä valmentamastani pelaajasta, joka pääsee ulkomaille. Ja joskus haluan olla vielä parempi valmentaja kuin isä.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!