Juvankosken teollisuusympäristö on muisto menneisyydestä

VARSINAIS-SUOMI / PERTTELI – Entä, jos joku päättäisi purkaa Juvankosken padon. Monet kesäasukkaat ihmettelisivät veden katoamista mökkinsä rannasta. Ylisjärveen laskevan Pernjoen varren Juvankoski ympäristöineen edustaa tai pikemminkin edusti alkuperäisessä asussaan 1800-luvun paperiteollisuutta. Paljon on ehditty purkaa. Koskiuoma on lähes alkuperäisessä kuosissaan, useimmat tehdasrakennukset jo kadonneet. Silti alueeseen kannattaa tutustua.

Kosken korkeusero on parikymmentä metriä 300 metrin matkalla. Patoaltaan reunalla sijaitsee Juvankosken tehtaan vanha päärakennus. Nyt se on kunnostettuna seurakunnan leiri- ja virkistystoiminnan käytössä. Rakennus on paperiteollisuuden alalta vanhin säilynyt tuotantoon käytetty tila maassamme.

Kosken partaalla on punainen kaksikerroksinen saharakennus 1900-luvun alusta. Sahan laitteistot ovat säilyneet. Jokiuoman puolella on yhä pystyssä korkeita kivisiä jalustoja, osana vesivoimalalle johtaneeseen parinsadan metrin pituiseen puuränniin.

Juvankosken vettä hyödynnettiin jo satoja vuosia sitten. Myllyjä oli useampia. Paperitehdas käynnistyi 1824, kun Kiikalan lasitehtaan johtaja sai luvan tehtaan perustamiseen. Voimaa saatiin koskesta. Myöhemmin tehtaalle asennettiin kaksi höyrykonetta. Kartongin ja paperin raaka-aineena käytettiin lumppua.

Tehdas paloi viimeisen kerran 1902. Sen jälkeen sitä ei enää rakennettu, mutta sahan toiminta jatkui. Puutavara uitettiin patojärvelle, josta se ohjattiin ränniä pitkin sahaan. Juvankoskelle perustettiin 1920-luvulla Juvankosken Voima Oy:n sähkövoimala. Yhtiö perusti lisäksi kaksi voimalaa alavirralle. Yhtiö tuotti sähköä Perttelin, Muurlan ja Kiikalan kuntiin. Juvankosken saha oli toiminnassa vuoteen 1965 ja voimaloiden energiantuotanto loppui 1970-luvulla.

JUVANKOSKEN TEOLLISUUSYMPÄRISTÖ

Osoite: Juvankoski, Pertteli (Salo).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hiidentietä pitkin on kuljettu jo keskiajalta lähtien

LUE MYÖS: Perttelin kotiseutumuseon arvokkain kokonaisuus on laaja kirkollinen esineistö

LUE MYÖS: Pellonpään talonpoikaismuseossa tunnelma räsymattoineen ja alkuperäisine kakluuneineen on onnistuttu säilymään

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.