Hiidentietä pitkin on kuljettu jo keskiajalta lähtien

VARSINAIS-SUOMI / PERTTELI – Unohda moottoritie. Siirry sivuun pääväyliltä. Historiallinen Hiidentie tarjoaa nostalgisen elämyksen. Tie johtaa Salosta Uskelan ja Perttelin kautta Somerolle. Hiidentietä pitkin on kuljettu jo keskiajalta lähtien. Todennäköisesti Uskelanjoen vartta kuljettiin Hämeeseen jo rautakaudella.

Hiidentie ja Turusta lähtevä Hämeen Härkätie muodostivat liikenteen ja kaupankäynnin kannalta tärkeän reitin rannikolta sisämaahan. Somerolta tie jatkuu Tammelan ja Rengon kautta Hämeenlinnaan. Museovirasto on nimennyt Hiidentien valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Salosta lähdettäessä vanha tienlinjaus kulkee Uskelanjoen länsirantaa kohti Pertteliä. Historiallinen tunnelma on parhaiten aistittavissa lähes kokonaan syrjään jääneellä Vanhalla Perttelintiellä. Uskelan pappilan kohdalla ennen moottorien ylitystä Hiidentien on sorapäällysteinen. Ennen Perttelin keskustaa tie vaihtaa nimensä Mikolantieksi. Vanha linjaus on säilynyt lähes kokonaan Somerolle asti. Aikojen kuluessa on toki tehty muutamia oikaisuja.

Hiidentien alkupäässä lähellä Saloa sijaitsi Uskelan Isokylän kirkko. Se jouduttiin purkamaan vuonna 1825 maanvyörymän johdosta. Uskelanjoen vyörymäherkälle penkalle ei koskaan rakennettu uutta kirkkoa. Puretun kirkon perustuksen kiviä käytettiin Perttelin viljamakasiinin rakentamiseen. Samalla Uskelan emäseurakunta yhdistettiin Salon kappeliseurakuntaan.

Vanhan emäkirkon paikalle jäivät vain hautausmaa ja puinen kellotapuli, molemmat yhä käytössä. Lyhyen matkaa kirkolta, ennen nykyisen moottoritien ylitystä, sijaitsi pappila, nyt 1800-luvulta peräisin olevia rakennuksia.

Perttelin Pyhä Bartolomeukselle omistettu keskiaikainen kivikirkko on 1400-luvulta. Erillisen kellotapulin kivinen alaosa on 1700-luvulta ja puinen yläosa 1800-luvun lopulta.

HIIDENTIE

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Juvankosken teollisuusympäristö on muisto menneisyydestä

LUE MYÖS: Perttelin kotiseutumuseon arvokkain kokonaisuus on laaja kirkollinen esineistö

LUE MYÖS: Pellonpään talonpoikaismuseossa tunnelma räsymattoineen ja alkuperäisine kakluuneineen on onnistuttu säilymään

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.