VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Työmäärä on ollut valtava. Kakolanmäellä sijaitsevan käytöstä poistetun Turun lääninvankilan muuttaminen hotelliksi, eikä ihan tavalliseksi hotelliksi, on ollut suuri työmaa. Samalla on pitänyt ottaa huomioon Museoviraston valvonnassa myös rakennuksen historialliset arvot.
Harvassa hotellissa käy yhtä paljon vierailijoita silkasta uteliaisuudesta ihmettelemässä, millaiselta nyt näyttää punatiilisten korkeiden muurien takana. Hyvältä näyttää – etenkin, kun kaikkialla on yhä aistittavissa ja nähtävissä entisaikojen vankilatunnelma.
Ristinmuotoisen hotellirakennuksen mielenkiintoinen historia näkyy esimerkiksi sisustuksessa. Täällä vierailijalla on oikeasti mahdollisuus yhä edelleen laskea tiilenpäitä.
Turun yksi seitsemästä kukkulasta, Kakolanmäki, on tuttu nimenä monille, vaikka ei olisi koskaan Aurajoen kaupungissa vieraillutkaan. Useimmat osaavat yhdistää kallioisen kukkulan vankilatoimintaan, ovathan paikan harmaagraniittiset muurit olleet reilusti yli sadan vuoden ajan rikoksen ja rangaistuksen symbolina. Täällä ovat kärsineet vankilatuomioitaan valtakunnan pahimmat suurrikolliset.
Kakolanmäen laella on ollut kaksi vankilaa, Turun keskusvankila eli Kakola ja Turun lääninvankila. Näistä ensiksi mainittu, paikan päällä louhitusta graniittista eli vankien nimeämästä kakoliittista rakennettu vankila, on se kuuluisampi.
Koko vankilakokonaisuus on rakentunut useammassa vaiheessa. Ohikulkija voi ihailla entistä keskusvankilaa lähinnä vain ulkoapäin, sillä se on suurimmaksi osaksi muutettu yksityisasunnoksi.
Arkkitehtien Selim A. Lindqvistin ja Theodor Deckerin suunnittelema Turun entinen punatiilinen lääninvankila, nykyinen Suomen toinen vankilahotelli Hotel Kakola, sijaitsee syrjemmällä Kakolanmäen itäpäädyssä. Kyseessä on yksityisomistuksessa oleva perhehotelli.
Perille pääsee Linnankadulta funikulaarilla tai nousemalla kukkulalle Portsan kaupunginosan puolelta. Autopaikat ovat maksullisia.
Kakolanmäki on saanut nimensä alueella aikoinaan sijainneesta mielisairaalasta, kakolasta. Positiivista hulluutta on myös tarvittu yli 100-vuotiaan lääninvankilan muuttamisessa huipputason hotelliksi. Näin ainakin on todennut hotellihankkeen taustalla oleva Hotel Kakola Oy:n hallituksen puheenjohtaja, kiinteistöneuvos Olli Ojala.
Kun rima on pidetty korkealla, siitä on syntynyt myös suuria kustannuksia. Hankkeen puuhamies Ojala ei ole juurikaan tohtinut edes kertoa, kuinka paljon muutostyöt ovat yhteensä maksaneet.
Kakolan vankilan viereen valmistui Turun lääninvankila vuonna 1890, myöhemmin kuin ensimmäiset Turun keskusvankilan rakennukset. Jos itse Kakola, vankiloiden korkeakoulu, on ollut kuuluisa maamme hurjimmista murhamiehistä, on Turun lääninvankilan historia vähemmän hurja.
Lääninvankilan puolella on ollut oma osasto myös naisille.
Lääninvankila on tehtävänsä mukaisesti toiminut tutkintavankilana, jossa vangit ovat olleet lyhyemmän tai pidemmän ajan. Sen jälkeen heidät on lähetetty oikeuteen tai siirretty muualle. Ehkä joku on välttynyt tuomiolta ja päässyt syyttömäksi todettuna poiskin. Niinpä vaihtuvuus on ollut lääninvankilassa suurempi kuin Turun keskusvankilassa pitkiä tuomioita kärsivien vankien keskuudessa.
Lääninvankilan eli nykyisen hotellin vankila-ajan mielenkiintoisin nähtävyys on sisätiloihin rakennettu kirkko. Siihen voi tutustua ilman hotellissa yöpymistä. Kakolan puoleltakin sellainen löytyy, mutta lääninvankilan kirkko on paljon komeampi.
Hotellin kolmannen kerroksen kirkkohuoneen sisustus on vankien itsensä vuosikymmenien aikana rakentama alttaria, lasimaalauksia ja kattokruunuja myöten. Kirkon seinälle on kiinnitetty taulu kymmenestä käskystä. Se on Pertti Ylermi Lindgrenin eli ”kreivi” Lindgrenin tekemä aina kirjoitusvirheitä myöten.
Aikoinaan vankilakirkossa käynti sunnuntain jumalanpalveluksien yhteydessä kuului vankien pakolliseen viikko-ohjelmaan. Se onkin ollut varmasti osalle lohdullinen paikka kaiken karuuden keskellä. 1960-luvulla pakko-osallistuminen lopetettiin.
Ajan myötä lääninvankila kävi ahtaaksi ja ennen kaikkea se oli pahasti ajastaan jäljessä. Vielä 2000-luvulla ennen sulkemista vangit tekivät tarpeensa ämpäreihin. Haju ja metelinkin oli melkoinen.
Ennen kuin on päästy rakentamaan uutta hotellia, on vanhaa jouduttu osin purkamaan. Hankkeen on sanottu olleen suurin, joka on koskaan toteutettu Turun kaupungissa. Kaikesta kuitenkin näkee, miten sisätilojen nykyaikaistamisessa on pyritty säilyttämään mahdollisimman paljon vankilan alkuperäisyyttä. Kalteritkin ovat monissa ikkunoissa yhä paikoillaan.
Hotellivieraille varatut huoneet ovat entisiä sellejä. Kaikille avoin ravintola Ruben on juuri sillä paikalla, jossa vangit söivät lounaansa.
Käytävämattoihin on ikuistettu tukkimiehen kirjanpitoa, jota vangit käyttivät päivien laskemiseen. Elokuvista tutut vankilan käytävänäkymät portaikkoineen ovat osin alkuperäisen näköisiä.
Huoneita on 148 ja ne ovat kaikki erilaisia sekä eri hintaisia. Tarjolla on vaihtoehtoja sviitistä aitoon selliin. Jälkimmäisessä on vain kalteri-ikkuna, kaksikerroksiset punkkasängyt, lavuaari ja metallinen wc-pönttö.
Hotellin erikoisin sviitti on hotellin pihalle lasikuution sisälle sijoitettu Olli Ojalan oma komea Nauticat-jahti.
Turun vankila perustettiin vuonna 2003 yhdistämällä entinen Turun keskusvankila eli Kakola ja Turun lääninvankila. Syksyllä 2007 vankila muutti Turun Saramäkeen, ja näin 300 vangin siirtyessä muualle Kakolanmäki vapautui uusille suunnitelmille.
TURUN LÄÄNINVANKILA (nyk. Hotel Kakola)
Osoite: Kakolankatu 14, Turku.
Funikulaarilla lisäjännitystä Turku-reissuun
Toimii. Ei toimi. Toimii. Ei toimi. Toimii. Ei toimi… Kyseessä on tietysti eräästä Turun uusimmasta nähtävyydestä. Tuskin idean isä aavisti hankkeen suunnitteluvaiheessa vuonna 2010 kuinka paljon Kakolanrinteen tuleva rinnehissi, funikulaari… LUE LISÄÄ
Kakolanmäen vankila-alueen uusi elämä
Alun perin paikka, Kakolanmäki, oli mitä mainioin syrjäiselle vankilalle. Näin ajateltiin 1800-luvulla, kun keisari Nikolai I määräsi, että Suomeenkin tulee rakentaa työ- ja ojennushuoneita… LUE LISÄÄ
Kakolanmäen museo kertoo kiehtovia tarinoita vankien kohtaloista
Kun muualla Kakolanmäellä rakennetaan kokonaan uutta tai nykyaikaistetaan vanhoja rakennuksia rakentamalla esimerkiksi parvekkeita, toimitaan mäen korkeimmalla kohdalla päinvastoin. Keltainen kivitalo… LUE LISÄÄ
S/Y Hera – eräs erikoisimmista turkulaisista yöpymispaikoista
Purjealuksen nimi on rakkauden ja hedelmällisyyden jumalatar S/Y Hera. Se oli vuosikymmenien ajan Hotel Kakolan omistajien Olli ja Leena Ojalan sekä heidän perheensä ”kesänviettopaikka”… LUE LISÄÄ
Kakola-opas Anu Salminen tuntee Kakolanmäen kiehtovan vankilahistorian
Kaupungin toiseksi korkein kukkula Kakolanmäki on täynnä toinen toistaan värikkäimpiä tarinoita. Anu Salminen muistaa niitä lukemattoman määrän… LUE LISÄÄ