Kalan torpassa perustettiin Suomen ensimmäinen nuorisoseura

ETELÄ-POHJANMAA / KAUHAVA – Tienavarsikyltti Kalan torppa houkuttaa satunnaista ohikulkijaa poikkeamaan kalaostoksille. Elias Hermanni Kalan torpalla ei ole kuitenkaan kalaa myynnissä, mutta hänen kotitilallaan tehtiin suomalaista yhdistyshistoriaa 1800-luvulla.

Suomen ensimmäinen nuorisoseura Kauhavan Nuorisoyhtiö perustettiin Kalan torpassa.

Vuonna 1832 syntynyt Hermanni Kala oli kotoisin Alahärmästä, mutta muutti Kauhavalle Hahtomaan kylään mentyään naimisiin Sanna-Miina Sippolan kanssa. Appivanhempien tilalta muutaman kilometrin päästä päätalolta järjestyi vuokrapaikka, Kalan torppa, mihin pariskunta asettui asumaan ja ryhtyi viljelemään maata.

Kala oli kouluja käymätön, mutta hän oli monipuolinen ja lahjakas itseoppinut mies. Hän toimi Kauhavalla muun muassa maanmittarina, kiertokoulunopettajana, kunnan sihteerinä, suntiona ja pankin kamreerina.

Aviovaimo Sanna-Miinan veli oli Matti Sippola, kauhavalaisen nuorisoseuran perustaja. Perustava kokous pidettiin juhannuksena vuonna 1881 Kalan torpassa. Kauhavan Nuorisoyhtiön perustamisen jälkeen perustettiin vastaavanlaisia yhdistyksiä useita Suomeen.

Kalan lapset eivät jääneet hoitamaan isänsä jälkeen tilaa, vaan jokainen lähti muualle opiskelemaan. Torppaan ei siis jäänyt ketään, joka olisi ottanut viljelyshommat jatkettavakseen. Puoliso Sanna-Miinan kuoltua vuonna 1913 Kala asui vielä tovin torpassaan yksin. Hänen kuollessaan talo autioitui ja sen kaikki rakennukset purettiin ränsistyneinä.

Myöhemmin Kalan suku lahjoitti tyhjentyneen tontin Suomen nuorison liitolle. Vuonna 1956 torpan takana olevalle kalliolle kiinnitettiin laatta, jossa kerrotaan paikalla perustetun Suomen ensimmäisen nuorisoseuran.

1950-luvulla perustettiin J. H. Kala-seura. Se otti tehtäväkseen etsiä torpan paikalle entisen torpan näköistä rakennusta. Kun lähes vastaava löytyi, se siirrettiin nykyiselle paikalleen. Nuorisoseuraliike täytti 100 vuotta vuonna 1981. Sen kunniaksi Kala-seura Suomen nuorison liitto lahjoittivat tontin ja torpan Kauhava-Seuralle.

Uuteen torppaan etsittiin sinne sopivia huonekaluja. Moni muisti vielä, miltä torpassa aikoinaan näytti. Osa sisustuksesta saatiin Kalan suvun lahjoittamilla alkuperäisillä huonekaluilla. Lopputulosta voidaan pitää onnistuneena. Torpassa on aitoa 1800-luvun tunnelmaa. Kalan Torpan pihapiirissä on riihirakennus ja aitta.

Kalan torppa ei ole nykyisin museo, vaikka sillä on museaalista arvoa. Se on kuitenkin paikka, jonne jo vuosia kestäneen perinteen mukaisesti tullaan viettämään juhannusta. Tapahtumaan kuuluu aina lipunnosto, juhlapuhe, musiikkia ja kahvitusta. Juhannusta on juhlittu Kalan Torpalla jo kymmeninä vuosina.

KALAN TORPPA

Osoite: Hahtomaantie 494, Kauhava.

KARTTA

Lue lisää

Kauhavan nuorisoseurantalo.

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Iisakin Jussin tupa ulkorakennuksineen sijaitsee alkuperäisellä paikallaan

LUE MYÖS: Kauhavan Lentokonepuisto on poikkeuksellinen matkailukohde

LUE MYÖS: Puukkomestari Iisakki Järvenpää loi Kauhavan puukkoperinteen

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.