Iisakin Jussin tupa ulkorakennuksineen sijaitsee alkuperäisellä paikallaan

ETELÄ-POHJANMAA / KAUHAVA – Kosolanmäki sijaistee lyhyen ajomatkan päässä Kauhavan keskustasta. Mäellä sijaistee Kauhava-Seuran ylläpitämä monipuolinen talonpoikaismuseo. Museoalueella on myös näyttelytilana toimiva lainamakasiini ja alueelle muualta siirretty Kauhavan veteraanitalo.

Iisakin Jussin nimellä kulkeva talonpoikaismuseo on arvokas kohde, sillä se sijaitsee piharakennuksineen alkuperäisellä paikalla. Kaikesta voikin aistia, miten tällä paikalla on asuttu jo vuosisatojen ajan. Museo havainnollistaa hyvin tämän päivän nuorille, miten yli 100 vuotta sitten eteläpohjalaisessa maalaistalossa asuttiin.

Hirsisen etelä-pohjalaistyylisen päärakennuksen lisäksi piha-alueella on ulkorakennuksina talli, lato, luhti, pari aittaa, syytinkitupa, navetta, sauna, viljankuivaaja ja paja. Rakennukset muodostavat suljetun pihapiirin. Suurin osa näistäkin rakennuksista on Kosolan tilan alkuperäisiä.

Päärakennuksessa on nähtävänä muualta Kauhavalta lahjoituksina saatuja esineitä. Jussin tuvan esineistä ja huonekaluista kuitenkin iso osa on talon omia. Tupa, kamarit ja yläkerta on kalustettu alkuperäisin kalustein. Vaikka talon sisustus on muuttunut sukupolvien aikana, se on kuitenkin yhden suvun tarina. Vaikka se on nyt museona, se muistuttaa perheen kotia.

Tilan omisti Iisakki Jaakobin poika Kosola (1803-1889), joka rakennutti nykyisen tuvan vuonna 1857. Seuraavaksi tilan omistajaksi tuli hänen poikansa Iisakin Jussi eli Johan Kosola (1845-1826). Tila pysyi suvun hallussa, kun Iisakin Jussin poika Ernst (1891-1967) jatkoi isänsä työtä. Viimeinen omistaja oli Ernstin leski Aino Kosola, jolta Kauhava-Seura osti tilan museokäyttöä varten vuonna 1970.

Eräs mielenkiintoinen yksityiskohta talon historiassa on Jussi Kosolan parikymmentä vuotta kestänyt työ vanginkuljettajana eli fankiföörarina. Talossa säilytettiin vankeja ennen kuin heidät kuljetettiin Vaasan linnaan. Osa tuvan huonekaluista tuli taloon paluukyydillä Vaasasta.

Lähellä Iisakin tupaa sijaitseva lainamakasiini vuodelta 1850 on säilynyt alkuperäisessä asussaan. Oven aukaisuunkin tarvitaan yhä 40 cm pitkä avain. Viljajyvästön ylläpito oli aikoinaan lakisääteistä. Sillä torjuttiin nälänhätää Suomessa. Maanviljelijät velvoitettiin tuomaan siementä varastoon siltä varalta, että halla tuhoaisi sadon.

Kosolanmäen veteraanitalo rakennettiin vuonna 1943 veljesapuna luutnantti Yrjö Haaviston perheelle. Nelilapsisen perheen isä kaatui sodassa. Talo sisältää kaksi huonetta ja keittiön. Rakennus valmistui puhdetyönä rintamalla, mutta kuljetettiin hirret merkittyinä Kauhavalle. Talo nousi uudestaan Kirkkotien päässä sijainneelle tontille. Ennen talven tuloa vuonna 1943 Haaviston leski saattoi muuttaa lastensa kanssa uuteen kotiin.

Myöhemmin rakennuksen viimeinen omistaja lahjoitti sen eteenpäin ja talo siirrettiin Kosolanmäelle. Rakennus palveli vuosien Kauhavan sotaveteraanien kokous- ja juhlatilana. Nyt se kuuluu Kauhava-Seuralle ja veteraanitalo on vuokrattavissa kokous- ja juhlakäyttöön.

IISAKIN JUSSIN TUPA

Osoite: Museotie, Kauhava.

KARTTA

Lue lisää

Lainamakasiini.

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kalan torpassa perustettiin Suomen ensimmäinen nuorisoseura

LUE MYÖS: Kauhavan Lentokonepuisto on poikkeuksellinen matkailukohde

LUE MYÖS: Puukkomestari Iisakki Järvenpää loi Kauhavan puukkoperinteen

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.