Kauhajoen Veteraanien perinnetalo on eräs tasokkaimmista alan museoista

ETELÄ-POHJANMAA / KAUHAJOKI – Sotiemme veteraanien kunniaksi vuonna 1991 perustetun Kauhajoen Veteraanien perinnetalon 10 000 esinettä, 100 asetta ja useat laadukkaasti toteutetut teemalliset huoneet tekevät siitä yhden tasokkaimmista alan museoista.

Kaiken kruunaa tietysti kolme paikallista Mannerheim-ristin sotilasta: kapteeni, maanviljelijä ja sosiaalineuvos Aarne Ahola, kersantti ja maanviljelijä Allan Anttila ja Suomen ilmavoimien tähystäjä, kapteeni ja maaviljelysneuvos Lauri Äijö.

Sotasankarien alkuperäiset ansiomerkit ovat esillä Kauhajoen perinnetalossa. Kyse on melkoisesta harvinaisuudesta.

Kun Pohjanmaalla ollaan, täälläkin käydään läpi Suomen sodan ja vapaussodan taisteluita. Kauhajoella käytiin Suomen sodan aikana useampikin taistelu. Muun muassa eversti von Döbel löi verisesti Kauhajoen valtausta yrittäneet venäläiset.

Lähimaastosta löytyy nykyisin useampikin taisteluiden muistomerkki. Museossa on esillä esineitä, joita on löydetty taistelupaikoilta. Vapaussotaankin osallistui lähes tuhat kauhajokilaista miestä.

Tarinaa löytyy yhteensä kuudesta eri sodasta. Suomen sodan ja vapaussodan lisäksi käydään läpi Turkin sotaa, talvi-, jatko- ja Lapin sotaa sekä rauhanturvaajien toimintaa kriisialueilla. Saksaan lähteiden vapaaehtoisille suomalaisille SS-miehillekin on varattu oma osastonsa.

Yhteen huoneeseen on rakennettu asemasodan aikainen korsu. Seuraavassa huoneessa on vaikuttava joukkosidontapaikka, jossa hoidetaan vakavasti loukkaantuneita. Koskettava on myös sotasairaala. Nähtävänä on myös paljon erilaisia mitaleja, käsivarsinauhoja ja asemasodan aikaisia puhdetöitä.

Vahvojen lukkojen takaa löytyy kattava asekokoelma. Käsiaseiden lisäksi tallessa on raskaampaakin aseistusta, kuten konekiväärejä ja panssarinheitin. Pihalta löytyy kolme Kauhajoen patteriston käyttämää tykkiä. Paikalliselle suojeluskuntahistorialle on varattu myös paljon tilaa. Lottiakaan lottakahviloineen ei ole unohdettu.

VETERAANIEN PERINNETALO

Osoite: Knuuttilantie 4, Kauhajoki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kauhajoen Eduskuntamuseo on tärkeä osa sodan ajan historiaa

LUE MYÖS: Kauhajoen kotiseutumuseossa muistellaan Agnes Sjöbergiä – hän oli ensimmäinen naispuolinen eläinlääkäri koko Euroopassa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.