Kauhavan Lentokonepuisto on poikkeuksellinen matkailukohde

ETELÄ-POHJANMAA / KAUHAVA – Se oli melkoinen järkytys. Puolustusvoimat ilmoitti lakkauttavansa Lentosotakoulunsa Kauhavalla vuonna 2014. Samalla, kun 85 vuotta kestänyt lentäjien koulutus Kauhavalla päättyi, tehty päätös tarkoitti myös isoa taloudellista menetystä Kauhavan kaupungille.

Lentäjien koulutus alkoi Kauhavalla vuonna 1929 nimellä Ilmasotakoulu. Myöhemmin nimi vaihtui Lentosotakouluksi. Vuosikymmenien aikana Etelä-Pohjanmaalla ehdittiin kouluttaa tuhansia lentäjiä ja tähystäjiä.

Kauhavalla lakkautuspäätös synnytti vastarintana kansanliikkeen. Ilmiö ei ollut Etelä-Pohjanmaalla uusi. Näin on toimittu aikaisemminkin, kun on lähdetty ajamaan tärkeäksi koettua yhteistä asiaa. Tulos oli tällä kertaa huono, sillä Kauhavan Lentosotakoulun lakkauttamispäätöstä ei kumottu. Ilmavoimien koneet ja toiminta siirtyivät Tikkakoskelle Keski-Suomeen.

Koneet eivät ole kuitenkaan kokonaan poistuneet Kauhavalta. Kaupunki ja Lentosotakoulun kilta perustivat Kauhavan keskustaan Lentokonepuiston. Se koostuu kahdesta lasivitriinistä, joiden sisälle on tallennettu Lentosotakoulun aikaiseen koulu- ja harjoituskonekalustoon liittyneitä koneita. Lisäksi puistossa on ulkotiloissa kaksi muistomerkkikonetta, jotka on nostettu jalustalle.

Kyseessä onkin täysin poikkeuksellinen matkailukohde. Näytillä on lentokoneita 1930-luvulta alkaen. Vitriinien vieressä on lapsille oma lentokoneaiheinen leikkipuisto.

Lentokonepuiston kokoelmissa ovat esillä Vinka, Fouga, VL Viima, Saab 91 D Safir koulukone ja BAE Hawk suihkuharjoituskone sekä L Pyry (PY-1) jatkokoulutuskone ja Focke-Wulff Fw 44 J Stieglitz (SZ-25) alkeiskoulukone. Koneiden entisöintityöstä ovat vastanneet Lentosotakoulussa palvelleet henkilöt.

Kumpaankaan vitriiniin ei pääse sisälle katsomaan koneita läheltä, mutta niitä voi ihailla isojen lasiseinien läpi. Aurinkoisena päivänä heijastavat lasiseinät haittaavat näkyvyyttä, mutta iltapimeydessä valaistut lasivitriinit lentokoneineen ovat upea näky.

Toinen ulkotilaan jalustalle nostettu kone on ranskalainen Fouga Magister. Suomen Ilmavoimat hankki ensimmäiset kahdeksan Fougaa vuonna 1958. Yhteensä niitä oli 80 konetta. Viimeinen lento niillä lennettiin vuonna 1988.

Toinen tolpan nokassa oleva kone on Hawk-suihkuharjoituskone. Ensimmäiset koneet luovutettiin Ilmavoimille vuonna 1980. Viimeinen lento niillä tapahtui kesällä 2011.

LENTOKONEPUISTO

Osoite: Kauppatie 86, Kauhava.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Iisakin Jussin tupa ulkorakennuksineen sijaitsee alkuperäisellä paikallaan

LUE MYÖS: Kalan torpassa perustettiin Suomen ensimmäinen nuorisoseura

LUE MYÖS: Puukkomestari Iisakki Järvenpää loi Kauhavan puukkoperinteen

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.