Karkkilan Työläismuseo kertoo ruukkilaisten elämästä ja asuinoloista 1800-luvulta 1960-luvulle

UUSIMAA / KARKKILA – Karkkilan ruukkimuseo Senkan rautaisannos teollisuushistoriaa täydentyy, kun varaa aikaa tehdasalueen kupeessa sijaitsevaan Fagerkullan ulkomuseoalueen tutustumiseen. Se kertoo ruukkilaisten elämästä ja asuinoloista 1800-luvulta 1960-luvulle. Vanhat asuinrakennukset ovat alkuperäisillä paikoillaan. Opastetuilla kierroksilla nähdään, miten työläiskodit oli sisustettu eri vuosikymmenillä.

Högforsin masuunin työntekijät olivat usein perheellisiä. Tilaa ei liiemmin ollut, mutta nerokkailla käytännön ratkaisuilla saatiin sija kaikille nukkumista varten. Torppa-nimisessä 1930-luvun tyyliin sisustetussa työläiskodissa lapset ovat juuri nukahtaneet. Valurin perheen asuntoon kuuluu pehmustettuja nojatuoleja ja heteka. Uutuutena on myös radio. Kallis laite oli aluksi harvinainen työmiehen perheessä. Torppa-talon toisessa päädyssä pieni puoti, jossa esitellään kaupankäynnin historiaa.

Museoalueen vanhin rakennus on Mäntylä 1870-luvulta. Sen sisustus on samalta aikakaudelta. Siihen aikaan elettiin vielä vaatimattomasti. Talossa ei ollut mattoja eikä verhoja. Taloustavaroita oli niukasti. Työnjohtaja Caveniuksen mukaan nimetty talo esittelee varakkaamman perheen asumista. Huonekalut ovat tyylikkäämpiä.

Piippuhylly piippuineen oli ylellisyyttä. Rauhala-nimisessä asuinrakennuksessa esitellään nykyaikaisempaan asumista. Toinen huone on kalustettu 1940-luvun tyyliin ja toinen edustaa 1960-lukua. Fagerkullan museoalueella on myös leivintupa eli pakari. Nykyisin sen suojissa on museokahvila.

Fagerkullan alueesta on tullut trendikäs asuinalue. Monia vanhoja säilyneitä puutaloja on kunnostettu suurella vaivalla. Masuunimiesten tilalle ovat tulleet taiteilijat, arkkitehdit ja elokuvanalan ihmisiä, kuten ohjaaja Aki Kaurismäki.

KARKKILAN TYÖLÄISMUSEO

Osoite: Vanha Fagerkullantie, Karkkila.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Högforsin vaikuttava masuuni on entisöity alkuperäisen näköiseksi

LUE MYÖS: Suomen valimomuseosta löydät useita tuttuja arjen esineitä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.