Jokainen pelaaja menee pallon perään, myös harjoituksissa, ja myös silloin, vaikka tilanne vaikuttaisi olevan epätoivoinen.
Loimaalaisyleisö nousee ylös ottelupallon merkiksi. Hurrikaanin Mestaruusliigan kärkikamppailu TUTO Volleyta vastaan on ensimmäisen kerran ratkaisuvaiheessa. Turkulaisjoukkuetta uhkaa kauden ensimmäinen tappio, vieläpä selvin 3-0 numeroin.
Jani Niskakankaan valmentaman joukkueen sitkeys palkitaan. TUTO tulee takaa ohi ja voittaa erän. Peli jatkuu.
Hurrikaani-kannattajien tuolijumppa toistuu ottelun neljännessäkin erässä. Kotijoukkueella on mahdollisuus ratkaista peli useampaan kertaan, mutta sitkeä TUTO Volley ei anna periksi. Erä päättyy lopulta numeroin 29-31 turkulaisille.
Samalla ehkä kuuluu naks Hurrikaanin kenttäpuoliskolta.
TUTO Volley on niskan päällä ratkaisuerässä ja näin turkulaiset voittavat Loimaalla ensimmäisen kerran. TUTO on nyt kohdannut viime kauden kolme parasta joukkuetta ja voittanut niistä jokaisen.
”Sitkeys palkittiin” on eräs otteluraporttien yleisin hokema. Tunnetulla ilmaisulla viitataan voittaneen joukkueen periksiantamattomuuteen.
TUTO Volley on jopa ottanut kliseemäiseltä kuulostavan sitkeyden yhdeksi alkukauden teemakseen. Sitkeys on se voimavara, johon voi tukeutua vaikeissa tilanteissa. Se onkin joukkueiden tärkeimpiä ominaisuuksia.
Erityistä on kuitenkin se, että ilmaisulle on tullut myös vahvasti katetta. Ottelu Loimaalla ei ollut ensimmäinen kerta tällä kaudella, kun TUTO Volleyn pelaajat todistivat periksiantamattomuuttaan. Usein laitamainoksetkin ovat saaneet kyytiä, kun pelaaja on onnistunut palauttamaan toivottamalta tuntuneen pallon takaisin peliin.
Katsomoon on syntynyt vahva vaikutelma, että libero Aatu Kulmala on eräs joukkueen sitkeyden esikuvista. Kulmala syöksyy rohkeasti vaikeankin pallon perään ja usein onnistuen. Aatun tuuletuksetkin ovat olleet näyttäviä.
Kysytään valmentaja Niskakankaalta, mistä joukkueen kauden teema Sitkeys kumpuaa ja miten hän on nähnyt sen käytännössä joukkueesta.
– Sitkeyteen liittyy joukkueen kokemus. Tekemisiimme ei vaikuta se, olemmeko tappiolla tai voitolla. Joukkueen tekeminen ei mene yliyrittämiseksi eikä liian rennoksi. Kokemuksen myötä joukkue tietää, miten lentopalloa pelataan. Emme pyri tekemään sirkustemppuja. Joukkueessa ei kellään ole erivapauksia, vaan jokainen menee pallon perään, myös harjoituksissa, ja myös silloin, vaikka tilanne vaikuttaisi olevan epätoivoinen. Harjoituksia myöten kroppa pitää laittaa likoon.
Vielä viime keväänä oli epävarmaa, pelataanko Turussa ylipäätään lentopallon Mestaruusliigaa. Nopeasti pääsarjaan noussut nuori seura ja pieni organisaatio oli isojen haasteiden edessä. Tällä kaudella vasta lokakuun lopussa TUTO Volleylla oli jo saman verran voittoja kuin koko viime kaudella.
Tuttu sanonta, voittaminen on keskimäärin kivampaa kuin häviäminen, vaikuttaa, ei pelkästään pelaajien tekemisiin, vaan myös urheiluseuran taustatyöntekijöiden arkeen.
Kysytään seuran urheilutoimenjohtaja Oskari Ekolta, miten hyvä alkukausi on näkynyt kentän ulkopuolella?
– Yleinen ilmapiiri on täysin eri kuin aikaisempina vuosina. Se näkyy monella tapaa hyvin positiivisena, myös itseni kohdalla. Pitää muistaa, että talkoolaiset tekevät tätä vapaaehtoisvoimin ja on ihan eri tilanne voittopelin jälkeen tehdä näitä hommia. Moni heistä on ollut jo pitkään mukana.
Turussa on kauden aikana tarjolla runsaasti pääsarjatason otteluita. Ruuhkaisimpina viikonloppuina pelataan useita otteluita, joten paikallisella yleisöllä on mistä valita. Joukkueen menestys on kuitenkin se, joka pitkälti määrää, kuinka paljon turkulaisyleisöä saapuu lehtereille. Syksyn sensaatiojoukkue TUTO Volley on jo tuplannut yleisömääränsä.
Miten kommentoisit alkukauden yleisömääriä?
– Ei tullut yllätyksenä, että joukkueen pärjätessä Turussa tullaan hallille. Myyntikin on ollut puolta suurempaa kuin viime vuonna tähän samaan aikaan. Jos häviämme kaksi seuraavaa kotiottelua, niin kyllä väkeä vastaavasti häviääkin.