Kerttulassa tunnelma oli katossa – Loimun ja TUTO Volleyn kauden avausottelu oli täysosuma

Iranilaishakkuri Ali Fazli osoittautuu avausottelussa kovaksi pelimieheksi.

Tätä iltaa on odotettu innolla. Yleisö on palannut takaisin Kerttulan liikuntahallin lehtereille. Vieläpä runsaslukuisesti.

Vielä pidempään on odotettu, jospa turkulainen miesten lentopallojoukkue palaisisi takaisin pääsarjatasolle. Sekin toive nyt toteutuu, kun kotijoukkue Raision Loimu kohtaa Turun alueen paikallisottelussa TUTO Volleyn.

Erikoista Mestaruusliigan avausottelussa on se, että verkon toisella puolella on useita pelaajia, jotka ovat uransa jossain vaiheessa edustaneet kotijoukkue Loimua. Yksi heistä on Loimu-legenda Ossi Rumpunen. Sarja-avauksessa Rumpunen pukeutuu ensimmäistä kertaa pääsarjatasolla eriväriseen pelipaitaan kuin mikä on kasvattajaseurallaan.

Lentopallopiirit ovat pienet. Ossin ohella vierailijoissa on muitakin loimulaistaustaisia pelaajia. Henri Rajala, Jani Puputti, Valtteri Aaltonen, Tuomas Siirilä, Urho Rytsä ja Oleksii Bulgyn…Taustaryhmästä nimet Oskari ja Marko Eko, Reijo Peltonen ja Juha Lönnqvist omaavat Loimu-taustaa.

Ja tietysti Tuton valmentaja Ruslan Zhbankov.

”Ruti” tuli Suomeen ja Loimuun syksyllä 1999. Loimun venäläistaustainen valmentaja Vjatsheslav Platonov suositteli pitkänhuiskeaa Zhbankovia. Se kannatti, sillä keväällä 2001 Loimu juhli Suomen mestaruutta. Myöhemmin Ruslan palasi Raisioon valmentajana.

Ei kahta sanaa, etteikö koko varsinaissuomalainen lentopallo hyötyisi TUTO Volleyn noususta Mestaruusliigaan. Loimu tarvitsee kirittäjän. Siihen rooliin TUTO Volley sopii mainiosti. Jo nyt on nähty poikkeuksellisen aktiivista ottelumarkkinointia molemmilta osapuolilta.

Pääsarjatasolla on ollut viime vuosina Turun alueella eri palloilulajeissa derbyjen osalta vähäinen tarjonta. Urheilullinen panos, ”kaupunginherruus”, kiinnostaa niin pelaajia kuin kannattajiakin. Ei pidä unohtaa taloudellistakaan puolta. TPS:ssä ja FC Interissä tiedetään, mitä paikallisottelut merkitsevät seuran kassavirtaan.

Raision Loimu on ollut vuosikymmenien ajan Turun alueella lentopallon yksinvaltias. Viime vuodet ovat kuitenkin olleet Loimulle perin vaikeita. Viime kausi oli Loimulle sysimusta. Joukkue jäi sarjajumboksi. Koronan myötä kaudesta ei jäänyt muutenkaan mitään positiivista muisteltavaa jälkipolville. Loimu on kuitenkin pelannut pääsarjatasolla pidempään kuin yksikään toinen Mestaruusliigajoukkue. Nyt olisi oiva hetki uudelle alulle. Niinpä Loimussa uskotaan optimistisesti jopa pudotuspelipaikkaan.

Raisiossa katseet käännettiin alkavaan kauteen jo varhain keväällä. Vaikka joukkueen runko pysyi melko hyvin kasassa, ulkomaalaisvahvistukset vaihtuivat totuttuun tapaan. Tällä kertaa iranilaisvahvistukset keskipelaaja Tayeb Einisamarein ja hakkuri Ali Fazli sekä latvialainen yleispelaaja Kristaps Smits saapuivat hyvissä ajoin ennen kauden aloitusta Raisioon.

Viime vuosien tapaan myös Loimun päävalmentaja vaihtui. Ruotsalaisen Per-Erik Dalqvistin tilalle tuli espanjalainen Aitor Barreros.

TUTO Volley ilmestyi Suomen lentopallokartalle vasta kesällä 2018. Sitä ennen Tuton lentopallojaoston ”saunailtajoukkue” pelasi pitkään miesten kakkossarjassa. Ykköseen nousun myötä alkoi tapahtua.

Kokeneiden vahvistusten myötä TUTO Volley eteni lähes voitosta voittoon. Vaikka lopullinen nousu Mestaruusliigaan tapahtui kabinetissa, on joukkue ansainnut paikkansa pääsarjassa. Tutossa tilanne on erikoinen, sillä kokoonpanossa on useita pelaajia, jotka eivät suunnitelleet enää pelaavansa lentopalloa pääsarjatasolla. Niin vain kävi. Tämä kertoo aika paljon Tuton joukkuehengestä, sillä pienellä budjetilla operoiva Tuto ei pysty rahalla pelaajia houkuttelemaan.

Ennakkoon avausottelusta odotetaan tasaista. Molemmat joukkueet ovat pelanneet hyviä harjoitusotteluita. Loimu jopa voitti Akaa Volleyn, joka on eräs liigan parhaimpia joukkueita. TUTO Volley ja Loimu ehtivät pelata pari keskinäistä harjoitusotteluakin ja nekin olivat hyvin tasaisia.

Itse ottelusta tuleekin lentopallomarkkinointia parhaimmillaan. Kaikki nauttivat, niin yleisö kuin pelaajatkin. Siitä onkin pitkä aika, kun Kerttulassa on viimeksi saatu nauttia vastaavanlaisesta tunnelmasta. Ennakko-odotusten mukaisesti ottelu on tasainen, mutta loppua kohden Loimu pääsee niskan päälle. Etenkin iranilaisvahvistus Ali Fazli osoittautuu kovaksi pelimieheksi. Kaveri iski 30 pistettä.

Paikalliset lentopallon ystävät poistuvat ottelun jälkeen hallista hymy huulilla. Ilmiselvästi näkee, että tätä pitää saada lisää. Tapahtuma oli täysosuma.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!