Turussa on tulossa liikuntapaikkoihin isoja mullistuksia – purkulistalla ovat muun muassa Turkuhalli ja Samppalinnan palloiluhalli

Aika näyttää, saako Funikulaari ja Logomon silta kyseenalaista seuraa. Turussa on lähivuosina edessä liikuntapaikkojen iso ja kallis mullistus.

Impivaaran jalkapallohalli, Impivaaran jääkiekkohalli, Kupittaan urheiluhalli, Petreliuksen uimahalli, Samppalinnan palloiluhalli ja Raunistulassa sijaitseva Liikuntakeskus Alfa ovat elinkaarensa päässä. Lähivuosien aikana edellä mainituista urheilupaikoista suurin osa lanataan maan tasalle. Uusia tulisi rakentaa niiden tilalle.

Kyse on kymmenien miljoonien eurojen kustannuksista.

Kyse on myös pakollisista investoinneista. Vuosien aikana kertynyt korjausvelka on Turussa kasvanut niin suureksi, että vaihtoehdot ovat vähissä.

Typhoon, Elysée Arena, HK Areena, Gatorade Center…Turkuhallilla on ollut lyhyen historiansa aikana useita nimiä. Aika näyttää, jääkö Gatorade Center hallin viimeiseksi nimeksi. Turkuhallin tuleva kohtalo kytkeytyy Turun ratapihalle suunnitellun elämyskeskuksen toteutumiseen. Uutta kompleksia suunnitellaan Turun keskustaan.

Jos uusi elämyskeskus toteutuu, sen jälkeen Turun kaupungille jää mietittäväksi, mitä tehdä Artukaisten pellolle rakennetulle jättirakennukselle. Purkaminen on yksi vaihtoehto. Hallille pitäisi löytää uudet omistajat ja mahdollisesti uusi käyttötarkoitus. Monenlaista on ehdotettu.

Hallin muuttaminen uusiokäyttöön on tosi kallis urakka. Paljon enemmän moderneja liikuntatiloja rakentaisi samalla rahalla, mitä Turkuhalliin olisi mahdollista saada. On puhuttu välipohjan rakentamisesta, joka mahdollistaisi pienemmän jääareenan ja sen yläpuolelle jäävän liikuntatilan toteuttamisen. Vaikka saataisiinkin välipohjan avulla uusiotilaa, halli sijaitsee tulevien mahdollisten käyttäjien kannalta yhä väärässä paikassa ja hankalien kulkuyhteyksien päässä.

Eri asia on, mitä tehdään yli 10 000 hengen katsomotiloille.

Turkuhalli on tuottanut 1-1,5 miljoonaa euroa tappiota vuodessa, eli se on maksanut jo enemmän kuin rakentaminen aikoinaan maksoi. Tämä menohana saataisiin loppumaan, jos halli purettaisiin. Näillä rahoilla olisi mahdollista rakentaa uusia liikuntapaikkoja.

Samppalinnan palloiluhallinkin lopullinen kohtalo on auki. Turun kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunta on päätynyt kannattamaan hallin peruskorjausta 3-4 miljoonalla eurolla. Mutta onko Samppalinnan palloiluhallin peruskorjaus enää järkevää…

1970-luvun betonirakennus on vaikeasti muunneltavissa nykyajan tarpeisiin. Samppalinnan palloiluhallin alkuperäiset betonirakenteet eivät mahdollista mullistavia muutoksia. Vehmaalle, Nousiaisiin, Laitilaan ja Mynämäelle on rakennettu kokonaan uudet liikuntahallit samoilla hinnoilla, kuin mitä Samppalinnan peruskorjaus maksaisi. Reilun kolmen miljoonan euron budjetilla on saatu viime vuosina aikaiseksi myös yksityisiä jopa kaksinkertaisen kokoisia kahden kentän halleja.

Impivaaran jalkapallo- ja jääkiekkohallien kohtalot ovat toistaiseksi päättämättä. Se on selvää, että hallit puretaan pian. Uusia kaavaillaan Kupittaalle, joka alkaa olla jo nyt täynnä. Mahdollisesti yksi nykyisistä Kupittaan kentistä korvataan hallilla.

Entäpä vanhaksi käynyt Kupittaan urheiluhalli? Sekin on elinkaarensa päässä. Vaikka uutta rakennettaisiin tilalle, ongelmana on, mistä löytyvät korvaavat tilat – mikäli halli halutaan rakentaa alkuperäiselle paikalle. Vapaata tonttimaata on muutenkin niukasti tarjolla.

Yhtenä vaihtoehtona liikuntapaikkojen rakentamiselle on Messukeskuksen muuttaminen liikuntakäyttöön. Tässäkin tapauksessa kyse on kompromissista, sillä Artukainen on todettu monesti sijainniltaan huonoksi.

Kun edellä kerrottujen lisäksi listaan lisätään vielä uusi konserttitalo, historianmuseo, koulut ja päiväkodit, elämyskeskus- ja matkakeskushanke sekä sataman kehittäminen, kokonaishinta nousee satoihin tuhansiin euroihin. Kun investointeihin ynnätään vielä ratikka, mennään yli miljardin.

Turun kaupungin tilikauden 2021 ennustettu alijäämä on nousemassa 50 miljoonaan euroon.

ETUSIVU