Rits, räts ja poks – Verneri Tuonosen kohtalon on kokenut moni muukin salibandypelaaja

FBC Turun divarijoukkueen Verneri Tuonosen polvi vääntyi ja seurauksena oli monelle salibandypelaajalle tuttu eturistisidevamma. Joensuun Josban penkillä ollut maalivahti riensi ensimmäisenä kylmäpusseineen auttamaan loukkaantunutta vastustajaa.

Ensin hyvät uutiset. FBC Turun divaripelaaja Verneri Tuononen voi keskittyä pelkästään koulunkäyntiin. Onhan Raision lukiota käyvällä lukiolaisella menossa juuri nyt koeviikkokin.

Sitten huonot uutiset. Olettaa sopii, että Vernerillä on kuitenkin päällimmäisenä tunteena, ainakin näin aluksi, V-kirjaimella alkava tunnetila. Tämän artikkelin kirjoittaja muistaa henkilökohtaisesti, miten harmitti kulkea kainalosauvoilla lukiolaisena, kun ei voinut osallistua edes koulun liikuntatunneille, puhutakaan futistreeneistä.

Eturistisidevamma on viheliäinen, kun se osuu kohdalle.

Kuinka paljon V-asteikolla 1-10 harmittaa loukkaantuminen?

– Kyllä se on täyskymppi. Kausi on juuri alkanut ja olin päässyt pelaamaan ykkösketjuun, toteaa 17-vuotias Tuononen.

Vernerin kohtalon on kokenut moni muukin salibandypelaaja. Pelkästään Tuonosen omasta divarijoukkueesta löytyy kohtalontovereita. Onneksi löytyy, sillä nuori pelaaja näkee, että peliura jatkuu ikävän loukkaantumisen jälkeenkin.

Eturistisidevammoissa ongelmana on kuitenkin toipumisen kesto. Se on kuukausia. Kyseessä on niin pitkä aika, että siinä koetellaan urheilemiseen tottuneen nuorukaisen psyykkistäkin kestävyyttä. Henkisellä hyvinvoinnilla on merkitystä palautumisessa.

– Loukkaantuminen kuuluu tähän lajiin, mutta kuukausien tauko on pitkä aika. Se ottaa päähän.

Kyse on usein silkasta huonosta tuurista. Niin myös Vernerin kohdalla – etenkin, kun harjoittelussa on kiinnitetty ennaltaehkäisevästi estää polvivammoja. Vamman syntymiseen ei tarvita edes kontaktitilannetta. Riittää, kun jalkaan tulee voimakas kiertoliike hidastuvassa liikkeessä jalkaterän ollessa lukkiutuneena tiukasti alustaan. Hyvin pitävä pelialusta on tällä kertaa vain haitaksi.

– Seurasin vastustajaa kulmaan. Kaveri muutti suuntaa ja niin minäkin. Samalla polveni vääntyi. Kaikki tapahtui niin nopeasti, että ajantajukin katosi. Kun sain jalan ylös ja siihen kylmää, niin kipu hellitti.

Suomessa leikataan kolmisen tuhatta eturistisidevammaa. Niitä voi tapahtua muissakin pallopeleissä. Esimerkiksi kori- ja jalkapallossa on paljon suunnanmuutoksia. Eturistisidevammoja tulee enemmän naisille kuin miehille. Asiantuntijoiden mukaan ero johtunee tietyistä anatomisista eroista ja heikommasta lihasvoimasta.

Eturistisidevamma vaatii aina magneettitutkimuksen. Sen avulla nähdään vamman laatu sekä mahdolliset liitännäisvammat. Sellainen voi olla esimerkiksi nivelkierukan repeytyminen.

Jos hyvin käy, niin loukkaantunut polvi saadaan kuntoon kuntouttamalla fysioterapian avulla. Silloin toipuminen kestää vain noin nelisen viikkoa. Kun edessä on leikkaus, repeytynyt ristiside korvataan jännesiirteellä. Toipuminen on operaatiosta yksilöllistä, mutta keskimäärin polvi on valmis peleihin noin yhdeksän kuukauden päästä leikkauksesta. Käytännössä se tarkoittaa palaamista kaukaloon vasta seuraavalla kaudella.

Kuntoutuksessa pelaajalla itsellään on iso vastuu ja myös iso mahdollisuus vaikuttaa toipumisen kestoon. Kaikki eturistisidevammasta toipuneet tietävät, että hoito vaatii sitoutumista ja pitkäjännitteisyyttä. Silti totuus on se, että kaikki eivät pääse eturistisidevamman jälkeen entiselle tasolleen – vaikka oletus olisi, että palaa kaukaloon entistä ehompana. Vernerin kohdalla suuri etu on ikä. Alle parikymppinen toipuu paremmin pelikuntoon kuin ikämiesikään ehtinyt konkaripelaaja.

Oli sarjataso mikä tahansa, on vakuutukset oltava kunnossa. Polven rikkoutuminen voi tapahtua yhtä hyvin harrastesarjoissa kuin liigatasollakin. FBC Turussa homma on hoidettu kiitettävästi.

– Kun lauantaina loukkaannuin, olin jo sunnuntaina Pohjola Sairaalassa röntgen- ja magneettikuvauksissa. Maanantaina pääsin ortopedin puheille kuulemaan tulokset. Leikkauspäivä on noin kolmen viikon päästä. Sitä ennen pitää fysioterapeutin kanssa kuntouttaa jalkaa hyvään leikkauskuntoon.

ETUSIVU