Keski-Suomen Tieliikennemuseon sisätiloissa odottaa yllätys

KESKI-SUOMI / PETÄJÄVESI – Opasteet johdattavat perille. Keski-Suomen Tieliikennemuseo sijaitsee kapean tien päässä. Kun näkyy vanhoja käytöstä poistettuja vaijerikäyttöisiä kaivinkoneita, on saavuttu perille.

Museorakennus on vaatimaton punainen makasiini, mutta sisätiloissa odottaa yllätys. Tieliikennemuseoon on tallennettu monta nostalgista ajoneuvoa. Museo tavoitteena on kertoa tieliikenteen historiaa hevosajoneuvoista alkaen. Tieliikennemuseota ylläpitää Keski-Suomen tieliikennemuseoyhdistys.

Ison osan museon ajoneuvoista omistaa Risto Höylä, joka on ollut mukana monessa elokuvassa sekä näyttelijänä että lavastemestarin tehtävissä. Hänen käsistään on syntynyt moni elokuvissa nähty ajopeli.

Eräs tunnetuimmista on Rauni Molbergin Tuntemattomassa sotilaassa mukana ollut sairasauto Gaz AA. Lavasteautoa on käytetty myös elokuvissa Rukajärven tie, Stalingrad, Tuntemattomalle jumalalle ja Talvisota. Höylän kokoelmissa on myös toinen sairasauto, Chervolet, joka sekin on tuttu monista elokuvista. Auto oli alun perin Lahden VPK:n paloauto.

Eräs Höylän elokuvissa käytetyistä lavasteautoista on varustettu häkäpöntöllä. Vuoden 1939 Ford oli alun perin puolustusvoimien käytössä eli auto on sodan läpikäynyt. Rypeminen huonoissa olosuhteissa pitää näkyä lavasteautonkin ulkonäössä.

Pelle Hermannin 1920-luvun hinausautoksi muutettu kärry on tuttu lastenohjelmista. Vielä hauskempi näky on kauppias Valde Parkkosen kaupusteluauto 1930-luvulta. Hän tilasi autoaan varten pelkän alustan. Sen päälle rakennettiin kaupusteluun soveltuva puukori.

Parkkonen kierteli ympäri pitäjää myymässä arjessa tarvittavia tavaroita. Sota katkaisi liiketoiminnan ja auto siirrettiin suojaan Parkkosen kanalaan. Siellä se saikin olla vuoteen 1967, kunnes Risto Höylä osti auton itselleen. Uusi omistaja kunnosti auton ja ajoi sillä vielä vuoden.

KESKI-SUOMEN TIELIIKENNEMUSEO

Osoite: Museotie 18, Kintaus (Petäjävesi).

KARTTA
Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Petäjäveden Radio- ja puhelinmuseon kokoelmassa on useita lapsuusajan muistoja

LUE MYÖS: Maailmanperintökohteet Suomessa – Petäjäveden vanha kirkko on yksi Suomen kohteista

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.