Kiskon kotiseutumuseo – lainamakasiinin vieressä Kiskon kirkko ympäristöineen on poikkeuksellisen kaunis

VARSINAIS-SUOMI / KISKO – Kiskon alueella kruunun määräämiä viljamakasiineja on kaksin kappalein. Niistä ensimmäinen, jo 1700-luvulla rakennettu, pystytettiin Toijaan. Hirsinen makasiini kävi kuitenkin 1800-luvun alkuvuosikymmeninä ahtaaksi, joten päätettiin rakentaa uusi. Paikan vallinnasta kehkeytyi kuitenkin riita. Kiskolaiset halusivat oman.

Riita ratkaistiin rakentamalla kaksi uutta. Toijalaiset rakensivat tällä kertaa kivisen makasiinin. Se valmistui vuonna 1851. Kiskolaisten jyhkeä graniittimakasiini rakennettiin lähelle Kiskon kirkkoa.

Viljamakasiinit oli tarkoitettu katovuosia varten. Niiden suojaan kerättiin viljaa huonojen päivien varalle. Maanviljelyn kehittyessä lainamakasiinit kävivät tarpeettomiksi. Tyhjentyneisiin tiloihin perustettiin usein kotiseutumuseoita, näin myös Kiskossa. Museotoiminta alkoi Kisko-Seuran toimesta 1960-luvulla. Innokas kotiseutuväki keräsi talteen vanhaa talonpoikaisesineistöä.

Kivinen lainamakasiini sopi hyvin kokoelman säilytys- ja esillepanopaikaksi. Vanhoja esineitä on kertynyt jo liki tuhat. Museossa voi tutustua maatalous-, kotitalous-, ja käsityöesineistöön sekä talonpoikaishuonekaluihin. Nykyinen teemallinen näyttely kertoo ihmisen ja luonnon suhteesta. Toijan lainamakasiinissa järjestetään taidenäyttelyitä ja muita kulttuuritapahtumia.

Lainamakasiinin vieressä Kiskon kirkko ympäristöineen on poikkeuksellisen kaunis. Taustalla siintää Kirkkojärvi. Museovirasto on määritellyt Kiskon kirkonkylän yhdeksi valtakunnallisesti merkittäväksi, rakennetuksi kulttuuriympäristöiksi.

Nykyinen puukirkko on valmistunut vuonna 1810. Ainakin osa kivisestä sakaristosta lienee jo 1500-luvulta. Kirkon lähellä on Haapaniemen linnanrauniot. Lyhyen ajomatkan päässä Mustion suuntaan sijaitsevat Orijärven hylätty kaivosalue ja Kärkelän sievä ruukkikylä.

KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Kirkonkyläntie 30, Kisko (Salo).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Haapaniemen linnanrauniot – maanalaisiin osiin tutustuttaessa taskulampusta on hyötyä

LUE MYÖS: Kärkelän ruukkikylä on hyvin säilynyt, mutta on osin yksityisaluetta

LUE MYÖS: Orijärven lopetettu kaivos on Suomen vanhin kuparikaivos

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.