Kokemäen maatalousmuseo on Suomen ensimmäinen lainamakasiiniin perustettu museo

SATAKUNTA / KOKEMÄKI – Ken ei vanhaa tunne, ei uuttakaan ymmärrä. Kokemäen lainamakasiinin seinälle ripustettu kyltti sisältää suuren viisauden. Tämän oivalsi jo yli 100 vuotta sitten kokemäkeläinen opettaja K.E. Kallio. Hän oli jo nuoresta alkaen kiinnostunut entisaikojen elämästä, vanhoista esineistä ja perinteisistä työtavoista. Niinpä Kallion aloitteesta Kokemäelle perustettiin ensin kotiseutuyhdistys vuonna 1913 ja pian sen jälkeen kotiseutumuseo.

Kallio oli museon innokas puuhamies. Kokemäeltä kerättyä vanhaa esineistöä karttui siihen tahtiin, että alkuaikojen museotilat kävivät ahtaiksi. Ratkaisu tilaongelmiin saatiin, kun tarpeettomaksi käynyt lainamakasiini otettiin museotoimintaa varten vuonna 1938.

Museon nimeksi tuli Kokemäen maatalousmuseo huolimatta siitä, että sisätiloihin on tallennettu paljon muutakin. Merkittävää on se, että Kokemäen maatalousmuseosta tuli Suomen ensimmäinen lainamakasiiniin perustettu museo. Se on toiminut kymmenien muiden kotiseutumuseoiden esikuvana. Kokemäen maatalousmuseo ansaitseekin tittelin Museotoiminnan museo.

Monet museot uusivat tasaisin välein näyttelyitään. Kokemäellä on pitäydytty uudistuksista. Hyvä niin, sillä on kiehtovaa nyt katsella, miten kotiseutumuseo rakennettiin 1900-luvun alkuvuosina. Kaksikerroksisesta makasiinista tehtiin kolmikerroksinen, jotta saatiin enemmän tilaa kerätyille vanhoille esineille.

Opettaja Kallio valokuvasi 1930-luvulla Kokemäen kaikki yli 50 vuotta vanhat rakennukset ja merkitsi muistiin niiden rakennusvaiheet. Kallio oli myös erityisen taitava käsistään. Hän valmisti vanhoista rakennuksista tarkkojen mittojen mukaan pienoismalleja. Ne ovat yhä nähtävänä maatalousmuseossa. Ehkä hienoin niistä on Kolsin sahan täysin esikuvansa mukaan toimiva pienoismalli. Museossa on esillä myös Kallion pienoismallien rakentamisessa käyttämiä erikoistyökaluja.

KOKEMÄEN MAATALOUSMUSEO

Osoite: Sonnilan kirkkotie, Kokemäki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kokemäen ulkomuseosta piti tulla Satakunnan suurin ja komein

LUE MYÖS: Ompelijan museokoti on syntynyt Leena Salmisen intohimoisen harrastuksen myötä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.