KooKoon kuudes kenttäpelaaja – Miika Pääkkönen on kannattajakulttuurin ytimessä

Pähkähullua toimintaa. Ei mitään järkeä.

KooKoon suurin kannattaja Miika Pääkkönen herättää monissa kummastusta. Mies kiertää suosikkijoukkueensa perässä, missä KooKoo ikinä pelaakaan. Sekään ei haittaa, vaikka Miika olisi katsomossa ainut suosikkijoukkueensa kannattaja.

Pääkkönen tekee juuri niin kuin sydän sanoo. Ei niin kuten monet suomalaiset ”kannattajat”, katsomalla sarjataulukkoa. Kouvolalainen ilmestyy paikalle, vaikka oma joukkue rämpisi sarjan hännillä. Pääkköselle kelpaa myös harjoituspelit. Onpa hän joskus lähtenyt seuraamaan KooKoon pelejä ulkomaillekin.

Pääkkösen sitoutuneisuus on toki huomattu Kouvolassa ja laajemminkin Kymenlaaksossa mutta Liigan yksi kovimmista kannattajista ansaitsee näkyvyyttä muuallakin. Jälkipeli pääsi haastattelemaan Pääkköstä kaverin matkatessa vieraspeliin Turkuun.

Aika harvoin on koettu Liigan historiassa tilanne, missä illan vierasjoukkue KooKoo on kotijoukkue TPS:ään sarjataulukossa edellä, vieläpä selvästi. Eroa on liki 40 pistettä. Pääkkösellä onkin menossa poikkeuksellinen kausi, sillä KooKoo on lähellä selvitä ensimmäistä kertaa Liigan pudotuspeleihin.

Pääkkösen lukemat ovat huimat – etenkin, kun ottaa huomioon, että Miika on vasta 24-vuotias. Nähtyjen otteluiden määrä menee reilusti yli tuhannen. Yhtä ottelua lukuun ottamatta matsit on koettu katkeamattomana sarjana. Kerran etukäteen varattu Formula-matka lipsahti yhden KooKoon Mestis-pelin päälle.

Pääkkönen aloitti harrastuksena varhain.

– Kaikki sai alkunsa, kun seura tarjosi alakoululaisille vapaalipun otteluun. Sen jälkeen olin myyty. Pelit koukuttivat minut täysin. Nyt tämä on minulle koko elämä.

Pääkkösen otteluputki alkoi jo KooKoon Mestis-vuosina. Joukkueen liiganousun myötä superfanin into kasvoi entisestään. Kouvolan jäähallista tuli paikka, minne oli pakko päästä uudestaan ja uudestaan. Liiganousu merkitsi sekä joukkueelle että Pääkköselle uusia vastustajia ja uusia jäähalleja.

Nykyään otteluita voi nähdä televisiostakin, mutta se ei ole Pääkköselle mieleen.

– Eihän omaa joukkuetta voi kannustaa ruudun välityksellä.

Kouluvuosina opettajilla oli aluksi vaikea ymmärtää nuorukaisen intoa päästä vieraspeleihin. Sitä varten tarvittiin usein lupa. Pääkkönen hoiti aina rästiin jääneet koulutehtävät, niin lupakin irtosi helpommin.

Kun on pakko päästä vieraspeleihin, se tarkoittaa kauden aikana tuhansia ajokilometrejä. Välillä Pääkkönen kulkee omalla autollaan, toisinaan pääsee kimppakyytiin. Mukavimmin matka taittuu, kun KooKoon kannattajayhdistys, Kuudes kenttäpelaaja, lähtee bussilla vieraspaikkakunnalle.

Pääkkönen aloitti otteluiden seuraamisen sivukatsomosta, mutta into kasvoi siirtyä todellisten kannattajien joukkoon päädyn mustaoranssiseen fanikatsomoon.

– Aluksi meni useampi ottelu sivukatsomossa, mutta sitten aloin haluta päästä kannattajien keskelle. Halusin antaa oman panokseni joukkueelle.

Nykyisin Miika kuuluu arvojärjestyksessä eturivin kannattajiin. Hän näyttää muille mallia.

Pääkkösen hämmästyttävä omistautuminen ei ole jäänyt tietenkään seuralta ja pelaajilta huomaamatta. Kiitosta on tullut. Onpa seura antanut yhdellä kaudella kausikortinkin joukkueen innokkaimmalle kannattajalle. Kerran Pääkkönen palkittiin Kymenlaakson Urheilugaalassa 500 euron kannustuspalkinnolla. Hän lahjoitti koko summan KooKoon kannattajayhdistykselle.

– Olen saanut fanipaidan, jonka selkää on kirjailtu lukema 400. Ja nyt minulla on pelipaita, jossa on selässä lukema 500. Putki on nyt tällä hetkellä 540 peräkkäistä ottelua.

Pääkkönen ei ote paineita kunnianhimoisesta harrastuksestaan.

– Minulla ei ole mitään tavoitetta. Menen ottelun kerrallaan. Koskaanhan ei voi tietää, mitä elämässä tapahtuu.

Kouvolassa on menossa melkoinen kiekkobuumi. Vieraspelimatkoillekin KooKoon kannattajia lähtee useampi bussilastillinen. Tällä kertaa ollaan rökittämässä Turun Palloseuraa.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!