Korvensuun konepajamuseo on tärkeä osa mynämäkeläistä historiaa

VARSINAIS-SUOMI / MYNÄMÄKI – Mynämäen Korvensuu on ainutlaatuinen paikka. Konepajamuseo kertoo maaseudun teollisuushistoriasta ja sen merkityksestä kylän kehitykseen. Luonnonkauniissa Korvensuussa paikalliset maanviljelijät ja tehdastyöläiset ovat eläneet ja asuneet rinnakkain. Museo kertoo, miten pienestä konepajasta ja voimalasta kehittyi vuosikymmenien aikana osa isompaa energiayhtiö Fortum-konsernia.

Laajoki on virrannut vuosisatojen ajan kohisten Korvensuun kylän läpi. Vauhdikkaasti virtaavan veden voimaa on käytetty hyväksi niin kauan kuin historian kirjat tietävät kertoa. Joen varrella Korvensuun kylän kohdalla on toiminut ajan saatossa useampikin mylly.

Korvensuun tehtaan toiminta alkoi, kun läheisen Lujalan talon parikymppinen Frans Lindström osti myllyn vuonna 1893. Hän aloitti toiminnan, joka laajeni konepaja- ja sähköteollisuudeksi. Luonnon koskesta vedettiin tehtaalle maanalainen turbiinitunneli sähköntuotantoa varten. Sähköä riitti yli oman tarpeen. Korvensuun sähkölaitos myi sähköä vuosikymmenien ajan Vakka-Suomen Sähkölle. Korvensuun sähköllä sytytettiin lamppuja aina Vehmaalla ja Askaisissa asti.

Lindström oli nuorukaisena kovin kiinnostunut tekniikasta. Hän oli Turku-reissuillaan paikallisten rautakauppojen vakiovieras. Lindström ei tehnyt niinkään ostoksia vaan, tallensi piiroksiinsa näkemiensä laitteiden rakenteita.

Korvensuun konepajapuolella keskityttiin erilaisten maatalouskoneiden teolliseen tuotantoon. Tehtaassa valmistettiin muun muassa äkeitä, puimakoneita, oljenpuhdistajia ja silppureita. Parhaimmillaan Korvensuu työllisti toista sataa henkilöä.

Korvensuun tehdas selvisi ensimmäisestä maailmansodasta ja 1930-luvun lamasta. Lopulta tehtailija Lindströmin omaisuus meni lähinnä velkojen maksuun. Yksi tärkeä yksityiskohta ei kuitenkaan ollut myytävänä – Korvensuun tehtaalla rakennettu Suomen ensimmäinen auto. Se on yhä nähtävänä Uudenkaupungin automuseossa. Vakka-Suomen Sähkö fuusioitiin Lounais-Suomen Sähköön, josta tuli myöhemmin myös Korvensuun tehdasalueen uusi omistaja.

KORVENSUUN KONEPAJAMUSEO

Osoite: Suorsalantie 26, Mynämäki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Karjalan kotiseutumuseo – alueelta on löydetty kymmeniä kivikautisia esineitä

LUE MYÖS: Untamo Setälän kotimuseo tihkuu nostalgiaa

LUE MYÖS: Naimaton Vihtori Ylen jätti jälkeensä hirsisen Vihtorin tuvan

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.