Naimaton Vihtori Ylen jätti jälkeensä hirsisen Vihtorin tuvan

VARSINAIS-SUOMI / MYNÄMÄKI – Vihtori Ylen (1875-1947) oli arvonsa tunteva kyläseppä, äkkipikainen luoteeltaan.  Naimakauppoja ei koskaan syntynyt, eikä siten myöskään perillisiä. Vihtori asui hirsitorpassaan elämänsä loppuun.

Hänen jälkeensä torpan omistajat vaihtuivat, kunnes rakennus lahjoitettiin Laajoen kylätoimikunnalle. Pärekattoinen Vihtorin torppa sijaitsi alkujaan muualla, mutta kylätoimikunnan miehet siirsivät rakennuksen nykyiselle paikalleen Laajoen kesäteatterin välittömään läheisyyteen vuonna 1993.

Vihtori asui yhdessä äitinsä kanssa. Tilaa riitti etenkin kesäisin, kun rakennuksen toisen pään sali otettiin käyttöön. Porstuasta päästään tupaan. Se on sisustettu kyläläisten lahjoittamilla esineillä ja huonekaluilla. Vaikka Vihtorin henkilökohtaista omaisuutta ei ole juurikaan säästynyt, voi helposti aistia, millaista oli sepän kodissa 1800-luvun lopulla.

Isännän vakavailmeinen potrettikuva on sijoitettu parhaalle paikalle tuvan seinälle. Erikoisesta luonteestaan huolimatta Vihtori oli Karjalan kunnallisvaaleissa ääniharava. Tuvan mielenkiintoinen yksityiskohta on lahjoituksena saadut kyläsuutarin työvälineet.

Salin puolella järjestetään vuosittain vaihtuvia teemallisia näyttelyitä. Usein ne liittyvät kesäteatterin näytelmiin sekä Laajokeen ja alueen ihmisiin. Laajoen kesäteatterilla on näytöksiä useita. Vierailijoiden määrä lasketaan tuhansissa. Vihtorin tupaan voi tutustua, kun ottaa yhteyttä kylätoimikunnan jäseniin. Tupamuseo on avoinna teatteriesitysten aikana yleisölle ilman eri maksua.

VIHTORIN TUPA

Osoite: Karjalantie 1616 (Karjala) Mynämäki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Karjalan kotiseutumuseo – alueelta on löydetty kymmeniä kivikautisia esineitä

LUE MYÖS: Korvensuun konepajamuseo on tärkeä osa mynämäkeläistä historiaa

LUE MYÖS: Untamo Setälän kotimuseo tihkuu nostalgiaa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.