Untamo Setälän kotimuseo tihkuu nostalgiaa

VARSINAIS-SUOMI / MYNÄMÄKI – Kaikki sai alkunsa vuonna 1951. Untamo Setälä pistäytyi ensimmäisen kerran huutokaupassa. Siitä alkoi keräilyinnostus. Untamo tietää, miten käy, kun keräily puraisee. Se vain pahenee ajan myötä. Nyt Setälän kokoelma käsittää sadoittain mielenkiintoisia esineitä.

Porissa poliisina elämäntyön tehneenä Setälä päätti lähteä viettämään eläkepäiviään maalle. Sopiva paikka löytyi vaimon tyhjäksi jääneestä kotitalosta Karjalan Laajoen kylästä. Kesäteatteri ja Vihtorin tupa sijaitsevat lyhyen matkan päässä. Tienvarteen pystytetty kyltti Kirpputori opastaa Untamon kodin pihalle.

Pihapiirissä sijaitseva ulkorakennus on varattu kirpputoritavaroille. Sen sijaan toisessa piharakennuksessa sijaitseva Untamon yksityiskokoelma ei ole myytävänä. Isäntä kuitenkin esittelee sitä mielellään vieraille. Tarinaa pulppuaa ja esineitä on paljon, joten aikaa kannattaa varata riittävästi. Esineisiin saa koskea, mutta ei rikkoa.

Setälän kokoelma kattaa vanhoja esineitä laidasta laitaan. Vanhin on 1700-luvulta, mutta pääsiassa kokoelma koostuu 1880-1950 -luvuilta. Pieneen tilaan on saatu mahtumaan hämmästyttävän laaja kokonaisuus. Oma osasto on lasi- ja keramiikkaesineille. Arabian teekannujakin on useita.

Nähtävänä on muun muassa entisiä maaseudun työkaluja, vanhoja kelloja, huushollitavaraa, nukkeja ja piippuja. Setälän sotahistoriaan liittyvät esineet ovat näyttävästi esillä. Joukossa on erikoisuuskin: ensimmäisen maailmansodan aikainen Virossa valmistettu kenttäpuhelin.

Moni esine on Untamon lapsuus- ja nuoruusvuosilta. Useimmat ovat päätyneet kokoelmiin huutokaupoista. Setälän kokoelma karttuu yhä, mutta hitaampaan tahtiin. Keräilyharvinaisuuksia on nykyisin vaikeampi löytää.

SETÄLÄN KOTIMUSEO

Osoite: Karjalantie 1668 (Karjala), Mynämäki.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Karjalan kotiseutumuseo – alueelta on löydetty kymmeniä kivikautisia esineitä

LUE MYÖS: Korvensuun konepajamuseo on tärkeä osa mynämäkeläistä historiaa

LUE MYÖS: Naimaton Vihtori Ylen jätti jälkeensä hirsisen Vihtorin tuvan

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.