Karjalan kotiseutumuseo – alueelta on löydetty kymmeniä kivikautisia esineitä

VARSINAIS-SUOMI / MYNÄMÄKI – Kotiseuturakkaus kukoistaa Mynämäen Karjalassa. Kunta itsenäistyi Mynämäestä 1900-luvun alussa. Vuonna 1977 palattiin takaisin vanhaan emäpitäjään. Karjanhoidosta tunnettu metsäinen ja mäkinen Karjala poikkeaa maastoltaan muista Mynämäen peltovaltaisista alueista. Kunnasta käytetään usein nimeä Karjala TL (Turun ja Porin lääni), jotta sitä ei sekoitettaisi rajan taakse jääneeseen Karjalan historialliseen maakuntaan.

Entisen kunnan palvelut ovat lähes kaikki kadonneet. Vaan kaunis keltainen puukirkko on yhä paikoillaan. Kirkon vieressä on karjalaisille rakas vanhaan 1891 rakennettuun viljamakasiiniin sijoitettu kotiseutumuseo.

Karjalan maatalous- ja kotitalousnaisten ansiosta kyliltä kerättiin laaja esinekokoelma. Monen vanhan karjalaisen ehtona lahjoitukselle oli, että esineet säilyvät Karjalassa eikä niitä vietäisi muualle. Viljamakasiini kunnostettiin ja avattiin museona vuonna 1976. Hilkulla kuitenkin oli museon toteuttaminen.

Tarpeetonta jyvävarastoa yritettiin ensin myydä. Vakavasti otettavaa ostajaa ei kuitenkaan ilmaantunut. Viljavarasto on kunnostuksen jälkeen hyvässä kunnossa. Ulkopinta on punamullattu ja sisätiloissa hirret hohtavat yhä vaaleina.

Maakuntamuseosta saatiin asiantuntija-apua kokoelman laatimisessa. Lopputulos on tyylikäs. Esineet on sijoitettu teemoittain. Yhteen jyvälaariin on asetettu näyttely kivikaudesta. Karjalan alueelta on löydetty kymmeniä kivikautisia esineitä. Nähtävänä on myös kattava kokoelma miesten käyttämiä työkaluja. Makasiinin kunnostuksen yhteydessä otettiin talteen useita puisia viljamittoja.

Karjalan puinen uusgoottilainen kirkko valmistui vuonna 1869. Rakennuksen suunnitteli Georg Theodor Policron Chiewitz, joka tunnettiin myös Turun kaupunkiarkkitehtinä. Arvokkaat urut ovat vuodelta 1894. Kirkossa pidetään jumalanpalvelus kerran kuukaudessa.

KARJALAN KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Karjalankyläntie 60 (Karjala), Mynämäki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Korvensuun konepajamuseo on tärkeä osa mynämäkeläistä historiaa

LUE MYÖS: Untamo Setälän kotimuseo tihkuu nostalgiaa

LUE MYÖS: Naimaton Vihtori Ylen jätti jälkeensä hirsisen Vihtorin tuvan

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.