Koulupoikien perustama Paimion Ruoska on ollut vuosi toisensa perään erikoisuus Suomen salibandykartalla – pitkä puurtaminen on saamassa palkinnon

Paikka Bolt Garden, eli entinen Sport Garden. Isäntänä Floorball Club Turku eli FBC Turku…kuulostaa kovin kansainväliseltä. Sen sijaan illan vieras, kyläseura Paimion Ruoska, eli entinen Rivomäen Ruoska, tuo supisuomalaisen tuulahduksen maaseudulta.

Bolt Gardenilla pelataan 2. divisioonan ottelu FBC Turku Akatemia – Paimion Ruoska.

Kyseessä on ottelu, jota en olisi uskonut koskaan pelattavan. On ihmeellistä, että tämä 1990-luvulla kaveriporukan perustama salibandyseura on yhä olemassa. On nimittäin melko poikkeuksellista, että liki 30 vuotta vanha seura pysyy pystyssä, vaikka se on saanut pelata kotiottelunsakin vuosikymmenien ajan evakossa, ilman omaa kotiareenaa. Ilman edes välttäviä paikallisia harjoitusolosuhteita.

Pöytyä, Mynämäki, Vehmaa, Nousiainen jne. Kyseessä on pieniä varsinaisuomalaisia paikkakuntia, jotka ovat jo saaneet asianmukaiset hallinsa. Paimio puuttuu listalta, mutta vain toistaiseksi.

Mennään ajassa taaksepäin.

Paimion yläasteen ilmoitustaululle ilmestyi lappu: Salibandykerho alkaa. Elettiin 1980-luvun loppua. Se oli jotain uutta ja erikoista. Ei siis ihme, että yksi koulun nuori seiskaluokkalainen saapui erehdyksissä ensimmäisiin ”bändiharjoituksiin” kitaransa kanssa.

Toiminnan aloittamiseksi hankittiin mailoja ja palloja. Tarvittiin maalit. Ne valmistettiin koulun teknistentyön opettajan avustuksella. Kaukalosta ei edes haaveiltu. Useita metrejä alamittainen koulun liikuntasali sai kelvata pelipaikaksi.

Tämä oli aikaa, kun kouluihin tuli niin sanottuja valinnaisaineita. Paimio lienee ollut ainoa koulu Suomessa, missä virallisena oppiaineena oli Salibandy. Oppilas sai todistukseen merkinnän kurssin suorittamisesta.

Salibandykipinä iski sen verran lujaa nuoriin maalaispoikiin, että aikuisiän kynnyksellä paimiolaiset lajin pioneerit perustivat oman seuran, Rivomäen Ruoskan. Teinipoikien huumorilla höystetty nimi, ajattelisi moni, mutta paimiolaisille nimi oli tuttu, sillä Rivonmäki on eräs kaupungin ulkoilualueista.

2000-luvun alkuvuosina joukkueen nimi vaihtui Paimion Ruoskaksi, vaikka alkuperäinen yhdistys on yhä Rivonmäen Ruoska ry. Nimenmuutoksen myötä seuran kotipaikkakunta Paimio tulee paremmin esille.

Into kasvoi niin suureksi, että paimiolaiset trendilajin nuoret harrastajat kaipasivat Paimioon asianmukaista palloiluhallia. Siihen aikaan paikallisilla koulupojilla ja uudella lajilla ei ollut minkäänlaista poliittista painoarvoa. Halliunelma ei edennyt kaupungin päättävissä elimissä mitenkään.

Pieni valonpilkahdus tuli, kun vanhan Ykköstien varteen perustettiin yhden kentän salibandyhalli. Syrjässä sijainneen areenan tarina ei kestänyt pitkään. Hallin kadotessa Ruoskankin junioritoiminta tyrehtyi, mutta seuran edustusjoukkueen toiminta on jatkunut katkeamatta. Turun Virusmäentien legendaarinen Salibandy Areena on nyt Paimion Ruoskan kotikenttä.

Ruoskan kokeneempi kaarti on enää taustoilla antamassa henkistä tukea. Nuoremmat pyörittävät seuratoimintaa. Voisi olettaa, että paimiolainen identiteetti on jäänyt vähemmälle, sillä enää vain harvalla pelaajallakaan on siteet Paimioon.

Näin ei kuitenkaan ole, vakuuttaa joukkueen päävalmentaja Tommi Löytynoja.

– Kyllä me edelleen seilaamme Paimion lipun alla. Haluamme toiminnassamme ylläpitää Paimio-brändiä. Olemme paimiolainen porukka, vaikka joukkueessa on paljon turkulaisia pelaajia. Emmehän omaa kotihallia kaipaisimmekaan, jos olisimme turkulainen joukkue.

Muutokset tuulet ovat puhaltamassa. Paimio on saamassa kauan kaivatun palloiluhallin. Rakennustyöt alkavat keväällä. Valmista on parin vuoden kuluttua. Hallista tulee samantyyppinen kuin mitä on jo Nousiaisissa.

Millainen merkitys uudella hallilla tulee olemaan Ruoskan edustusjoukkueelle?

– Siirrymme totta kai Paimioon. On hienoa saada kotipelit omaan kotihalliin. Voi olla, että joku joukkueemme pelaajista ei halua tulla pelaamaan Paimioon. Mutta, jos on kyse kilpailuhenkisestä kaverista ja haluaa pelata tällä sarjatasolla, matka moottoritietä pitkin Paimioon on lyhyt.

Millainen merkitys uudella hallilla on koko seuralle?

– Se tarkoittaa valtavaa muutosta. Nyt on jouduttu pitämään pakon sanelemana kynttilää vakan alla. Hallin myötä seuratoiminta voidaan rakentaa ihan uudestaan junioritoimintaa myöden. On vain positiivinen ongelma, jos satoja junnuja ilmaantuu heti mukaan seuratoimintaan.

Illan ottelussa paimiolaisporukka voittaa liigapelaajilla vahvistetun FBC Turku Akatemian. Ottelu näytti vauhdikkaalta ja varsin tasokkaalta.

– Laji on mennyt eteenpäin. Eikä 2. divisioonan hyvissä joukkueissa näe enää huonokuntoisia pelaajia. Meilläkin ollaan menty paljon urheilullisempaan suuntaan.

Ruoska on 2. divisioonan sarjakärki. Nousu Suomisarjaan on mahdollista. Aikaisemmin on seuran taholta kerrottu, että Kakkosen taso riittää toistaiseksi, sillä resursseja ei ole Suomisarjaan. Onko tilanne muuttunut?

– Nousu ei ole enää ongelma. Resurssimme riittää Suomisarjaan. Toimintaamme on rakennettu vuosi vuodelta aina laadukkaammaksi.

Salibandyn tulevaisuus lajina ratkaistaan, ei F-liigan kirkkaissa valoissa, vaan pikkupaikkakuntien halleissa, lajin eteen pitkää päivää puurtavien innokkaiden Paimion Ruoskan tapaisten lajiniilojen ansioista.

ETUSIVU