FBC Loisto pelaa kotiottelunsa viisaasti Salibandy Areenalla – lajin uskottavuutta ei kannatta hakea olosuhteista, mitä ei oikeasti tarvita

Katsojia on kourallinen. Lähinnä isät ja äidit, mummit ja vaarit sekä parhaat kaverit ovat katsomossa. Samaan aikaan Turussa pelataan F-liigan paikallisottelu TPS – FBC Turku Kupittaan palloiluhallin kirkkaissa valoissa. Harmillisen päällekkäisyyden takia FBC Loiston ja O2-Jyväskylän naisten liigaottelu pelataan samanaikaisesti Raunistulan legendaarisella Salibandy Areenalla.

Syksyllä 1994 avattu Raunistulan Salibandy Center, nykyinen Salibandy Areena, on kokenut olemassaolonsa aikana isoja mullistuksia. Kolmen kentän halli on supistunut yhden kentän areenaksi. Halliyrittäjäkin on 30 vuoden aikana vaihtunut useasti. Nyt Salibandy Areenaa hallinnoi FBC Turku.

FBC Loistolle Salibandy Areena on mieluisa paikka pelata F-liigan otteluita. Joukkueella on käytössään oma pukukoppi ja peliareena on kaukaloa myöten aina valmiina. Toisin kuin Kupittaan palloiluhallissa. Siellä parketin päälle pitää aina erikseen asentaa pelialusta ja oma kaukalo.

Miesten otteluissa liigamatto asennetaan talkoovoimin, mutta TPS:n naisten otteluissa riittää Turun kaupungin asentama matto. Sen paikalleen saaminen edellyttää kuitenkin lompakon nyörien avaamista. Eikä lysti ole halpaa.

TUTO Volley haluaisi pelata matolla, mutta sitä ei heille erikseen asenneta. Kaupunki katsoo, että lentopallo on parkettipeli. Hallivuokra on kuitenkin aina sama, satoja euroja, oli matto tai ei.

Kun naisten F-liigan otteluissa käy molempien turkulaisjoukkueiden peleissä alle parisataa katsojaa, on liian suuri Kupittaan palloiluhalli tunnelman kannalta haasteellinen paikka pelata. Kun salibandyn ottelutapahtumissa hallista on kaksi kolmasosaa käytössä, on liki parin tuhannen katsojan tila lohduton näky, kun katsojia on kourallinen.

Kupittaan palloiluhallin lehtereille pitäisi saapua 350-450 katsojaa per ottelu ennen kuin pakolliset kulut tulisivat kuitattua. Tilanne tulisi olla päinvastoin, eli ottelun lipputuloilla pitäisi kasvattaa seuran kassaa, eikä ainoastaan pienentää tappioita.

Nyt, mitä useammin turkulaisjoukkueilla on kotiotteluita, sitä isomman loven se aiheuttaa joukkueen kassaan. Halvemmalla pääsisi, jos turkulaisjoukkue pelaisi kotiottelunsa naapurikunnassa.

Eri lajeissa eri paikkakunnilla halliolosuhteet ovat erilaisia ja hintapolitiikkakin vaihtelee. Ero pääsarjatason joukkueiden vuosittaisissa hallikustannuksissa voi olla tuhansia euroja. Se on amatöörilajeissa melkoinen kilpailuetu.

FBC Loisto on tehnyt järkevän päätöksen siirtämällä kotiottelunsa edulliselle Salibandy Areenalle. Tunnelmakin on Raunistulassa ihan toinen. Turussa samaan ratkaisuun, eli siirtymiseen muualle kuin Kupittaalle, ovat päätyneet monet muutkin lajit, kuten futsal, koripallo ja kohta myös lentopallo. Kupittaasta on tullut nykyisillä katsojamäärillä liian iso ja kallis pelipaikka turkulaisseuroille.

Toisin sanoen, miksi viedä kotiottelunsa halleihin, jotka ovat ylisuuria, tunnelmaltaan vaisuja ja ennen kaikkea kalliita. Hallin täyttöastehan ratkaisee tunnelman. Miesten F-liigassa vaaditaan tällä hetkellä vähintään 800 katsojan kapasiteettia. Siihen minimikeskiarvoon ei yllä yksikään joukkue.

Uskottavuutta haetaan nyt olosuhteista, mitä ei oikeasti tarvita. On jopa taloudellisesti järjetöntä yrittää näyttää isommalta kuin mitä on. Liigatasollakin voitaisiin pelata sellaisissa olosuhteissa, mitä oikeasti tarvitaan.

Itse ottelussa jyväskyläläiset pistävät tosissaan kampoihin, mutta eivät voi paremmilleen mitään. Selkeä voitto turkulaisille. Satakunta katsojaa, ehkä jopa alle, Kupittaan palloiluhallissa olisi ollut kolkko ja kallis näky. Nyt SB-Areenan pienemmissä tiloissa tunnelma oli hyvä.

Alle 100 katsojaa ja F-liigan ottelu. Turun Kupittaan palloiluhallista on tullut turkulaisjoukkueille kallis paikka pelata. Tunnelmaakaan ei juurikaan ole isossa hallissa.

ETUSIVU