TPS:n Emil Hemming jahtaa isoa unelmaansa – hänenkin kohdalla vanhempien tuki on ollut korvaamaton

Koivu, Filppula, Viro, Kakko, Pärssinen, Rafkin, Huhtamaa, Kiviharju, Nurmi, Vali, Hemming…Siinä on listaa Turussa pelanneiden nuorten kiekkoilijoiden perheistä, jotka ovat olleet poikkeuksellisella tavalla tukemassa ja ennen kaikkea mahdollistamassa perheen lahjakasta nuorta kiekkourallaan kohti unelmaansa.

Osa edellä mainittujen perheiden pojista ovat toisen polven kiekkoilijoita. He ovat saaneet elää lapsuuttaan kiekkoilevan isänsä ansiosta lätkäperheessä. Osalla pelaajien vanhemmilla ei ole kiekkotaustaa, mutta vanhemmat ovat päätyneet tekemään isoja ja epäitsekkäitäkin ratkaisuja oman poikansa tai usein jopa poikiensa unelmien toteuttamiseksi.

Osalla unelma toteutuu, mutta tilastollisesti on erittäin suuri riski, että innokaskaan poika ei etene ammattilaiskiekkoilijaksi. Keväisin kauden jälkeen parikymppisten ikäluokasta joka joukkueesta kasvaa ulos useita pelaajia ja vain pari-kolme pelaajaa voi saada jonkin sortin sopimuksen liigajoukkueen kanssa.

Useimmat joutuvat hyväksymään, että vuosien panostus ei johtanutkaan unelman toteutumiseen, ja vain ani harva – varauksesta huolimatta – yltää NHL-kiekkoilijaksi. Osalle varauksen saanneille kirjainyhdistelmä AHL on lopullinen osoite. Heistäkin moni palaa takaisin kotiin yhtä kokemusta rikkaampana.

Nykyisin TPS:n Emil Hemming haluaa olla yksi heistä, jotka saavat toteuttaa unelmansa. Spekulaatiot tulevasta NHL-draftista ja Hemmingin mahdollisuuksista ovat olleet käynnissä jo pitkään. Emilinkin kohdalla odotukset ovat korkealla.

Joonas Hemming, Emilin kiekkoileva isä, ei ollut urallaan kiekkokaukaloiden supertähti, mutta hän teki kuitenkin kunnioitettavan ja pitkän uran. Joonas muistetaan juniorilupauksena, joka nousi nuorena Vaasan Sportin Mestis-joukkueeseen. Onpa Joonas-isä edustanut Suomea nuorten MM-kisoissakin. Liigakokemusta kertyi HPK:ssa, Jokipojissa ja SaiPassa. Pelaajaura jatkui vuosien ajan ulkomailla Euroopan eri sarjoissa.

Joten ”kiekko” ei ole pudonnut kauas ruotsinkielisessä Hemmingin perheessä, etenkin, kun Emilin ohella myös pikkuveljet Oscar ja Jonathan ovat innostuneet lätkästä.

Emil on isänsä tavoin Vaasan Sportin kasvatti, mutta kehitys liigakiekkoilijaksi on tapahtunut muualla. Espoo on ollut monen junioripelaajan kasvattaja kohti liigakiekkoilijaksi. Tosin sielläkin vain murto-osan unelma ammattilaissarjoista on toteutunut.

Emilin, kuten monen muunkin kohdalla, unelman tavoitteleminen on käytännössä tarkoittanut muuttoa pois kotoa kaukaakin pääkaupunkiseudulle. Emilin kohdalla siirto Kiekko-Espoon organisaatioon tapahtui niin, että koko viisihenkinen Hemmingin perhe päätti muuttaa Vaasasta Espooseen.

Iso kysymys onkin, miten ihmeessä työssäkäyvät vanhemmat onnistuivat molemmat siirtymään satoja kilometrejä etelämmäksi pois kotipaikkakunnaltaan. Eikä kolmen alaikäisen pojan muutto tutusta kaveripiiristäkään tuntemattomaan paikkaan ole ollut yksinkertainen asia.

Hemmingin perheen muuton taustalla Vaasasta Espooseen on osin sattumaa. Perheen kaksi vanhinta, Emil 12 v ja Oscar 10 v, viettivät hiihtolomansa isovanhempien luona Espoossa. Hinku jäälle oli lomankin aikana sen verran kova, että pojille tarjoutui mahdollisuus päästä mukaan ikäistensä Kiekko-Espoon junioreiden harjoituksiin.

Vaasalaispojat huomasivat, kuinka paljon espoolaiset ikätoverit olivat heitä taidoissaan edellä. Lopulta se kuitenkin johti siihen, että Hemmingin perhe muutti jo seuraavana kesänä Espooseen.

Samalla, kun Emil siirtyi Kiekko-Espoossa C-juniorista kohti A-junioreita, tuli myös yläkoulu käytyä. Sarjapelien ohella U16- että U17-maajoukkueetkin tulivat tutuiksi. Emilin palkintokaappia koristaa muun muassa saavuttamansa SM-kulta Kiekko-Espoon U18-joukkueen kanssa.

Vaikka lätkä on Hemmingin perheen arjessa isossa roolissa ja Emilin unelmat ovat yltää ammattilaiseksi taalajäille, pitää olla myös vaihtoehtoisia suunnitelmia. Koska Espoossa ei ole tällä hetkellä liigajoukkuetta, tuli Emilin siirtyä muualle. Uusi koti löytyi Turusta TPS:n liigajoukkueesta. Ikää on nuorukaiselle tullut sen verran enemmän, että nyt isä ja äiti saivat jäädä pikkuveljien kanssa Espooseen.

Onneksi ihan pelkkää kiekon pelaamista ei Emilin elämä ole Turussakaan, sillä monien muiden kiekkoilijoiden tavoin opinnot sujuvat nyt liiketaloutta opiskellen Turun ammatti-instituutissa.

 

Ohessa on pelaajatarinoita, joissa vanhempien rooli on ollut iso. Osalla pelaajilla haastattelua tehdessä tulevaisuuden toiveet olivat korkealla, mutta kaikki ei ole mennyt ihan toiveiden mukaan…

Filppulan poikien kiekkouran taustalla ovat aktiiviset vanhemmat

TPS:n tulevaisuudenlupaus Eemil Viro tietää, että maltti on valttia

Juuso Pärssinen – pojasta polvi paranee

Ruben Rafkinin erilainen tarina Atlantin takaa kotimaiseen SM-liigaan – harva nuori pystyy moiseen

Noa Vali on Forssan lahja turkulaiselle jääkiekolle – vanhempien tuki on ollut ratkaiseva

TUTO Hockeyn maalivahti Jere Huhtamaa nousi nopeasti kannattajien suosioon

ETUSIVU