Historiallinen tenniksen Davis Cupin Suomi-Portugali -ottelu Turussa – täpötäysi Turkuhalli on nykyisin harvinaisuus

Turkuhallin lehtereillä istuu kaksi tyytyväisen näköistä henkilöä. HC TPS:n toimitusjohtaja Aki Holma ja Turku Liven liiketoimintajohtaja Heidi Aho myhäilevät tyytyväisinä. Kaikki on valmista huomista Davis Cup -mittelöä varten.

Tämä ei olekaan mikään pikku juttu turkulaiselle kiekko-organisaatiolle, sillä HC TPS omistaa Turku Liven. Mitä enemmän on Turkuhallissa muutakin kuin jääkiekkoa, se hyödyntää taloudellisesti myös Turun Palloseuraa. HC TPS Turku Oy:n tytäryhtiö, entinen Turkuhallin Palvelu Oy, nykyinen Turku Live vastaa Turkuhallin ohjelmatarjonnasta, myös normaalien kiekkomatsien aikana.

Plácido Domingo, José Carreras, Tom Jones, Bruce Springsteen, Kiri Te Kanava, Elton John, Sting, John Fogerty, Status Quo, Matti Nykänen… Turkuhallin esiintyjälistan ensimmäinen nimi oli ranskalaistähtönen Mireille Mathieu. Hän esiintyi hallin vihkiäisissä helmikuussa 1991.

Turkuhallissa esiintyneiden maailmantähtien listasta muodostui vaikuttava, kunnes Helsinkiin rakennetusta Hartwall Areenasta tuli Suomen ykkösmesta. Niinpä megatähdet siirtyivät ensin Kehä Kolmosen sisäpuolelle ja nykyään entistä useammin myös Tampereelle.

Turku on jäänyt usein paitsioon, mutta ei onneksi aina.

Suomen tennismaajoukkueen kotiottelut on jo useamman vuoden ajan pelattu Espoossa. Turun onneksi Espoon oma areena oli nyt varattuna, joten edessä oli uuden pelipaikan etsiminen. Ehdolla oli Turun ohella myös Tampereen vanha Hakametsän jäähalli.

Tämä on Turkuhallin historiassa vasta toinen kerta, kun siellä pelataan kansainvälistä tennistä. Edellinen kerta on yli 20 vuoden takaa Suomen kohdatessa Hollannin.

Liiketoimintajohtaja Heidi Aho on oikea henkilö vastaamaan kysymyksiin.

Mitkä syyt mahdollistivat Turkuhallin Davis Cupin pelipaikaksi?

– Turnauksen ajankohta oli haastava, sillä se tuli nopealla aikataululla. Perinteinen Davis Cupin paikka, Espoon Metro Areena, oli varattu. Olimme nopeasti yhteydessä Tennisliittoon ja muutamassa päivässä asiat saatiin kuntoon. Turkuhallin tekninen valmius ledinäyttöineen ja isoine kuutioineen mahdollistavat hyvät fasiliteetit. Isossa tennistapahtumassa myös Turkuhallin ravintolapalveluilla on tärkeä merkitys. Onnistumiset ruokkivat onnistumisia, eli tämä on meille tärkeä näytönpaikka muillekin lajiliitoille.

TPS:n liigajoukkueen lisäksi hallissa harjoittelevat ja pelaavat muun muassa seuran juniorijoukkueita ja Turun Seudun Urheiluakatemia. Turkuhallin muuttaminen jäähallista tennistapahtumaa varten vaati usean päivän.

Oliko isokin haaste löytää liigajoukkueelle korvaavat tilat?

– Yksi siirretty liigaottelu on jo pelattu ja joukkue harjoittelee Raision jäähallissa. Onneksi tähän väliin osuu myös useampi vieraspeli. Kun Turku Live on Tepsin omistama, niin organisaatioiden yhteisymmärrys on iso etu.

Miten muutos mustavalkoisesta kiekkoareenasta sinivihreäksi tennisareenaksi käytännössä tapahtui?

– Toteutus on ollut yksinkertaista. Katsomoihin ei ole tehty mitään. Kiekkokaukalokin on paikoillaan, mutta se on verhoiltu. Jään päälle on levitetty peittolevyt ja Tennisliitto on tuonut paikalle varsinaisen maton sekä muut tarvittavat. Areenan purku on ohi yhdessä yössä.

Jo hyvissä ajoin oli tiedossa, että Suomen ja Portugalin välinen Davis Cupin ottelu kiinnostaa niin paljon, että tapahtuman liput menevät hyvin kaupaksi. Turkuhallin tennistapahtuma on yleisömäärältään Suomen maajoukkuehistorian suurin.

Syykin on selvä. Ilmiön taustalla on Suomen maajoukkueen viime aikojen mainio menestys. Helmikuun viikonlopun Portugali-ottelussakin Suomi on ennakkosuosikki. Suomen hieno menestys on nostanut maajoukkueen maailmanlistalla sijalle 12. Portugali on samaisella listalla sijalla 26.

Yleisöryntäys tulee olemaan melkoinen. Mahdollisesti turkulaisittain moni saapuu paikalle viime hetkillä, kuten normaaliin jääkiekko-otteluunkin on ollut tapana.

Millaisia neuvoja antaisit paikalle saapuville?

– Ovet avataan jo pari tuntia ennen otteluita. Ehkä turkulainen osaa kuitenkin varautua tällaisiin tapahtumiin varaamalla aikaa. Myös Messukeskuksen parkkialueet ovat käytössä. Perjantaina keskustasta ajaa hallille neljä bussia tauotta. Bussien käyttöastetta on vaikea arvioida, kun matkustajan pitäisi lakon takia ensin päästä keskustaan. Lauantaina bussit kulkevat normaalisti.

PERJANTAI 2.2. KLO 17.30

Otto Virtanen – Nuno Borges

Emil Ruusuvuori – Joao Sousa

LAUANTAI 3.2. KLO 15.00

Harri Heliövaara/Patrik Niklas-Salminen – Francisco Cabral/Nuno Borges

Emil Ruusuvuori – Nuno Borges

Otto Virtanen – Joao Sousa

Suomen joukkueen muodostavat Emil Ruusuvuori, Otto Virtanen, Harri Heliövaara, Patrik Niklas-Salminen ja Eero Vasa. Kapteenina toimii Jarkko Nieminen.

LUE MYÖS: Turkuhallin värikäs yli kolmekymmentä vuotta kestänyt matka – mukaan mahtuu muutakin kuin lätkää

Kapteenina toimii Jarkko Nieminen

ETUSIVU