Tuhatpäinen tennisyleisö nautti näkemästään – tennisareenaksi muutettu Turkuhalli oli edukseen yleisön suorastaan mylviessä suosikeilleen

Penkkiurheilijan ähkyviikonloppu ja lukuisille järjestysmiehille iso tilipäivä. Useampi Davis Cupin tennisottelu, kuusi Suomen Cupin lentopallo-ottelua ja yksi FC Interin futismatsi sekä yksi Mestiksen kiekkopeli. Katsojalle on mistä valita. Turussa järjestyksenvalvojia, valokuvaajia, selostajia ja TV-kuvaajia on pestattu töihin kymmenittäin.

Turku on saanut järjestettäväkseen poikkeuksellisen viikonlopun.

Tapahtumista Turkuhallin Davis Cup on erityisin. Kaksipäiväinen Suomen ja Portugalin välinen karsintaottelu on katsojamäärältään Suomen kaikkien aikojen suurin tennistapahtuma. Otteluihin on myyty lippuja yhteensä yli 14 000.

Edellisen kerran Turkuhallissa järjestettiin Davis Cup -ottelu yli kaksikymmentä vuotta sitten, kun Jarkko Niemisellä vahvistettu Suomi kohtasi Hollannin. Ottelusarja päättyi katsojien pettymykseksi Suomen tappioon. Kolmipäiväinen tapahtuma vuonna 2002 oli lipunmyynniltään silloin Suomen Davis Cup -ennätys. Nyt perjantaille yhteen iltaan oli myyty yhtä paljon lippuja. Tämä kertoo jotain tennismaajoukkueen nykysuosiosta.

Olosuhteetkaan eivät olleet vuonna 2002 yhtä hienot kuin nyt. Silloin ottelualusta rakennettiin paikallisten tennisseurojen avulla paikan päällä maalatuista lastulevyistä. Nyt erikoisalusta tuotiin rekalla suoraan Tanskasta.

Tapahtuman järjestäjä Suomen Tennisliitto sai itse valita mieleisensä alustan. Niinpä valinta kohdistui nopeaan pinnoitteeseen, koska sen katsotaan hyödyntävän kotijoukkuetta. Ihan monelle tutuksi tulleeksi kiekkoareenaksi ei Turkuhallia nyt tunnista. Sen verran upeasti TPS:n kotihalli on muutettu kansainväliseksi tennisareenaksi.

JVG käy huudattamassa yleisöä ennen ottelua. Tosin tuhatpäinen yleisö ei vielä tässä vaiheessa suuremmin innostu. Tilanne muuttuu, kun tapahtuman ensimmäiset pelaajat, Otto Virtanen ja vierasjoukkueen ykköspelaaja Nuno Borges, astuvat areenalle.

Koska kyseessä on tennisottelu, eikä kiekkomatsi, kuuluttaja ohjeistaa useampaan kertaan paikalle tullutta yleisöä, miten tennisotteluissa kannustetaan. Ääntä saa ja pitääkin olla, mutta hyvän tavan mukaan kannustaa voi vain tietyillä hetkillä. Kaikesta kuitenkin näkee, että Turkuhalliin on saapunut eri yleisö kuin kiekko-otteluihin. Tenniskulttuuri on erilaista kuin lätkäkulttuuri. Järkkäritkin ovat hallilla enemmän opastamassa yleisöä kuin ylläpitämässä järjestystä.

Nilkkavammastaan pelikuntoon toipunut Virtanen suorastaan murskaa portugalilaisen Borgesin erin 6–2, 6–1 vieden isännät 1-0 johtoon. Heti perään Emil Ruusuvuori voittaa kokeneen Joao Sousan niin ikään kahdessa erässä 6–2, 6–3. Täydellinen alku kapteeni Niemisen johtamalta Suomen maajoukkueelta. Ottelun jälkeen pikahaastatteluissa sanavalmiit Virtanen ja Ruusuvuori hurmaavat lopullisesti Turkuhallin tennisyleisön.

Paikan päällä on myös presidentti Sauli Niinistö puolisonsa Jenni Haukion kanssa. Oletan, että arvovierailla ei mene aikaa vessa- ja ravintolajonoissa yhtä pitkään kuin muulla Turkuhallin yleisöllä. Kaikki toki ymmärtävät hallin ollessa täynnä, että tauoilla jonoja muodostuu. Tennisottelun tauotkin rytmittyvät eri tavoin kuin lätkämatsissa.

Suomi-Portugali -ottelu jatkuu tänään lauantaina kello 15 alkavalla nelinpelillä. Jos Suomi voittaa myös nelinpelin, varmistaa se paikkansa kuudentoista parhaan maan lohkovaiheeseen, joka pelataan syyskuussa. Turkuhalliin saapuva yleisö saa kuitenkin seurata vielä toista kaksinpeliä, sillä Davis Cup-otteluissa pelataan aina vähintään neljä ottelua.

Aika näyttää, saako Turku ja tennistapahtuman paikallinen järjestäjä Turku Live uusia isoja tilaisuuksia järjestettäväkseen. Davis Cup on ainakin hyvä näytönpaikka.

Vastaavasti lentopallon ystävät kokoontuvat Kupittaan palloiluhalliin, jossa pelataan Suomen Cupin otteluita. Ääntä riittää sielläkin, sillä kello 20 alkavassa miesten loppuottelussa Raision Loimu kohtaa Savo Volleyn. On kulunut liki kaksikymmentä vuotta siitä, kun Loimun pelaajien kaulaan on ripustettu viimeksi mitali. Nyt siihen olisi hyvä tilaisuus.

Historiallinen tenniksen Davis Cupin Suomi-Portugali -ottelu Turussa – täpötäysi Turkuhalli on nykyisin harvinaisuus

ETUSIVU